Sex og Politikk

Likestillingsaktivist Christina «Kirsebærhagen» Fraas ambassadør for ny seksualitetsundervisning

Del
Influenser og likestillingsaktivist Christina Fraas er årets ambassadør for Uke 16: Seksuell helse og livsmestring. Dette er foreningens Sex og Politikks nye storsatsning innen seksualitetsundervisning for videregående skole. Fraas er kanskje best kjent som Kirsebærhagen på Instagram.
Foto: Christian Zervos, Egmont People
Foto: Christian Zervos, Egmont People

Kirsebærhagen annonserte torsdag denne uken på Instagram sitt ambassadørskap for Uke 16: Seksuell helse og livsmestring. «Yess, endelig har det blitt laget et skikkelig bra seksualitetsundervisningsmateriell som tar for seg de viktige tinga,» skriver hun til sine nesten 30 000 følgere.

Kirsebærhagen understreker hvor viktig det er at seksualitetsundervisning i videregående skole vies mer oppmerksomhet: «For et bedre samfunn trenger vi at realiteten læres på skolen: porno er ikke fasit, samtykke er obligatorisk og alle er ikke hetero.»

Seksualitetsundervisning også etter ungdomsskolen

Uke 16: Seksuell helse og livsmestring er et positivt, helhetlig og alderstilpasset seksualitetsundervisningmateriell utviklet av Sex og Politikk med støtte fra Helsedirektoratet, Utdanningsdirektoratet og Sametinget.

Materiellet er gratis, tilpasset kompetansemålene i Kunnskapsløftet 2020 og blir tilgjengelig på bokmål, nynorsk og nord-samisk.

Sex og Politikk lanserer Uke 16 både på nettsiden sexogpolitikk.no og på videregående skoler i Asker, Kautokeino og Ålesund den 25. oktober.

Mange forbinder nok seksualitetsundervisning med skolering om pubertet, kondomer og mensen, temaer som det gjerne er fokus på i ungdomskolen.

Uke 16 er et undervisningsmateriell for lærere, helsesykepleiere og andre som jobber med ungdom, tilpasset de nye kompetansemålene for videregående skole som kom i høst. Materiellet er oppdelt i syv temaer, blant annet grensesetting og seksuelle rettigheter.

Mange debuterer på videregående

«Hvem kan påstå at seksualitetsundervisning ikke er relevant for voksenlivet?» spør lektor og seniorrådgiver i Sex og Politikk, Vilde Senje.

«Videregående skole regnes som et slags springbrett mot voksenlivet, der seriøsiteten og den faglige tyngden øker, og seksualitetsundervisningen blir ofte nedprioritert.»

Snittalderen for seksuell debut i Norge er 16,7 år for jenter og 17,9 år for gutter, det vil si at mange unge debuterer seksuelt mens de er elever i videregående skole.

Ungdata-rapporten fra 2021 viser at forekomsten av ufrivillig beføling på skolen øker fra grunnskolen opp mot videregående. Det vil si at flere av elevene i norsk skole opplever å bli ufrivillig befølt det året de går ut i voksenlivet etter 13-års skolegang.

«Vi er stolte av å ha utviklet et nytt materiell tilpasset Kunnskapsløftet og er glade for å ha Christina Fraas med på laget som vår ambassadør,» uttaler daglig leder i Sex og Politikk Tor-Hugne Olsen.

Fram mot lanseringen 25. oktober kommer Sex og Politikk til å gjennomføre en digital nedtelling med daglige oppdateringer på Instagram, @sexogpolitikk.

Det nye materiellet er illustrert av tromsværingen Polina Vorobeva (19) fra Breivang videregående skole i Tromsø, som vant konkurransen om å illustrere det nye seksualitetsundervisningsmateriellet. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Christian Zervos, Egmont People
Foto: Christian Zervos, Egmont People
Last ned bilde
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Last ned bilde
Illustrasjon: Polina Vorobeva
Illustrasjon: Polina Vorobeva
Last ned bilde
Illustrasjon: Polina Vorobeva
Illustrasjon: Polina Vorobeva
Last ned bilde

Lenker

Om Sex og Politikk

Sex og Politikk
Sex og Politikk
Christian Krohgs gate 34
0186 Oslo

22 11 55 13https://sexogpolitikk.no/

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 140 land i tillegg til Norge.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.

Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye