Lanserer veileder for å avdekke og forhindre vold
Gjennom samarbeidsprosjektet «Se sammenhengen», lanseres nå for første gang en veileder for dyrehelsepersonell om vold mot dyr og vold i nære relasjoner. Veilederen er en viktig brikke i arbeidet med å øke bevisstheten om sammenhenger mellom vold mot dyr og vold i nære relasjoner, og skal gjøre veterinærer bedre rustet til å avdekke dyremishandling.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge.
«Det er behov for tett samarbeid mellom ulike yrkesgrupper i møte med familievold. Vi håper at veilederen vil være et godt verktøy for veterinærer, slik at de blir bedre rustet til å håndtere slike vanskelige saker», sier Karianne Muri, førsteamanuensis innen dyrevern og veterinærsamfunnsmedisin ved NMBU veterinærhøgskolen
Dyremishandling kan være et familievoldsproblem
Det er en kjent sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker. Der hvor dyr mishandles, kan også mennesker være utsatt for mishandling, og omvendt.
Samarbeidsprosjektet «Se sammenhengen» ble opprettet i 2017 av NMBU Veterinærhøgskolen, Dyrebeskyttelsen Norge og Krisesentersekretariatet. Gjennom veilederen «Se sammenhengen: Vold mot dyr og vold i nære relasjoner» som lanseres på Veterinærdagene på Gardermoen 9.-11. mars, får dyrehelsepersonell viktig kunnskap som kan støtte dem når en mistanke om mishandling oppstår.
«Dyremishandling kan ofte være en del av et større familievoldsproblem, der andre i familien også blir mishandlet. Denne veilederen er et viktig verktøy som kan tas i bruk for å se sammenhengen mellom vold mot dyr og vold i nære relasjoner», sier Idun Moe Hammersmark, Daglig leder i Krisesentersekretariatet.
Et praktisk verktøy for dyrehelsepersonell
Veilederen har som mål å gi dyrehelsepersonell kunnskap til å kunne gjenkjenne og avdekke dyremishandling. Den definerer ulike typer mishandling, og ved å beskrive varselflaggene for mishandling gir den en pekepinn på om dyret har vært utsatt for vold eller om det kan dreie seg om et uhell. Vold er ofte vanskelig å avdekke, og veilederen gir grunnleggende råd om hva man skal være oppmerksom på under den kliniske undersøkelsen av dyret. Veilederen gir også praktiske råd om hvordan man går fram ved mistanke om vold mot dyr og mennesker. Med økt kunnskap og bevissthet om emnet, vil dyrehelsepersonell kunne bidra til å hjelpe både voldsutsatte dyr og mennesker. Et annet viktig mål med veiledningsmateriellet er å oppfordre til tettere samarbeid mellom ulike etater og yrkesgrupper, og det vil derfor komme egne veiledere til andre yrkesgrupper etter hvert.
«Veilederen er ført i pennen av Karianne Muri ved NMBU. Vi er veldig glade for det gode samarbeidet vi har med NMBU og Krisesentersekretariatet og vi håper økt kunnskap vil hjelpe både dyr og mennesker», sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.
Les mer om samarbeidsprosjektet:
https://www.nmbu.no/aktuelt/node/38694
https://www.dyrebeskyttelsen.no/2018/09/19/arrangerer-konferanse-om-vold-i-naere-relasjoner/
https://www.krisesenter.com/vold-i-naere-relasjoner-og-vold-mot-dyr/
Nøkkelord
Kontakter
Åshild Roaldset | Daglig leder og veterinær | Dyrebeskyttelsen Norge | +47 47 45 88 44 / aashild@dyrebeskyttelsen.no
Åshild RoaldsetDaglig leder og veterinær
Tel:47 45 88 44aashild@dyrebeskyttelsen.noBilder


Lenker
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 27 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Med over 9000 medlemmer, er vi en av landets største og eneste landsdekkende dyrevernorganisasjon som gir praktisk hjelp til dyr i nød.
Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Den engelske bulldoggen er ødelagt som rase1.7.2022 13:20:37 CEST | Pressemelding
Tidligere denne måneden konkluderte Royal Veterinary College i en artikkel med at mopsen ikke lenger kan anses som en typisk hund i et helseperspektiv (1). Nå har de publisert en tilsvarende gjennomgang av helsen til engelsk bulldogg, og funnene er minst like ille på denne rasen (2). Systematisk avlsarbeid har ført til at den engelske bulldoggen er nedsyltet i sykdommer.
Mopsen er utrydningstruet23.6.2022 12:07:59 CEST | Pressemelding
Forskere ved the Royal Veterinary College har nylig publisert en artikkel om helsetilstanden til den populære hunderasen mops. Artikkelen slår fast at mopsen ikke lenger kan anses som en typisk hund, i et helseperspektiv. Systematisk avlsarbeid uten vitenskapelig forankring har ført til at mopsen er nedsyltet i sykdommer.
Oppfordrer til å ID-merke familiedyr etter rekordtall20.6.2022 14:28:19 CEST | Pressemelding
Skal du reise på ferie med familiedyret i sommer, anmoder Dyrebeskyttelsen Norge og Dyrebar.no deg om å ID-merke dyret i forkant av ferien. Over 9000 familiedyr er nå på avveie i Norge. En tredjedel av disse er dyr som er funnet, men ikke gjenforent med eier, grunnet manglende chip.
Hundeavl løftes til Stortinget17.6.2022 12:28:42 CEST | Pressemelding
9. juni ble representantforslag om bedre dyrevelferd ved hundeavl levert til Stortinget. Stortingsrepresentantene Ingvild Wetrhus Thorsvik og Alfred Jens Bjørlo fra Venstre tar med dette et viktig tak i det største dyrevelferdsproblemet vi har hos hunder i dag. Dyrebeskyttelsen Norge mener at forslaget er framtidsrettet og inneholder svært viktige poengern
Hope the Court of Appeal is on the dogs' side14.6.2022 13:21:10 CEST | Press release
After the Norwegian Society for Protection of Animals (NSPA) won the dog breeding case on all points in Oslo District Court in January, the appeal process is now scheduled for 19 September. Four days have been set aside for the case. Once again, we will stand up for the dogs' right to a good starting point in life.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom