Meteorologisk institutt

Litt våtere vinter enn normalt

Del
Landstemperaturen i vintersesongen desember til februar lå 0,3 grader over normalen. På landsbasis falt det ti prosent mer nedbør enn normalt.

Se hele rapporten her

I Troms og Finnmark og nordlige del av Nordland var vintersesongen for det meste «Varm». I resten av landet var sesongen hovedsakelig innenfor normalen, men et område nord på Østlandet kunne klassifiseres som «Kaldt». Landstemperaturen lå samlet sett 0,3 grader over normalen. Avvikene i de tre månedene var -2,9 grader i desember, +1,2 grader i januar og +2,7 grader i februar. 

Mesteparten av landet  lå innenfor nedbørnormalen, men østafjells og i Finnmark var det både «Våte» og «Svært våte» områder.  På landsbasis falt det 10 prosent mer nedbør enn normalt. Avviket i desember var 20 prosent mindre nedbør enn normalt, mens det i januar kom 15 prosent mer nedbør enn normalt, og i februar 30 prosent mer nedbør enn normalt, forteller klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt. 

Lufttemperatur

I Troms og Finnmark og nordlige del av Nordland var vintersesongen for det meste «Varm». I resten av landet var sesongen hovedsakelig innenfor normalen, men et område nord på Østlandet kunne klassifiseres som «Kaldt». Landstemperaturen lå 0,3 grader over normalen. Avvikene i de tre månedene var -2,9 grader i desember, +1,2 grader i januar og +2,7 grader i februar.

De varmeste stasjonene var

  • Ytterøyane fyr (Kinn, Vestland) og Svinøy fyr (Herøy, Møre og Romsdal) 4,5 grader (hhv 0,3 grader over normalen og likt med normalen)
  • Kvitsøy – Nordbø (Rogaland), Utsira fyr (Rogaland) og Røvær (Haugesund, Rogaland), 4,4 grader (hhv 0,7 grader, 0,7 grader og 0,8 grader over normalen)
  • Slåtterøy fyr (Bømlo, Vestland) 4,2 grader  (0,4 grader over normalen)

De kaldeste stasjonene var

  • Leirflaten (Sel, Innlandet) og Karasjok – Markannjarga (Troms og Finnmark)  -11,7 grader (hhv 1,6 grader under normalen og 1,8 grader  over normalen)
  • Cuovddatmohkki (Karasjok, Troms og Finnmark) og Kautokeino (Troms og Finnmark) -11,4 grader (hhv 1,4 grader og 1,8 grader over normalen)
  • Folldal – Fredheim (Innlandet) -11,2 grader (1,6 grader under normalen)

Høyeste maksimumstemperatur, 17,0 grader, ble registrert 25. januar på Marstein (Rauma, Møre og Romsdal). Laveste minimumstemperatur var -38,2 grader, og ble målt i Kautokeino (Troms og Finnmark) 7. januar.

Nedbør

Mesteparten av landet  lå innenfor nedbørnormalen, men både østafjells og i Finnmark var det både «Våte» og «Svært våte» områder.  På landsbasis falt det 10 prosent mer nedbør enn normalt. Avviket i desember var 20 prosent mindre nedbør enn normalt, mens det i januar kom 15 prosent mer nedbør enn normalt, og i februar 30 prosent mer nedbør enn normalt. 

De våteste stasjonene var

  • Gullfjellet (Bergen, Vestland) 1200,1 mm (10 prosent mindre nedbør enn normalt)
  • Hovlandsdal (Fjaler, Vestland) 1096,1 mm (1 prosent mer nedbør enn normalt)
  • Maudal (Gjesdal, Rogaland) 1088,6 mm (4 prosent mer nedbør enn normalt)

De tørreste stasjonene var

  • Otta – Skansen (Sel, Innlandet) 47,1 mm (ingen normal ennå)
  • Skjåk II (Innlandet) 55,3 mm (2 prosent mindre nedbør enn normalt)
  • Drivdalen (Oppdal, Trøndelag) 72,9 mm (5 prosent mer nedbør enn normalt)

Høyeste døgnnedbør var 221,9 mm, og ble målt på Kvitfossen i Vågan (Nordland) 9. februar.

Kontakter

Klimavakten:
klimavakten@met.no
Telefon: 480 66 358

Om Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt
Meteorologisk institutt
Postboks 43 Blindern
0313 Oslo

22 96 30 00http://www.met.no

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye