Meteorologisk institutt

Litt våtere vinter enn normalt

Del
Landstemperaturen i vintersesongen desember til februar lå 0,3 grader over normalen. På landsbasis falt det ti prosent mer nedbør enn normalt.

Se hele rapporten her

I Troms og Finnmark og nordlige del av Nordland var vintersesongen for det meste «Varm». I resten av landet var sesongen hovedsakelig innenfor normalen, men et område nord på Østlandet kunne klassifiseres som «Kaldt». Landstemperaturen lå samlet sett 0,3 grader over normalen. Avvikene i de tre månedene var -2,9 grader i desember, +1,2 grader i januar og +2,7 grader i februar. 

Mesteparten av landet  lå innenfor nedbørnormalen, men østafjells og i Finnmark var det både «Våte» og «Svært våte» områder.  På landsbasis falt det 10 prosent mer nedbør enn normalt. Avviket i desember var 20 prosent mindre nedbør enn normalt, mens det i januar kom 15 prosent mer nedbør enn normalt, og i februar 30 prosent mer nedbør enn normalt, forteller klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt. 

Lufttemperatur

I Troms og Finnmark og nordlige del av Nordland var vintersesongen for det meste «Varm». I resten av landet var sesongen hovedsakelig innenfor normalen, men et område nord på Østlandet kunne klassifiseres som «Kaldt». Landstemperaturen lå 0,3 grader over normalen. Avvikene i de tre månedene var -2,9 grader i desember, +1,2 grader i januar og +2,7 grader i februar.

De varmeste stasjonene var

  • Ytterøyane fyr (Kinn, Vestland) og Svinøy fyr (Herøy, Møre og Romsdal) 4,5 grader (hhv 0,3 grader over normalen og likt med normalen)
  • Kvitsøy – Nordbø (Rogaland), Utsira fyr (Rogaland) og Røvær (Haugesund, Rogaland), 4,4 grader (hhv 0,7 grader, 0,7 grader og 0,8 grader over normalen)
  • Slåtterøy fyr (Bømlo, Vestland) 4,2 grader  (0,4 grader over normalen)

De kaldeste stasjonene var

  • Leirflaten (Sel, Innlandet) og Karasjok – Markannjarga (Troms og Finnmark)  -11,7 grader (hhv 1,6 grader under normalen og 1,8 grader  over normalen)
  • Cuovddatmohkki (Karasjok, Troms og Finnmark) og Kautokeino (Troms og Finnmark) -11,4 grader (hhv 1,4 grader og 1,8 grader over normalen)
  • Folldal – Fredheim (Innlandet) -11,2 grader (1,6 grader under normalen)

Høyeste maksimumstemperatur, 17,0 grader, ble registrert 25. januar på Marstein (Rauma, Møre og Romsdal). Laveste minimumstemperatur var -38,2 grader, og ble målt i Kautokeino (Troms og Finnmark) 7. januar.

Nedbør

Mesteparten av landet  lå innenfor nedbørnormalen, men både østafjells og i Finnmark var det både «Våte» og «Svært våte» områder.  På landsbasis falt det 10 prosent mer nedbør enn normalt. Avviket i desember var 20 prosent mindre nedbør enn normalt, mens det i januar kom 15 prosent mer nedbør enn normalt, og i februar 30 prosent mer nedbør enn normalt. 

De våteste stasjonene var

  • Gullfjellet (Bergen, Vestland) 1200,1 mm (10 prosent mindre nedbør enn normalt)
  • Hovlandsdal (Fjaler, Vestland) 1096,1 mm (1 prosent mer nedbør enn normalt)
  • Maudal (Gjesdal, Rogaland) 1088,6 mm (4 prosent mer nedbør enn normalt)

De tørreste stasjonene var

  • Otta – Skansen (Sel, Innlandet) 47,1 mm (ingen normal ennå)
  • Skjåk II (Innlandet) 55,3 mm (2 prosent mindre nedbør enn normalt)
  • Drivdalen (Oppdal, Trøndelag) 72,9 mm (5 prosent mer nedbør enn normalt)

Høyeste døgnnedbør var 221,9 mm, og ble målt på Kvitfossen i Vågan (Nordland) 9. februar.

Kontakter

Klimavakten:
klimavakten@met.no
Telefon: 480 66 358

Om Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt
Meteorologisk institutt
Postboks 43 Blindern
0313 Oslo

22 96 30 00http://www.met.no

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye