Lei skader og livredde dyr - krever forbud mot fyrverkeri

Ved hvert årsskifte oppleves det lovløse tilstander ved oppskyting av fyrverkeri. Dyrebeskyttelsen Norge og overlege ved Haukeland Universitetssykehus øyeavdeling, Nils Bull, oppfordrer Justis- og beredskapsdepartementet v/Jøran Kallmyr til å forby salg av og oppskyting av fyrverkeri i privat regi. Dette av hensyn til både dyr, mennesker og miljø.
Bakgrunn
Slik praksisen med fyrverkeri er i dag, er det mange dyr og mennesker som blir skadelidende hvert år. Mange forholder seg ikke til det tillatte tidsrommet for oppskyting av fyrverkeri, som er mellom kl. 18.00 på nyttårsaften og kl. 02.00 på 1. nyttårsdag. Det blir derfor vanskelig å skjerme dyr og mennesker som påvirkes negativt denne dagen.
En studie fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), viser at så mange som 23 prosent av de 5000 hundene i studien reagerte negativt på fyrverkeri, og har en mild til alvorlig form for lydfobi.
– Både tamme og ville dyr kan oppleve sterk redsel og noen får dødsangst i forbindelse med oppskyting av raketter. Dyr som er livredde kan ende opp med store skader i sin kamp for å slippe unna fyrverkeriet. Dyr kan bli så redde at de kommer på avveie, noe som kan resultere i at de fryser i hjel, nå på den kaldeste tida av året. Utfra et dyrevelferdsperspektiv er dagens situasjon helt uakseptabel, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge. I tillegg er fyrverkeri svært forsøplende, vi må spørre oss om vi har råd til å fortsette med fyrverkeri på denne måten, og om det er på tide å diskutere hvem skal dekke kostnadene med alle skadene?
Alvorlige skader
Nils Bull er har de siste 14 årene registrert antall øyeskader forårsaket av fyrverkeri.
– Ifølge mine tall har i gjennomsnitt 16 personer fått alvorlige øyeskader hvert år etter nyttårsaften, sier Bull. Dette er bare skadene som er så alvorlige at de behandles av øyelege. I tillegg kommer alle de mindre alvorlige øyeskadene som behandles ved legevaktene. Alvorlige håndskader og brannskader kommer også i tillegg, forteller Bull.
Han er glad for at forbudet mot oppskyting av raketter med styringspinne som kom for ti år siden, har ført til at antall skader er noe redusert. Han er imidlertid ikke fornøyd før alle disse helt unødvendige, alvorlige øyeskadene av fyrverkeri er borte. Det blir de ikke uten forbud for privatpersoner mot å bruke fyrverkeri på nyttårsaften, slik det er forbudt resten av året.
Se til andre land
Dyrebeskyttelsen Norge og Nils Bull ber om at hver kommune utarbeider en plan for felles markering av årsskiftet i minuttene rundt midnatt 31. desember. Enhver kommune står fritt til å begrense eller forby fyrverkeri.
Vi anmoder Justis- og beredskapsdepartementet og landets kommuner å se blant annet til Sverige, hvor flere kommuner tilbyr alternativ feiring i form av lysshow, som sparer både mennesker, dyr og miljøet.
Nøkkelord
Kontakter
Overlege Nils Bull. Mobil: 94 19 25 99
E-mail: nils.bull@helse-bergen.no
Daglig leder og veterinær, Åshild Roaldset. Mobil: 47 45 88 44
E-mail: aashild@dyrebeskyttelsen.no
Bilder



Lenker
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 27 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse.
Med flere tusen medlemmer i ryggen taler vi dyrenes sak overfor publikum, myndigheter og media. Vi sprer nye tanker der man ikke lenger ser verdien av et dyrs liv. Vi griper inn der dyr blir utsatt for urett
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Nå starter høysesongen for dumping av familiens dyr3.6.2025 09:29:27 CEST | Pressemelding
4700 hjemløse dyr fikk hjelp av frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge i 2024. Dyrebeskyttelsen Norge frykter for mange dyrs liv og helse når obligatorisk ID-merking for katt og kanin er utelatt fra dyrevelferdsmeldingen.
Politianmeldt for hensynsløs atferd på nett24.4.2025 10:49:45 CEST | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge Sogn og Fjordane har gjennom advokat levert inn en politianmeldelse på en person tilknyttet Facebook-gruppen «La villgeitene få leve!», i forbindelse med saken om geitene på Kvist.
Stortinget dumper millionkostnader på frivilligheten9.4.2025 09:27:07 CEST | Pressemelding
Når dyrevelferdsmeldingen ikke går inn for obligatorisk ID-merking av katt, undergraver det dyrevelferdsloven. Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge reddet 4700 dyr i 2024, derav 3900 katter, til en samlet kostnad av 35 millioner kroner.
Hjertevarm TV-serie om Lisaklinikken20.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Seks episoder med sterke historier om dyr og mennesker. Norges første gratis veterinærklinikk har fått sin egen TV-serie.
Informasjonskampanje om kastrering av katt og kanin19.2.2025 10:58:11 CET | Pressemelding
Tusenvis av katter og kaniner lider som følge av hjemløshet. Dyrebeskyttelsen Norge, Den norske veterinærforening og Norsk dyrepleier- og assistentforening oppfordrer til kastrering og ID-merking av katter og kaniner i forbindelse med verdens kastreringsdag 25. februar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom