Lokalmat midt i Oslo
Tildelingen fant sted på Winther Ysteri og statsråd Olaug Bollestad stod for den høytidelige overrekkelsen av diplomer og plaketter.
- Tenk at vi midt i storbyen kan finne produsenter av lokalmat i særklasse. Det er ikke bare langs lange fjorder og høye fjell i Norge vi finner lokalmatprodusenter med fagkunnskap og råvarer som oss fantastiske matopplevelser, sa statsråden under tildelingen.
Det er en fagjury bestående av folk med en bred matfaglig kompetanse som gjennom nøye testing har kommet frem til at disse produktene fra Winther Yster og Metervare nå får Spesialitetsmerket.Spesialitet er et kvalitetsmerke som skal vise oss forbrukere veien til de unike norske mat- og drikkeopplevelsene.
- Lokalmat midt i storbyen er stor stas! Med tildelingen av Spesialitet til hele 7 produkter her i dag, tar Oslo-maten steget opp i eliteserien for lokalmat i Norge, fortsatte statsråd Bollestad.
Pølsefest fra Metervare
Pølseprodukter fra Metervare er komponert fullstendig fra bunnen i pølsemakeriet på Sinsen. Pølsemakerne brenner pepper som kaffebønnerfor å få den rette smaken. Videre så røker, tørker, salter og steller de med alle råvarene produktene i eget hus.
- Målet er å lage verdens beste pølser. Forbruker og kunder skal få en fantastisk smaksopplevelse når de spiser pølser og produkter fra Metervare. Det skal smake som hjemmelaget, forteller eier Tommy Østhagen.
Metervare jobber også med å skape engasjement og stolthet i yrket og har derfor tatt inn fire lærlinger for å blåse nytt liv i pølsemakeryrker. Den første lærlingen fikk fagbrevet nå i sommer.
Winther – et by-ysteri på Aker Brygge
Hvem hadde trodd at det ligger et ysteri på Aker Brygge? Winther ble etablert i juni 2020 og har i tillegg en restaurant og en delikatessebutikk i samme bygg. Ostene blir altså solgt og spist i de samme lokalene som de produseres.
- Vi har en helt spesiell kjærlighet til ost og råvaren melk. Vi yster våre oster på økologisk upasteurisert melk fra Grøndalen Gård. I tillegg har vi bygget vårt ysteri slik at det er en helt åpen produksjon med innsyn for våre gjester både på utsiden og på innsiden, sier meieribestyrer Siri Helen Winther.
Siri Helen Winther har hele sin yrkeskarriere jobbet med norske råvarer og de siste årene har hun vært dommer for World Cheese Award.
Fagjuryens begrunnelse:
Winther Ysteri fikk tildelt Spesialitet for:
- Snøball - Snøball er en ferskost. Osten har en mild og innbydende smak med en fin konsistens og bærer preg av godt håndverk
- Snøball med fløtekjerne – Dette er også en ferskost, med egenutviklet fløtekjerne har en rik og fyldig smak. Osten oppleves ren og autentisk.
- Snøfall –Snøfall er fløtekjernen i Snøball. Snøfall har en mild ettersmak og konsistensen er kremet og typeriktig.
Metervare fikk tildelt Spesialitet for:
- Sotahjørnet - Sotahjørnet er en håndverks-salami. Det benyttes norske kjøttråvarer, ovnsristede fennikelfrø og rå lakris. Salamien modnes i om lag 5 uker før den er spiseklar, har en mørk i fargen og har en søtlig duft av lakris. Sotahjørnet byr på en unik smaksopplevelse.
- Inkognito - Inkognito er en salami med rustikt utseende og innbydende, frisk duft. Det brukes norsk kjøttråvare og ovnsristede fennikelfrø og den har en meget god konsistens. Krydderkombinasjonen og balansen mellom kjøtt og fett er nærmest perfekt og dette er en norsk salami i særklasse.
- Leverpostei – I leverpostei med rosmarin og grønn pepper benyttes det norsk småflesk og svinelever. Leverposteien har en klassisk fin konsistens med en tydelig peppersmak. Rosmarin og grønn pepper skaper en fin balanse i posteien.
- Urtegata – Dette er en bratwurst med urter. Det benyttes norsk svinekjøtt, krydderblanding og egenplukket ramsløk. Urtegata er en klassisk pølse med fin konsistens, innbydende krydderpreg og har en kjøttfull smak.
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Finnmark på topp som lokalmatfylke24.7.2024 06:30:00 CEST | Pressemelding
Med en andel på 14 % av de spurte, er Finnmark det fylket flest nordmenn vil dra til for å oppleve særegen lokalmat. - Slik har det vært siden 2019, så Finnmark har befestet sin posisjon som lokalmatfylke, sier Nina Sundqvist, direktør i Stiftelsen Norsk mat.
Lofotens unike lammekjøtt får internasjonal geografisk beskyttelse2.7.2024 22:01:16 CEST | Pressemelding
"Denne milepælen markerer en ny æra for Lofotlam og setter Lofoten på kartet som en leverandør av lammekjøtt i verdensklasse til det europeiske markedet. Gratulerer til alle involverte! ", sier adm.dir Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat.
Fjellam frå Ryfylke fikk prestisjefylt og historisk anerkjenning27.6.2024 11:18:03 CEST | Pressemelding
"Dette er ein historisk milepæl! Eg er stolt over å kunngjere at Fjellam frå Ryfylke no har status som Beskytta geografisk nemning. Det er første gong eit produkt frå Ryfylke får denne anerkjenninga", sa landbruks- og matminister Pollestad under opninga av Gladmatfestivalen i Stavanger.
Lokalmat med en smak av norsk natur og skog17.6.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
«Her er det alt på plass - farge, lukt, konsistens og ikke minst – smak! Disse bærproduktene smaker virkelig av norsk natur og skog», sa statsforvalter Knut Storberget under tildelingen av Spesialitet til Ebbas Matgleder på Statens Hus på fredag 14. juni.
Hederspris til institusjon på Torshov15.5.2024 13:05:51 CEST | Pressemelding
- Med 120 år på baken og et omdømme de fleste i kjøttbransjen kan misunne, går årets hederspris til pølsemakermester Alf Strøm-Larsen AS fra Torshov i Oslo, sa adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Stiftelsen Norsk Mats hederspris på Ambassaden i Oslo.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom