Levevaner og risikofaktorer for demens

For å finne svarene på disse spørsmålene, gjennomfører Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse nå en studie hvor 8.000 tilfeldige nordmenn er invitert til å delta i en spørreundersøkelse. Svarene skal brukes for å kartlegge kunnskap om sammenhenger mellom levevaner og risiko for å utvikle demens senere i livet.
En spørreundersøkelse for en friskere alderdom
– Målet med prosjektet er å få mer kunnskap om hvordan en kan forebygge demens og bidra til en friskere alderdom, sier prosjektleder Grete Kjelvik.
– Ved å delta i prosjektet Levevaner og risikofaktorer for demens vil man gi et viktig bidrag til forskningen om aldring og forebygging av sykdom blant eldre, fortsetter hun.
På prosjektets nettside, www.hjernehelse.info, oppfordrer komiker Terje Sporsem alle inviterte til å delta.
– Som pårørende til en mor med Alzheimers, håper jeg så mange som mulig blir med på denne undersøkelsen. Kunnskapen som kommer ut av den kan bidra både til at flere kan gjøre endringer rundt egen livsstil, som igjen vil påvirke våre barn, barnebarn og nærmeste familie. Det er foreløpig ingen kur mot demens, så forebygging er noe av det viktigste vi kan gjøre.
Fire regioner representert
Invitasjon til å delta i spørreundersøkelsen sendes ut til 8000 tilfeldig utvalgte personer i alderen 40-70 år innenfor fire geografiske regioner: Oslo, Innlandet, Trøndelag og Nordland.
Prosjektet finansieres av Norges forskningsråd.
Nøkkelord
Kontakter
Prosjektansvarlig Geir Selbæk
Telefon: 958 83 535
E-post: geir.selbaek@aldringoghelse.no.
Prosjektleder Grete Kjelvik
Telefon: 971 68 322
E-post: grete.kjelvik@aldringoghelse.no
Bilder





Lenker
Om Nasjonalt senter for aldring og helse

Postboks 2136
3103 Tønsberg
33 34 19 50http://www.aldringoghelse.no
Aldring og helse er en nasjonal kompetansetjeneste for aldersrelaterte sykdommer og tilstander. Gjennom utvikling av ny kunnskap, og omfattende og variert kompetansespredning, bidrar tjenesten til høy kvalitet i helse- og omsorgstilbudet til eldre i hele Norge.
Følg pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalt senter for aldring og helse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Korrigert versjon: Kraftig økning i nye tilfeller av demens17.6.2025 17:14:29 CEST | Pressemelding
Dessverre har vi funnet feil i rapporten «Insidens av demens», som ble lansert mandag 16. juni. Dette er en ny versjon av pressemeldingen med de riktige tallene. Den korrigerte rapporten finner du også her.
Kraftig økning i nye tilfeller av demens16.6.2025 13:37:40 CEST | Pressemelding
En ny, norsk studie om demens anslår at antallet nordmenn som utvikler sykdommen er nesten fire ganger høyere enn tidligere anslått. – Det er en av de største utfordringene vi som samfunn står overfor de neste tiårene, sier Geir Selbæk, forskningssjef ved Nasjonalt senter for aldring og helse.
Ny nasjonal dag for fallforebygging 29. april: – Sammen kan vi forebygge fall med enkle grep28.4.2025 11:08:27 CEST | Pressemelding
Fall blant eldre er en av våre store helseutfordringer, men mange fall kan forebygges. – Enkle tiltak kan gjøre en stor forskjell, for mange eldre, pårørende og samfunnet ellers, sier fagsjef Gro Gujord Tangen i Nasjonalt senter for aldring og helse.
Vil løfte folks hjernehelse13.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Forskning viser at minst 40 prosent av demenstilfeller potensielt kan forebygges eller utsettes gjennom livsstilsendringer. Nå lanserer Nasjonalt senter for Aldring og helse Hjerneløftet – en gratis guide som gir folk forskningsbaserte råd for en sunnere hjernehelse. Forskningssjef Geir Selbæk er en av forskerne bak initiativet.
Ny norsk studie viser sammenheng mellom hørselstap og kognitiv svekkelse23.1.2025 13:42:49 CET | Pressemelding
Forskere ved Aldring og Helse har i samarbeid med internasjonale kolleger tidligere vist at det er en sammenheng mellom redusert hørsel og demens. Nå har de funnet en tydelig sammenheng med redusert kognitiv funksjon, også hos personer uten demens.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom