Lokalmatprodusentene får 10 millioner i støtte
I april kjøpte kundene langt mer lokalmat enn de pleier. Og med MENYs løfte om å gi 10 % av kjøpssummen tilbake, deler dagligvarekjeden nå ut kr. 10,2 millioner. Støtten skal hjelpe småskalaprodusentene gjennom koronakrisen.

MENY solgte matskatter for 102 millioner kroner bare i april, noe som er hele 15 millioner kroner mer enn i samme måned i fjor.
- De ekstra millionene utgjør veldig mange oster, pølser, kornprodukter og andre unike produkter. Vi er glade for at kundene har tatt oppfordringen vår om å legge flere matskatter i handlekurven. Vi må hjelpe lokalmatprodusentene med å overleve i en tøff tid. De representerer arbeidsplasser, matkultur og matmangfold, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.
I snitt kr 26 000 i støtte
Av de kr. 10,2 millionene som skal utbetales av MENY, fordeles drøye 7 millioner direkte til 275 av MENYs lokalmatprodusenter. De får, basert på omsetningen i april, fra kr 500 og opp til 820 000. Snittutbetalingen er på 26 000 kroner.
Vestfold og Telemark er det fylket hvor lokalmatprodusentene får mest tilbake, totalt kr. 1,6 millioner, mens de tre enkeltaktørene som får mest er pølsemaker A. Idsøe i Stavanger, ande- og kyllingprodusent Gårdsand på Revetal i Vestfold og økologisk meieriprodusent Rørosmeieret i Trøndelag.
De resterende 3 millionene er satt i et fond som uavkortet går til å støtte lokalmatprodusenter. Disse pengene kommer fra omsetningen til større aktører, som ikke regnes som lokalmatprodusenter, men som har enkelte matskatter i sitt sortiment, samt fra en håndfull lokalmatprodusenter som har takket nei til pengene med argument om at andre trenger dem mer.
Kjenne matens opprinnelse
- Vi opplever en fantastisk dugnadsånd småskalaprodusentene imellom. I tillegg har salget av matskatter gått over all forventning. Nordmenn vil ha, kanskje mer enn noen gang, norsk og kortreist mat. De vil gjerne vite hvor maten kommer fra og kjenne dens historie, sier Kjuus.
Med koronakrisen stengte viktige salgskanaler ned, som hoteller, restauranter og gårdsutsalg. Lokalmatprodusentene opplevde at opptil 60 prosent av omsetningen forsvant over natten. Dagligvare ble en av få salgskanaler, og derfor iverksatte MENY tiltak i slutten av mars.
Står for den reelle innovasjonen
- Vi satte ned prisen på mer enn 3000 lokalmatprodukter. I tillegg sa vi at vi skulle gi 10 prosent av salgsinntektene i april tilbake som et kontantbidrag i en vanskelig periode, sier Kjuus.
Han er tydelig på at lokalmatprodusentene er svært viktige, av flere grunner.
- For det første står de for den reelle innovasjonen i norsk dagligvare, ta for eksempel Hvasser Asparges, som med pengestøtte fra MENY, nå i mai har dyrket frem de første hvite aspargesene i Norge. For det andre er de spydspisser i bærekraftige produksjonsmetoder, som for eksempel Skjærgaarden Gartneri med sitt biokullanlegg. Mat-Norge blir fattigere uten lokalmatprodusentene. De skaper også arbeidsplasser, ivaretar mattradisjoner og gir matglede i verdensklasse, sier Kjuus.
I 2019 økte MENYs salg av lokalmat med 5,9 prosent mot året før. I inneværende år vil MENY nå en omsetning på over en milliard kroner for denne varekategorien.
Kontakter
Vegard KjuusAdministrerende direktør
Tel:+47 982 34 819vegard.kjuus@meny.noNina Horn HynneKommunikasjonssjef
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder


Om MENY
MENY er Norges største supermarkedkjede med 184 butikker og en omsetning på 21,3 MRD i 2020. Hos MENY får kundene alt påhandlelisten, inkludert ferskvare. Vi skaper matglede og gir våre kunder den beste handleopplevelsen ved å ha stort utvalg, god kvalitet, matfaglige medarbeidere, høy personlig service – samt muligheter for gode kjøp gjennom hundrevis av billige varer. MENY - som også tilbyr det samme utvalget til de samme prisene levert hjem på døra (meny.no) - er en del av NorgesGruppen.
Følg saker fra MENY
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra MENY
MENY har reddet 300 000 matporsjoner fra å bli kastet28.12.2020 08:00:00 CET | Pressemelding
Gjennom matredder-appen Too Good To Go har MENY-butikkene nå reddet 300 000 matporsjoner fra å bli kastet. Dette tilsvarer 750 tonn CO2-utslipp spart. Enkle og kundevennlige tiltak bidrar i kampen mot matsvinn.
Gir bort julemat til rusavhengige18.12.2020 09:48:40 CET | Pressemelding
Julemat og juletradisjoner er viktige for oss alle, ikke minst for dem som sliter med rus. I samarbeid med «Idretten Skaper Sjanser», gir MENY derfor bort 200 poser med julemat til rusavhengige.
Mer variasjon, vegetar, alkoholfritt og moderne julekaker13.12.2020 09:40:30 CET | Pressemelding
Tradisjoner står sterkt i jula, men vi ser likevel noen nye trender. Vi spiser oss gjennom flere ulike juleretter, handler mer vegetar, velger oftere kvalitet, drikker mer alkoholfritt og baker andre julekaker enn de «sju slagene».
Håndlagde eggprodukter til topps i Norges største lokalmatpris18.9.2020 13:23:08 CEST | Pressemelding
Ek Gårdskjøkken vinner MENYs Matskattstipend 2020 og får kr. 300 000 til å utvikle nye produkter av egg. Nøisom får kr. 200 000 til nye alkoholfrie drikker, mens Askim frukt- & bærpresseri får kr. 100 000 for å fremme norsk bær og frukt. Landbruk- og matminister Olaug Bollestad offentliggjorde i dag vinnerne av Norges største lokalmatpris.
Spennende finalister i Norges største lokalmatpris1.7.2020 07:30:00 CEST | Pressemelding
Seks av MENYs 450 lokalmatprodusenter står igjen som finalister i årets Matskattstipend. Alle er unike produsenter som vektlegger lokal forankring, innovasjon og bærekraft. Vinnerne offentliggjøres av landbruk- og matminister Olaug Bollestad i september.
Gir penger tilbake for å redde norsk lokalmat30.3.2020 08:22:47 CEST | Pressemelding
Koronakrisen rammer norske lokalmatleverandører hardt. MENY frykter mange kan gå konkurs. Nå gir supermarkedkjeden 10 prosent av omsetningen tilbake til produsentene. I tillegg er prisene på over 3000 lokalmatprodukter satt ned.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom