Stiftelsen Norsk Mat

Lokalmat midt i Oslo

Del
Midt i Oslo lages det lokalmat i særklasse. Winther Ysteri på Aker Brygge og Metervare AS ved Sinsen produserer ost og pølser som nå merkes med Spesialitet for å vise oss forbrukere veien til unike norske matopplevelser. Det er første gang Spesialitet tildeles produkter fra Oslo.
Statsråd Bollestad fikk overlevert en 1-meters pølse fra Metervare. - Tusen takk! Nå blir det enkelt å holde 1-meters regelen, var kommentaren fra statsråden.
Statsråd Bollestad fikk overlevert en 1-meters pølse fra Metervare. - Tusen takk! Nå blir det enkelt å holde 1-meters regelen, var kommentaren fra statsråden.

Tildelingen fant sted på Winther Ysteri og statsråd Olaug Bollestad stod for den høytidelige overrekkelsen av diplomer og plaketter.  

  • Tenk at vi midt i storbyen kan finne produsenter av lokalmat i særklasse. Det er ikke bare langs lange fjorder og høye fjell i Norge vi finner lokalmatprodusenter med fagkunnskap og råvarer som oss fantastiske matopplevelser, sa statsråden under tildelingen. 

Det er en fagjury bestående av folk med en bred matfaglig kompetanse som gjennom nøye testing har kommet frem til at disse produktene fra Winther Yster og Metervare nå får Spesialitetsmerket.Spesialitet er et kvalitetsmerke som skal vise oss forbrukere veien til de unike norske mat- og drikkeopplevelsene. 

  • Lokalmat midt i storbyen er stor stas! Med tildelingen av Spesialitet til hele 7 produkter her i dag, tar Oslo-maten steget opp i eliteserien for lokalmat i Norgefortsatte statsråd Bollestad.  

Pølsefest fra Metervare 

Pølseprodukter fra Metervare er komponert fullstendig fra bunnen i pølsemakeriet på Sinsen. Pølsemakerne brenner pepper som kaffebønnerfor å få den rette smaken. Videre så røker, tørker, salter og steller de med alle råvarene produktene i eget hus. 

  • Målet er å lage verdens beste pølser. Forbruker og kunder skal få en fantastisk smaksopplevelse når de spiser pølser og produkter fra Metervare. Det skal smake som hjemmelagetforteller eier Tommy Østhagen. 

Metervare jobber også med å skape engasjement og stolthet i yrket og har derfor tatt inn fire lærlinger for å blåse nytt liv i pølsemakeryrker. Den første lærlingen fikk fagbrevet nå i sommer. 

Winther – et by-ysteri på Aker Brygge 

Hvem hadde trodd at det ligger et ysteri på Aker Brygge? Winther ble etablert i juni 2020 og har i tillegg en restaurant og en delikatessebutikk i samme bygg. Ostene blir altså solgt og spist i de samme lokalene som de produseres. 

  • Vi har en helt spesiell kjærlighet til ost og råvaren melk. Vi yster våre oster på økologisk upasteurisert melk fra Grøndalen Gård. I tillegg har vi bygget vårt ysteri slik at det er en helt åpen produksjon med innsyn for våre gjester både på utsiden og på innsiden, sier meieribestyrer Siri Helen Winther. 

Siri Helen Winther har hele sin yrkeskarriere jobbet med norske råvarer og de siste årene har hun vært dommer for World Cheese Award 

Fagjuryens begrunnelse:


Winther Ysteri 
fikk tildelt Spesialitet for: 

  • Snøball Snøball er en ferskost.  Osten har en mild og innbydende smak med en fin konsistens og bærer preg av godt håndverk 

  • Snøball med fløtekjerne – Dette er også en ferskost, med egenutviklet fløtekjerne har en rik og fyldig smak. Osten oppleves ren og autentisk.   

  • Snøfall Snøfall er fløtekjernen i Snøball. Snøfall har en mild ettersmak og konsistensen er kremet og typeriktig.  


Metervare f
ikk tildelt Spesialitet for: 

  • Sotahjørnet - Sotahjørnet er en håndverks-salamiDet benyttes norske kjøttråvarer, ovnsristede fennikelfrø og rå lakris. Salamien modnes i om lag 5 uker før den er spiseklar, har en mørk i fargen og har en søtlig duft av lakris. Sotahjørnet byr på en unik smaksopplevelse. 

  • Inkognito - Inkognito er en salami med rustikt utseende og innbydende, frisk duft. Det brukes norsk kjøttråvare og ovnsristede fennikelfrø og den har en meget god konsistensKrydderkombinasjonen og balansen mellom kjøtt og fett er nærmest perfekt og dette er en norsk salami i særklasse. 

  • Leverpostei – I leverpostei med rosmarin og grønn pepper benyttes det norsk småflesk og svinelever. Leverposteien har en klassisk fin konsistens med en tydelig peppersmak. Rosmarin og grønn pepper skaper en fin balanse i posteien. 
     
     
  • Urtegata – Dette er en bratwurst med urterDet benyttes norsk svinekjøtt, krydderblanding og egenplukket ramsløk. Urtegata er en klassisk pølse med fin konsistensinnbydende krydderpreg og har en kjøttfull smak. 

 

 

Kontakter

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

Tel:+ 47 926 14 992marit.strand@matmerk.no

Bilder

Statsråd Bollestad fikk overlevert en 1-meters pølse fra Metervare. - Tusen takk! Nå blir det enkelt å holde 1-meters regelen, var kommentaren fra statsråden.
Statsråd Bollestad fikk overlevert en 1-meters pølse fra Metervare. - Tusen takk! Nå blir det enkelt å holde 1-meters regelen, var kommentaren fra statsråden.
Last ned bilde
Siri Helen Winther (t.h) og gjengen på Winther Ysteri mottok  tre Spesialitetsmerker fra Matmerk.
Siri Helen Winther (t.h) og gjengen på Winther Ysteri mottok tre Spesialitetsmerker fra Matmerk.
Last ned bilde
Tommy Østhagen (t.h.) og gjengen fra Metervare AS mottok hele fire Spesialitetsmerker fra Matmerk.
Tommy Østhagen (t.h.) og gjengen fra Metervare AS mottok hele fire Spesialitetsmerker fra Matmerk.
Last ned bilde
Under tildelingen ble det servert smaksprøver av Spesialitetsproduktene.
Under tildelingen ble det servert smaksprøver av Spesialitetsproduktene.
Last ned bilde
Midt på Aker Brygge ystes det ost hos Winther Ysteri.
Midt på Aker Brygge ystes det ost hos Winther Ysteri.
Last ned bilde

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye