Lokalmatfest med statsråd i eplebygda Gvarv
Norges første lefse hedres med Spesialitet
- Lefser er norsk tradisjon der bakstedamene kjente sitt kjevle. Lefsekling fra Telemark ivaretar både tradisjonen, håndverket og gir deg en himmelsk smak som smelter i munn, sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad under Spesialitet-tildelingen hos Telefrukt AS i Gvarv. Dette er første gang en lefse hedres med Spesialitet.
Klinglefse fra Bakstelauget er fremstilt av norsk mel fra Kvelde Mølle og Møllerens. Kling er en videreføring av både potetlefsa og flatbrød. Produktet har sterke tradisjoner i Telemark. Lefsene håndkjevles og stekes på takke. Deretter blir de smurt med ekte smør og sukker.
Om Bakstelaugets Kling sa fagjuryen at den har en søt og innbydende smak med en fin konsistens. Den bærer preg av godt håndverk og den oppleves ren og autentisk. Klingen utmerker seg som en lefse i særklasse.
Telemarksepler med stor T
- Eple-og bringebærdrikk fra Epleblomsten viser tydelig at Telemark kan dette med frukt. Dyktige fruktprodusenter leverer epler i verdensklasse og kombinerer dette med bringebær som gir en drikk med stedsegen smak og lekker farge, sa den imponerte landbruks- og matministeren.
Produksjonen av Eple og Bringebærdrikk fra Epleblomsten foregår på Sauar Gard i Telemark. Epleblomsten er Norges største eplepresseri - et moderne presseri som nå har investert i nytt modningslager som gjør at Telemarksepler vil være tilgjengelige helt til jul. Eplene og bringebærene sorteres for hånd, vaskes, kvernes og presses. Deretter filtreres de hver for seg. Produktet består av 93 % eple og 7 % bringebær. Fagjuryen omtaler Eple og Bringebærdrikk som en forfriskende tørsteslukker i særklasse.
Klimaet i fruktdyrkingsområdene i Telemark kjennetegnes av en høy gjennomsnittlig normaltemperatur i vekstperioden. Mye lys, varme dager og kjølige netter inn mot høsting. Disse faktorene sikrer god fruktstørrelse, velforma epler, god balanse mellom syre og sødme og en flott aroma. Telemarkseple er en nasjonal matskatt som har Beskyttet Betegnelse, og kan derfor skrives med stor T.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles Norges beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.
Spesialitet garanterer at maten eller drikken er basert på norske råvarer, laget av særegne lokale oppskrifter, laget av dyktige mathåndverkere og vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom