Kasakhstans Ambassade i Norge

Lillehammer hedret kasakh-soldater

Del

Fem kasakhstanske soldater som ligger gravlagt på Jørstadmoen militære kirkegård ved Lillehammer ble i dag hedret med en seremoni der Yerkin Akhinzhanov, Kasakhstans ambassadør i Norge, la ned krans.

Yerkin Akhinzhanov, Kasakhstans ambassadør i Norge, og Lillehammers ordfører Ingunn Trosholmen
Yerkin Akhinzhanov, Kasakhstans ambassadør i Norge, og Lillehammers ordfører Ingunn Trosholmen

På seremonien like utenfor den norske byen Lillehammer deltok ordfører Ingunn Trosholmen, stortingsrepresentant Rigmor Aasrud, sjefen for militærbasen Jørstadmoen fra det norske forsvaret, Silje Nythun, Kasakhstans første olympiske mester Vladimir Smirnov, bandy-mesteren Iskander Nugmanov og en rekke andre kjente personer.

Den kasakhstanske ambassaden i Norge har i senere tid identifisert 44 kasakhstanske soldater som ble gravlagt i Norge i 1941-1945. De fem soldater som nå ble hedret hviler på den militære kirkegården i landsbyen Jørstadmoen, nær Lillehammer. De fem er Antonov Vasily Ilyich (1916-1942, fra Talgar, Almaty-regionen), Pyotr Veniaminovich Vyatkin (1916-1944, fra Almaty), Fedor Alexandrovich Eremin (1923-1944, fra Uralsk), Ivan Yakovlevich Kocherzhenko (1902-1944, fra Syryozek, Almaty-regionen), Andrei Vasilievich (1908-1942, fra Karakulsk, Kustanai-regionen).

Under andre verdenskrig var det ca. 100 000 sovjetiske fanger i nazistenes konsentrasjonsleirer i det okkuperte Norge. Rundt 15 500 av dem døde i fangenskap. Okkupasjonsmyndighetene begravde de døde fangene, hovedsakelig i områder direkte inntil leirene.

954 fanger døde på Jørstadmoen

954 fanger ble gravlagt på Jørstadmoen fra april 1942 til mai 1945. De fleste av dem var sovjetiske krigsfanger.

"For første gang på 75 år har vi muligheten til å bøye oss – og takke våre landsmenn i det fjerne Norge. I mange år har vi ikke vist noe om deres skjebne. Det er vår hellige plikt å holde minnet om soldatene levende," sa ambassadør Yerkin Akhinzhanov.

”Jeg deltar i denne seremonien i dyp respekt for ofrene og de lidelsene de gikk gjennom før de fant sin grav her,» sa ordfører Trosholmen. Hun fortsatte: «I Lillehammers historie om 2. verdenskrig er krigskirkegården på Jørstadmoen et viktig monument over krigens grusomhet. Vi hedrer disse soldatene hvert år på nasjonaldagen vår, 17. mai, med flaggheising og blomsterlegging. Vi må aldri glemme! Dagens besøk av Kasakhstans ambassadør Yerkin Akhinzhanov bekrefter det langvarige og gode forholdet mellom våre to nasjoner,” sa ordføreren.

«En stor ære å være her i dag»

Lillehammer OL-mester Vladimir Smirnov i 1994 var blant de første som reagerte på initiativet for å hedre minnet om sovjetiske kasakhiske soldater. "Det er gjort et betydelig forskningsarbeid. Nærmere tusen sovjetiske soldater er begravet her, hvorav vi nå kjenner navnet på fem kasakhstanere. Det er en stor ære for meg å være her i dag og hylle minnet om mine landsmenn," sa Smirnov.

"Jeg anser det som veldig viktig å hedre minnet om våre soldater som døde så langt borte fra hjemlandet. Det er med ære og stolthet at jeg er med på å hedre minnet om soldatene våre på Lillehammer," sa bandyspilleren Iskander Nugmanov, som nylig ble kåret til Årets spiller i Norge.

"Dette initiativet er et viktig skritt for å gjenreise det historiske minnet om soldatene fra Kasakhstan. Dagens seremoni bidrar også til utviklingen av gode relasjoner mellom Kasakhstan og Norge. Jeg vil takke alle som har bidratt i prosjektet og arkivarbeidet," sa Roman Vakulchuk, seniorforsker ved Norsk institutt for internasjonale relasjoner.

Den kasakhstanske ambassaden i Oslo vil fortsette arbeidet med å identifisere kasakhstanske soldater som ble gravlagt i Norge under krigen.

Bilder

Yerkin Akhinzhanov, Kasakhstans ambassadør i Norge, og Lillehammers ordfører Ingunn Trosholmen
Yerkin Akhinzhanov, Kasakhstans ambassadør i Norge, og Lillehammers ordfører Ingunn Trosholmen
Last ned bilde
Last ned bilde
Lillehammer OL-mester Vladimir Smirnov (Smirre)
Lillehammer OL-mester Vladimir Smirnov (Smirre)
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom