Litt våtere vinter enn normalt
I Troms og Finnmark og nordlige del av Nordland var vintersesongen for det meste «Varm». I resten av landet var sesongen hovedsakelig innenfor normalen, men et område nord på Østlandet kunne klassifiseres som «Kaldt». Landstemperaturen lå samlet sett 0,3 grader over normalen. Avvikene i de tre månedene var -2,9 grader i desember, +1,2 grader i januar og +2,7 grader i februar.
Mesteparten av landet lå innenfor nedbørnormalen, men østafjells og i Finnmark var det både «Våte» og «Svært våte» områder. På landsbasis falt det 10 prosent mer nedbør enn normalt. Avviket i desember var 20 prosent mindre nedbør enn normalt, mens det i januar kom 15 prosent mer nedbør enn normalt, og i februar 30 prosent mer nedbør enn normalt, forteller klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.
Lufttemperatur
I Troms og Finnmark og nordlige del av Nordland var vintersesongen for det meste «Varm». I resten av landet var sesongen hovedsakelig innenfor normalen, men et område nord på Østlandet kunne klassifiseres som «Kaldt». Landstemperaturen lå 0,3 grader over normalen. Avvikene i de tre månedene var -2,9 grader i desember, +1,2 grader i januar og +2,7 grader i februar.
De varmeste stasjonene var
- Ytterøyane fyr (Kinn, Vestland) og Svinøy fyr (Herøy, Møre og Romsdal) 4,5 grader (hhv 0,3 grader over normalen og likt med normalen)
- Kvitsøy – Nordbø (Rogaland), Utsira fyr (Rogaland) og Røvær (Haugesund, Rogaland), 4,4 grader (hhv 0,7 grader, 0,7 grader og 0,8 grader over normalen)
- Slåtterøy fyr (Bømlo, Vestland) 4,2 grader (0,4 grader over normalen)
De kaldeste stasjonene var
- Leirflaten (Sel, Innlandet) og Karasjok – Markannjarga (Troms og Finnmark) -11,7 grader (hhv 1,6 grader under normalen og 1,8 grader over normalen)
- Cuovddatmohkki (Karasjok, Troms og Finnmark) og Kautokeino (Troms og Finnmark) -11,4 grader (hhv 1,4 grader og 1,8 grader over normalen)
- Folldal – Fredheim (Innlandet) -11,2 grader (1,6 grader under normalen)
Høyeste maksimumstemperatur, 17,0 grader, ble registrert 25. januar på Marstein (Rauma, Møre og Romsdal). Laveste minimumstemperatur var -38,2 grader, og ble målt i Kautokeino (Troms og Finnmark) 7. januar.
Nedbør
Mesteparten av landet lå innenfor nedbørnormalen, men både østafjells og i Finnmark var det både «Våte» og «Svært våte» områder. På landsbasis falt det 10 prosent mer nedbør enn normalt. Avviket i desember var 20 prosent mindre nedbør enn normalt, mens det i januar kom 15 prosent mer nedbør enn normalt, og i februar 30 prosent mer nedbør enn normalt.
De våteste stasjonene var
- Gullfjellet (Bergen, Vestland) 1200,1 mm (10 prosent mindre nedbør enn normalt)
- Hovlandsdal (Fjaler, Vestland) 1096,1 mm (1 prosent mer nedbør enn normalt)
- Maudal (Gjesdal, Rogaland) 1088,6 mm (4 prosent mer nedbør enn normalt)
De tørreste stasjonene var
- Otta – Skansen (Sel, Innlandet) 47,1 mm (ingen normal ennå)
- Skjåk II (Innlandet) 55,3 mm (2 prosent mindre nedbør enn normalt)
- Drivdalen (Oppdal, Trøndelag) 72,9 mm (5 prosent mer nedbør enn normalt)
Høyeste døgnnedbør var 221,9 mm, og ble målt på Kvitfossen i Vågan (Nordland) 9. februar.
Kontakter
Klimavakten:
klimavakten@met.no
Telefon: 480 66 358
Om Meteorologisk institutt
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Unormalt våt april i øst og tørt i vest2.5.2023 16:43:02 CEST | Pressemelding
Sett under ett har april vært ganske normal, med noen unntak. Vi gir deg oversikten.
Europa varmes nå opp raskere enn noe annet kontinent21.4.2023 14:10:45 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at ekstrem varme og omfattende tørke påvirker sterkt klimaet i Europa. 2022 hadde den varmeste sommeren noensinne. Og på den sørlige halvkule var det rekordlite sjøis. Den globale oppvarmingen er koblet til stadig mindre sjøis i polarområdene.
Nytt instrument måler luftkvalitet fra MET-taket11.4.2023 13:20:20 CEST | Pressemelding
Har du noen gang lurt på hva som skjuler seg i luften vi puster inn? Meteorologisk institutt utvider sin atmosfæriske overvåkning av klima og luftforurensing!
Syns du det har vært kaldt i mars?3.4.2023 15:43:30 CEST | Pressemelding
Du er ikke alene. Mars HAR vært en kald måned i Sør-Norge, svært kald i det meste av Nord-Norge og ekstremt kald i store deler av Lofoten og Vesterålen.
Åttende varmeste februar, lite sjøis i Arktis1.3.2023 16:10:02 CET | Pressemelding
Det var en mild februar i store deler av landet, hvor Tromsø og Finnmark hadde den høyeste temperaturen over normalen. Landet samlet fikk 30 prosent mer nedbør enn normalt. Utbredelsen av sjøis i Arktis er den nest laveste som har blitt observert for februar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom