Løkguide: Hvilken type løk skal jeg velge?
Gul løk
Finnes det et kjøkken med sans for god smak uten gul løk? Neppe. Gul løk er helt uunnværlig på kjøkkenet. Gul løk er den vanligste løksorten og er en av Norges mest brukte grønnsaker. Den har en iboende sødme som kommer godt frem når løken varmebehandles.
Den passer spesielt godt til tomatsauser, alle varianter av brune sauser, wok, gryter, løksuppe og i kjøttkaker. Løken passer også perfekt som tilbehør til kjøtt og fisk. I Indiske og persiske retter brukes gul løk som "fyll”, det gjør rettene både rimeligere, sunnere og mer smakfulle.
Tips: Rå, gul løk har ofte en skarp smak og lukt. Hvis du lar den hakkede løken ligge i kaldt vann i ca. 15 minutter blir den mildere.
Rød løk
Rødløk, også kalt rød kepaløk, er søsteren til gul løk og er en god erstatning i de fleste sammenhenger. Rødløk er mildere på smak enn gul løk, mange liker den derfor godt i salater og i andre retter der det passer med rå løk. I tillegg er den dekorativ.
Rødløk mister sin farge ved koking, og egner seg derfor ikke så godt til langvarig koking.
Et godt tips er å alltid ha en krukke med syltet rødløk i kjøleskapet, da kan du ha løk på nesten alt. Like godt på leverposteiskiven, som i en salat, som til tacoen.
Sjalottløk
Finnes både små med et til to fedd innenfor det ytre skallet, og som banansjalottløk som er større med avlang form. Sjalottløk har mindre syre og er mindre bitter enn kepaløk. Den er derfor fin å bruke i retter der vi ønsker en mildere løksmak. Sjalottløk kan brukes der du ellers også ville brukt vanlig gul løk.
Den er spesielt god å bruke til saus. Hva hadde vel en bearnaisesaus eller hollandaisesaus vært uten sjalottløk? Det er likevel greit å vite at du kan bruke gul løk om du ikke skulle hasjalottløk tilgjengelig.
Hvitløk
Hvitløk med sin meget skarpe og markante smak har så absolutt funnet innpass i det norske kjøkkenet. Den brukes til å smaksette mange forskjellige retter. Hvitløk løfter smaken i tomatsauser som kan brukes til pasta og pizza, og mange supper og gryter blir enda bedre med et lite hint av hvitløk. Vil du gå hele veien kan du lage hvitløksmør som kan brukes til grillmat, bakt potet, brød med mer.
Purre
Purre skiller seg av utseende fra andre løk.I stedet for en rund løk har vi her en langstrakt og sylindrisk løk med smakfulle bladstilker. Hele purren brukes bortsett fra roten. Purre har en mild løksmak og kan brukes rå, kokt, stekt, stuet, smørdampet, gratinert og i omeletter. I alle retter hvor det ellers brukes løk kan også purre benyttes. Den hvite delen regnes som den fineste, mens den grønne delen er mest næringsrik.
Vårløk
Vårløk brukes naturell i salater og dressinger. Mange liker den som frisk topping på asiatiske retter. Den kan også kokes, smørdampes, stekes eller brukes i wok, men husk at vårløk ikke skal varmebehandles lenge. På grunn av sin fine, milde smak er den mye brukt i salater og i Sverige kalles den for salatløk. De grønne bladene kan brukes som gressløk, selv om smaken kan være noe sterkere.
Lær mer om løk
Løken bør ikke oppbevares i kjøleskapet, les mer her; Oppbevaring av løk.
Les mer om flere typer løk og få de beste oppskriftene: Godt med løk.
Spis gjerne en form for løk hver dag, det er godt for helsen, les mer her: Derfor bør du spise løk
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom