Lokalmat midt i Oslo

Tildelingen fant sted på Winther Ysteri og statsråd Olaug Bollestad stod for den høytidelige overrekkelsen av diplomer og plaketter.
- Tenk at vi midt i storbyen kan finne produsenter av lokalmat i særklasse. Det er ikke bare langs lange fjorder og høye fjell i Norge vi finner lokalmatprodusenter med fagkunnskap og råvarer som oss fantastiske matopplevelser, sa statsråden under tildelingen.
Det er en fagjury bestående av folk med en bred matfaglig kompetanse som gjennom nøye testing har kommet frem til at disse produktene fra Winther Yster og Metervare nå får Spesialitetsmerket.Spesialitet er et kvalitetsmerke som skal vise oss forbrukere veien til de unike norske mat- og drikkeopplevelsene.
- Lokalmat midt i storbyen er stor stas! Med tildelingen av Spesialitet til hele 7 produkter her i dag, tar Oslo-maten steget opp i eliteserien for lokalmat i Norge, fortsatte statsråd Bollestad.
Pølsefest fra Metervare
Pølseprodukter fra Metervare er komponert fullstendig fra bunnen i pølsemakeriet på Sinsen. Pølsemakerne brenner pepper som kaffebønnerfor å få den rette smaken. Videre så røker, tørker, salter og steller de med alle råvarene produktene i eget hus.
- Målet er å lage verdens beste pølser. Forbruker og kunder skal få en fantastisk smaksopplevelse når de spiser pølser og produkter fra Metervare. Det skal smake som hjemmelaget, forteller eier Tommy Østhagen.
Metervare jobber også med å skape engasjement og stolthet i yrket og har derfor tatt inn fire lærlinger for å blåse nytt liv i pølsemakeryrker. Den første lærlingen fikk fagbrevet nå i sommer.
Winther – et by-ysteri på Aker Brygge
Hvem hadde trodd at det ligger et ysteri på Aker Brygge? Winther ble etablert i juni 2020 og har i tillegg en restaurant og en delikatessebutikk i samme bygg. Ostene blir altså solgt og spist i de samme lokalene som de produseres.
- Vi har en helt spesiell kjærlighet til ost og råvaren melk. Vi yster våre oster på økologisk upasteurisert melk fra Grøndalen Gård. I tillegg har vi bygget vårt ysteri slik at det er en helt åpen produksjon med innsyn for våre gjester både på utsiden og på innsiden, sier meieribestyrer Siri Helen Winther.
Siri Helen Winther har hele sin yrkeskarriere jobbet med norske råvarer og de siste årene har hun vært dommer for World Cheese Award.
Fagjuryens begrunnelse:
Winther Ysteri fikk tildelt Spesialitet for:
- Snøball - Snøball er en ferskost. Osten har en mild og innbydende smak med en fin konsistens og bærer preg av godt håndverk
- Snøball med fløtekjerne – Dette er også en ferskost, med egenutviklet fløtekjerne har en rik og fyldig smak. Osten oppleves ren og autentisk.
- Snøfall –Snøfall er fløtekjernen i Snøball. Snøfall har en mild ettersmak og konsistensen er kremet og typeriktig.
Metervare fikk tildelt Spesialitet for:
- Sotahjørnet - Sotahjørnet er en håndverks-salami. Det benyttes norske kjøttråvarer, ovnsristede fennikelfrø og rå lakris. Salamien modnes i om lag 5 uker før den er spiseklar, har en mørk i fargen og har en søtlig duft av lakris. Sotahjørnet byr på en unik smaksopplevelse.
- Inkognito - Inkognito er en salami med rustikt utseende og innbydende, frisk duft. Det brukes norsk kjøttråvare og ovnsristede fennikelfrø og den har en meget god konsistens. Krydderkombinasjonen og balansen mellom kjøtt og fett er nærmest perfekt og dette er en norsk salami i særklasse.
- Leverpostei – I leverpostei med rosmarin og grønn pepper benyttes det norsk småflesk og svinelever. Leverposteien har en klassisk fin konsistens med en tydelig peppersmak. Rosmarin og grønn pepper skaper en fin balanse i posteien.
- Urtegata – Dette er en bratwurst med urter. Det benyttes norsk svinekjøtt, krydderblanding og egenplukket ramsløk. Urtegata er en klassisk pølse med fin konsistens, innbydende krydderpreg og har en kjøttfull smak.
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder





Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom