Ledere fra 12 norske virksomheter konkurrerer om internasjonal prestisjepris

Del

Blant Norges 280 000 aksjeselskaper står ledere fra 12 virksomheter igjen som finalister til å vinne verdens største vekstskaperkonkurranse. Snart skal vinneren kåres på en direktesendt nasjonal finale – av en jury med sju uavhengige næringslivsledere.

Ansvarlig partner for EY Entrepreneur Of The Year-programmet i Norge, Ina Rosenberg.
Ansvarlig partner for EY Entrepreneur Of The Year-programmet i Norge, Ina Rosenberg.

Finalistene dekker et bredt spekter av tjenester i ulike næringer.

- Årets finalister leverer alt fra kattemat og kvalitetsleker, til medisinsk transportutstyr, digitale strømløsninger og teknologi som omdanner avfall til klimanøytral energi, sier Ina Rosenberg, ansvarlig partner for EY Entrepreneur Of The Year-programmet i Norge.

Ifølge Rosenberg var det bare 3900 blant 280 000 aksjeselskaper som tilfredsstilte kriteriene for å bli valgt ut.

- Omkring 300 av disse selskapene hadde en eller flere vekstskapere som tilfredsstilte kriteriene om aktiv ledelse og eierandel, og av disse står vekstskapere fra 12 virksomheter igjen som finalister.

Finalistoversikt (se beskrivelse av samtlige lenger ned i meldingen):

Vekstskaper

Virksomhet

Lokalisering

Bård Even Pettersen

Eide Handel AS

Tromsø

Kristin Markussen
Almar Markussen
Reidar Johan Schille

HeatWork AS

Narvik

Trond Eirik Paulsen

PowerOffice AS

Bodø

Edgeir Vårdal Aksnes

Tibber AS

Førde

Roger Holthe Olsen
Erik Høsteland Åland
Øyvind Eriksen

Dyrekassen AS

Bergen

Ruth Vigdis Brusdal
Sissel Brusdal Solhaug

Norengros K.J. Brusdal AS

Arna

Ghazi Khder Jezdin
Patrick Øines Solrunarson

Support Service Partner AS

Tønsberg

Hege Alnæs Arnesen
Alexander Arnesen

Sprell Butikk AS

Bærum

Per William Frøisland
Espen Espelund
Gard Vollset Valderhaug
Frederik Guttormsen

Netthandelsgruppen AS

Oslo

Henrik Badin

Vow ASA

Oslo

Trond J. Laeng
Thor Johansen

Holdbart AS

Vestby

Bård Eker

EpiGuard AS

Fredrikstad

De siste årene har Jan Christian Vestre i Vestre AS (2019), Per Grieg jr. i Grieg Seafood ASA (2018) og Hans-Petter Mellerud i Zalaris ASA (2017) vunnet den gjeve prisen i Norge og representert norsk entreprenørånd på verdenskåringen i Monaco. 2017-vinneren leder i år den uavhengige juryen av erfarne næringslivsledere som skal vurdere finalistene fra hele Norge.

-  Hvis det er ett år av alle hvor vi virkelig burde sette pris på de som starter sine egne virksomheter og står det løpet gjennom, så er det i 2020. Det er også et år hvor alle som driver sin egen virksomhet har fått mulighet til å vise hva agilitet og endringsvilje betyr, samt å se muligheter i motgang, sier juryleder Hans-Petter Mellerud i Zalaris.

Foruten Mellerud består juryen av flere suksessrike gründere og næringslivsledere: Hilde Midthjell, Elisabeth Grieg, Rikke E. Høvding, Øystein Moan, Bjørn Maarud og Karl-Christian Agerup.

- Vi har med oss en særdeles kompetent jury som utvelger hvem av de 12 finalistene som blir norsk vinner og som skal representere Norge mot 60 andre nasjonale vinnere på verdenskåringen sommeren 2021, sier Rosenberg.

Ifølge Rosenberg skiller EY Entrepreneur Of The Year seg markant fra andre vekstkonkurranser ved å fokusere på mer enn entreprenørens og virksomhetens evne til økonomisk vekst.

- Vi vektlegger entreprenørens rolle, verdier og ledelse og ikke minst samfunns- og miljømessig engasjement, sier Rosenberg.

Finalistene i EY Entrepreneur Of The Year har bakgrunn fra ulike steder av Norges utstrakte land. Nå skal de konkurrere om å vinne revisjons- og rådgivningsselskapet EY sin entreprenørkåring i Norge.

- Vi er stolte av å sette innovasjon og nyskaping på agendaen og på denne måten hedre vekstskaperne slik de fortjener. Det har aldri vært viktigere å støtte opp om og hedre de som evner å tenke nytt, ser muligheter, skaper varige verdier og arbeidsplasser – samt inspirerer kommende generasjon verdiskapere. På denne måten stimulerer vi til vekst og virkeliggjør vår visjon: “Building a better working world”, sier Rosenberg.

Vinneren av EY Entrepreneur Of The Year kåres i Oslo Spektrum tirsdag 23. mars kl.15:00-16:15. Alle som ønsker kan følge det direktesendte digitale arrangementet på EYs nettsider.

Om finalistene:

Eide Handel
Som tredjegenerasjons verdiskaper har Bård Even Pettersen evnet å stadig videreutvikle Eide Handel, som ble stiftet i 1953. I dag er det en spesialbutikk innenfor dagligvare som også inkluderer kafé og bakeri. Egenproduksjonen Eide Heimelaga samt lokal mat og kortreiste råvarer er viktige årsaker til suksessen.

HeatWork
Den familieeide bedriften HeatWork ble startet med et ønske om å gjøre noe med den korte sesongen for bygg- og anleggsentreprenører. Kristin Markussen, Almar Markussen, Reidar Johan Schille og deres team har gjennom mange års erfaring opparbeidet seg en unik kompetanse på væskebåren teknologi, og de er en pådriver for det grønne skiftet i bransjer som bygg, betong, fjernvarme og skadedyrbekjempelse – fra Svalbard i nord til Antarktis i sør.

PowerOffice
Evnen til å se nye muligheter kombinert med et sterkt ønske om optimalisering og å være tett på kunden, er bakgrunnen for at PowerOffice ble etablert i 1998. Siden den gang har Trond Eirik Paulsen og hans team hatt stor suksess med utvikling av brukervennlige økonomisystemer for små og mellomstore bedrifter.

Tibber
Som medgründer hadde Edgeir Vårdal Aksnes et ønske om å revolusjonere energibransjen da han etablerte Tibber i 2015. Tibber er et digitalt strømselskap, som kun benytter produsenter av fornybar strøm, der kundene får digital strømpris i tillegg til analyser av og verktøy for å styre eget strømforbruk og utstyr i hjemmet – alt samlet i én app.

Dyrekassen
Roger Holthe Olsen, Erik Høsteland Åland og Øyvind Eriksen i Dyrekassen så tidlig en markedsmulighet for salg av fôr og utstyr til kjæledyr gjennom netthandel. De har siden 2013 drevet nettbutikken som i dag er markedsleder og har vokst til å bli Norges største dyrebutikk på nett. En viktig konkurransefaktor for selskapet har vært å tilby hunde- og kattemat på et bindingsfritt abonnement med levering helt hjem på døren over hele Norge.

Norengros K.J. Brusdal
Ruth Vigdis Brusdal og Sissel Brusdal Solhaug eier og leder familiebedriften Norengros K.J. Brusdal, som ble stiftet i 1988 av deres far, Karl Johan Brusdal. Med et sterkt engasjement for lokal tilhørighet og bærekraft/samsunnsansvar, har virksomheten med 100 ansatte posisjonert seg på Vestlandet. De er nå den største totalleverandøren av forbruksvarer til privat og offentlig sektor, og de ble også klimanøytral bedrift allerede i 2019. 

Support Service Partner
Support Service Partner ble startet for åtte år siden av gründer-duo Ghazi Khder Jezdin og Patrick Solrunarson med kun en bøtte, en mopp og med kontor på gutterommet. Siden den gang har selskapet vokst til over 250 ansatte og tilbyr tjenester innen rengjøring, kantinedrift og gulvmatter. De to 25 år gamle gründerne har med en filosofi om å sette mennesket i sentrum og å gi alle en sjanse, oppnådd stor suksess.

Sprell
Hege og Alexander Arnesen startet leketøysbutikken Sprell i 1996 fordi de opplevde et manglende tilbud av kvalitetsleker og at barn som konsumenter ikke ble tatt på alvor. Filosofien er trygge, pedagogiske og bærekraftige leker av høy kvalitet som stimulerer barnets utvikling. Det som en gang var en liten butikk på Majorstua i Oslo, har i dag blitt til en kjede med 13 butikker, samt nettbutikk.

Netthandelsgruppen
Med et sterkt ønske om bedre, mer effektiv og mer miljøvennlig varehandel, etablerte fire gründere Netthandelsgruppen i 2014. Siden den gang har virksomheten vokst til 14 egne merkevarer, og det jobbes kontinuerlig med å utvikle flere. Vekstskaperne bak suksessen til nettbutikkene Tights.no, Comfyballs.no og Weightless.no, i tillegg til helsekostbutikken Soma.no og ferdigrettkonseptet Makroboks.no, er Per William Frøisland, Espen Espelund, Gard V. Valderhaug og Frederik Guttormsen. 

Vow
Miljøteknologiselskapet Vow med Henrik Badin i spissen utvikler og leverer verdensledende teknologi som forhindrer forurensing, gjenvinner verdifulle ressurser, og omdanner avfall til klimanøytral energi. Selskapet, som allerede har en ledende posisjon innen cruise, ekspanderer nå mot flere landbaserte markeder for materialgjenvinning og industriell avkarbonisering.

Holdbart
Hvert år kastes det ca. 390 000 tonn mat i Norge. Dette ønsket Trond J. Laeng og Thor Johansen å gjøre noe med, og de startet derfor Holdbart i 2015. Selskapet selger overskudds-dagligvare til hele Norge gjennom de åtte butikkene og nettbutikken ‪holdbart.no. Sammen har de skapt et konsept som utgjør en forskjell og som samtidig er i god vekst.

EpiGuard
Bård Eker og hans team utvikler, produserer og selger medisinsk transportutstyr gjennom selskapet EpiGuard. Selskapet ble stiftet i 2015, som følge av behovet som oppsto da en kollega av norske epidemileger ble smittet av ebola. Dette resulterte i hovedproduktet EpiShuttle, en lukket spesialbåre for isolert transport av en person med svært smittsom sykdom. 

Om juryen:

 • Hans-Petter Mellerud, gründer og CEO av IT-selskapet Zalaris og tidligere vinner av EY Entrepreneur Of The Year i Norge.
 • Hilde Midthjell, gründer, næringslivsleder og investor
 • Elisabeth Grieg, deleier i Grieg Gruppen og styreleder i Grieg Maturitas
 • Rikke E. Høvding, Head of Public Affairs i Nordea
 • Øystein Moan, styreleder i Visma
 • Bjørn Maarud, styreleder i Cutters og tidligere toppsjef i en rekke virksomheter
 • Karl-Christian Agerup, tech-pioner, investor og gründer

Fakta om EY Entrepreneur Of The Year

 • EY Entrepreneur Of The Year er verdens største vekstskaperprogram med kåringer i over 60 land.
 • Hensikten med programmet er å fremheve og hedre personer som bidrar med nye ideer, satser kapital og yter egeninnsats for å skape varige verdier og arbeidsplasser.
 • EY Entrepreneur Of The Year er i 2020 inne i sitt 19. år i Norge og blir arrangert for 33. gang internasjonalt.
 • Siste års vinnere: Jan Christian Vestre i Vestre AS (2019), Per Grieg jr. i Grieg Seafood ASA (2018), Hans-Petter Mellerud i Zalaris ASA (2017)
 • EY Entrepreneur Of The Year fokuserer på vekstskaperen i selskapene. For å bli kåret til EY Entrepreneur Of The Year må man være innovativ, ha entreprenørånd, evne til å drive lønnsomt og bærekraftig, samt inneha personlig integritet og påvirkningskraft. Videre må vedkommende ha eierinteresser og inneha en ledende stilling i selskapet.

Bilder

Ansvarlig partner for EY Entrepreneur Of The Year-programmet i Norge, Ina Rosenberg.
Ansvarlig partner for EY Entrepreneur Of The Year-programmet i Norge, Ina Rosenberg.
Last ned bilde
Finalist - Dyrekassen
Finalist - Dyrekassen
Last ned bilde
Finalist - Eide Handel
Finalist - Eide Handel
Last ned bilde
Finalist - EpiGuard
Finalist - EpiGuard
Last ned bilde
Finalist - HeatWork
Finalist - HeatWork
Last ned bilde
Finalist - Holdbart
Finalist - Holdbart
Last ned bilde
Finalist - K.J. Brusdal
Finalist - K.J. Brusdal
Last ned bilde
Finalist - Netthandelsgruppen
Finalist - Netthandelsgruppen
Last ned bilde
Finalist - PowerOffice
Finalist - PowerOffice
Last ned bilde
Finalist - Sprell
Finalist - Sprell
Last ned bilde
Finalist - Support Service Partner
Finalist - Support Service Partner
Last ned bilde
Finalist - Tibber
Finalist - Tibber
Last ned bilde
Finalist - Vow
Finalist - Vow
Last ned bilde
Jurymedlem - Bjørn Maarud
Jurymedlem - Bjørn Maarud
Last ned bilde
Jurymedlem - Elisabeth Grieg
Jurymedlem - Elisabeth Grieg
Last ned bilde
Juryleder - Hans-Petter Mellerud
Juryleder - Hans-Petter Mellerud
Last ned bilde
Jurymedlem - Hilde Midthjell
Jurymedlem - Hilde Midthjell
Last ned bilde
Jurymedlem - Karl-Christian Agerup
Jurymedlem - Karl-Christian Agerup
Last ned bilde
Jurymedlem - Rikke Høvding
Jurymedlem - Rikke Høvding
Last ned bilde
Jurymedlem - Øystein Moan
Jurymedlem - Øystein Moan
Last ned bilde

Om EY

EY
Dronning Eufemias gate 6
0107 Oslo

+47 2400 2400