UNICEF Norge

Leo Ajkic blir UNICEF-ambassadør

Del

Programleder og journalist Leo Ajkic er utnevnt som UNICEF Norges nyeste ambassadør. Felleskap, verdier og fordommer, er noe av det som står på kampsaklisten.

Leo Ajkic er ny ambassadør for UNICEF Norge. Foto: UNICEF Norge
Leo Ajkic er ny ambassadør for UNICEF Norge. Foto: UNICEF Norge

Ajkic er en av Norges viktigste profiler innenfor temaer som oppvekst, utenforskap og fordommer. Gjennom mange års engasjement har han vært en klar stemme for flyktninger og hvordan det er å vokse opp i Norge med en slik bakgrunn.

«Fortjent» flyktningstatus

Sammen med UNICEF vil han blant annet rette søkelyset mot hvordan flyktninger som kommer til Norge, ikke alltid føler de har rett til å være her.

– Jeg følte jeg fikk lov å komme til Norge fordi det var krig i hjemlandet mitt. Men jeg ser ofte at når det gjelder andre grunner til hvorfor folk flykter, så er det knyttet fordommer til det. Jeg vil jobbe for at alle skal føle seg inkludert i fellesskapet, og at ingen som kommer hit som flyktning eller innvandrer, skal føle på skam for den de er eller hva de flykter fra, sier Ajkic.

Aldri før har flere mennesker og barn vært fordrevet som nå. Som FNs barnefond er UNICEFs viktigste oppgave å sørge for at barns rettigheter blir ivaretatt. Et barn på flukt har altså ikke bare krav på beskyttelse, utdannelse og helsehjelp, men også en rett til å ikke bli diskriminert. 

– Dette er et viktig og uadressert tema som vi håper vi kan få løftet høyt sammen med en så god og viktig rollemodell som Ajkic. Ingen flyktninger er mer verdige enn andre. En flyktning er en flykning, og et barn er et barn. Alle barn som kommer til Norge på flukt, skal føle seg velkomne, uansett alder, kjønn, rase, religion og bakgrunn. Dette kan alle bidra til, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

Arbeidet begynner med barn

–Vi må se på barn på flukt som det de er, nemlig barn. De skal ikke måtte bli dårlig behandlet for foreldrenes valg, sier Ajkic.

Selv mener han at å samarbeide om dette temaet med UNICEF er gunstig, spesielt fordi arbeidet mot fordommer begynner nemlig med barn.

– Barn og unge er jo dem som ikke har mange av de negative holdningene som finnes der ute. Vi må begynne med barn og unge. Det er de som kan endre samfunnet vårt, og gjøre det rausere, sier Ajkic.

Han har selv fått føle på kroppen hvordan det var å være på flukt fra Bosnia som åtteåring, og har vært veldig åpen om hvordan dette har påvirket han, både som barn og voksen. Ajkic har også laget sin egen serie om temaet, kalt Flukt, som han vant Gullruten for i 2017.

Kampen om et rausere samfunn

– Vi ser det nå i Moria og på de andre greske øyene, vi ser det i Syria, flere steder i Afrika, i Latin-Amerika, og vi har sett det i USA – at barn på flukt ikke får sine rettigheter oppfylt og at de blir møtt med fordommer. Når et barn først får muligheten til å bygge opp igjen en tapt barndom, skal ikke holdninger og fordommer kunne ødelegge. Vi er stolte av å få ta denne kampen sammen med Leo, sier Viken.

– Den tiden vi er i nå, minner oss om samhold. Vi må aldri slutte å jobbe sammen for å gjøre samfunnet vårt rausere, sier Ajkic.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Leo Ajkic er ny ambassadør for UNICEF Norge. Foto: UNICEF Norge
Leo Ajkic er ny ambassadør for UNICEF Norge. Foto: UNICEF Norge
Last ned bilde

Om UNICEF Norge

UNICEF Norge
UNICEF Norge
Sandakerveien 130
0484 Oslo

241 45 100https://www.unicef.no/

Følg saker fra UNICEF Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UNICEF Norge

FN-organisasjoner engasjerer graffitikunstnere i Oslo for å skape oppmerksomhet om flyktningbarn9.12.2020 07:00:00 CETPressemelding

Fra og med i dag, og gjennom hele desember kan alle som går forbi Fridtjof Nansens plass ved Rådhuset i Oslo oppdage en graffitimalt container i flunkende farger. Den er plassert der av UNHCR, FNs flyktningorganisasjon, og UNICEF, FNs barnefond, som sammen ønsker å skape økt oppmerksomhet omkring det store antallet barn i verden som har blitt tvunget til å flykte fra sine hjem.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom