Lave nivåer av radioaktivitet i sau høsten 2020
Årets kontroll av radioaktivitet i levende sau og kjøttprøver fra slakteri viser generelt lave nivåer. Det har i høst ikke vært gitt pålegg om nedforing av sauene. Nivåene er omtrent som tidligere år.

Mattilsynet har som en følge av koronapandemien redusert årets målaktivitet av radioaktivt cesium i sau og rein. Rundt 700 kontrollprøver av kjøtt er tatt ut på slakteri og 425 sauer er målt levende. De kontrollerte dyrene representerer en tidel av det normale antallet dyr målt.
I de 37 kommunene i Innlandet, Trøndelag og Nordland, hvor det etter Tsjernobylulykken i 1986 har vært utført kontrollmålinger, har Mattilsynet organisert årets målinger av sau som en overvåkningskontroll. Målingene har vært risikobasert, det vil si at Mattilsynets inspektører har valgt ut besetninger fra områder hvor det tidligere har vært nødvendig med nedforing før slakt.
Regionale forskjeller i sau
Årets målinger i Innlandet fylke, i Valdres, Gudbrandsdalen og Østerdalen, viser at nivåene er relativt lave i områdene, og at tre av 10 besetninger ville fått to til tre uker med nedforing ved normale rutiner. I Trøndelag er nivåene i levendedyr som normalt eller litt høyere og noen ville fått nedforing. To besetninger hadde dyra på hjemmebeite tre uker før det ble målt lave verdier.I Nordland er det to av fem som ville fått nedforing. Det varierer om dyra sendes rett til slakt eller beiter hjemme før de sendes til slakt.
Måling av slakt
Kjøttprøver fra kjøttkontrollen på slakteriene viser lave verdier fra besetningene som pleier å måles. Dette er den beste metoden for å kontrollere det faktiske nivået av cesium i kjøtt som omsettes. Så langt viser resultatene at bare rundt 25 av 575 kjøttprøver av sau, har verdier over 600 Becquerel per kilo (Bq/kg), og de høyeste av disse ligger mellom 1000-1500Bq/kg. For øvrig viser kjøttprøver fra Innlandet, og Nordland at kjøttet har stort sett har lave verdier, bortsett fra noen enkeltprøver.
Måling av reinsdyr
Mattilsynet måler også kjøttprøver fra rein i ulike reinbeiteområder. Grenseverdiene for reinkjøtt er på 3000 Bq/kg, og det har ikke vært overskridelser de siste årene. Måleresultatene så langt i år viser heller ikke resultater over grenseverdien. I de fleste områder viser årets kjøttprøver lave verdier, gjerne godt under 1000 Bq/Kg.
Vågå tamreinlag, som har ligget høyest i Sør-Norge, har i år målt fra 580 Bq/kg, med 1700 Bq /kg som høyeste nivå. Måling av nivå ved hjelp av kjøttprøver gir en større sikkerhet for rett nivå i kjøttet, og er mindre belastende for dyra.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord (kl. 08.00 – 15.45)
Kl. 08.00–15.00 fra 15. mai til 15. september.
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder

Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg saker fra Mattilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Mattilsynet
Fortsetter med restriksjoner pga fugleinfluensa8.1.2021 12:49:42 CET | Pressemelding
Det er fremdeles en risiko for spredning av fugleinfluensa i Norge. Derfor forlenger Mattilsynet tiltakene inntil videre for å forebygge spredning av smitte. Fjørfe må fremdeles holdes inne, og det er forbudt å jakte enkelte fugler i alle fylker sør for Nordland
Slik hjelper du hunden på nyttårsaften28.12.2020 12:00:00 CET | Pressemelding
Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter, smell og skuddlyder, men du kan gjøre en slitsom kveld enklere for familiens firbente venn.
Unngå helsefarlige stoffer i julematen23.12.2020 09:57:18 CET | Pressemelding
Julemat kan være en kilde til uønska kjemiske stoffer. De kan også dannes i maten når du lager den. Her er noen tips til hvordan få en høytid med færre uønska stoffer i julematen.
Slik gir du hunden en fin jul22.12.2020 10:21:07 CET | Pressemelding
Gode rutiner, riktig mat og nok hvile i familieselskapet, gjør at kjæledyret får det like koselig som deg i høytiden.
God mathygiene i julestria21.12.2020 10:45:43 CET | Pressemelding
Selv om smitteverntiltak vil legge kraftige begrensninger på årets julefeiring, er fortsatt god mat og god drikke en viktig av høytiden. Her er noen gode tips fra Mattilsynet om både tilberedning og oppbevaring av julematen.
Ranavassdraget med Tverråga er friskmeldt for parasitten Gyrodactylus salaris17.12.2020 12:03:23 CET | Pressemelding
Mattilsynet har friskmeldt Ranavassdraget med Tverråga, en av Norges mest kjente lakseelver, for parasitten Gyrodactylus salaris.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom