Lanserer trendbibel for diktatorer
Tåregass går aldri av moten.
Kall det falske nyheter!
Gummikuler mot øynene – vær kreativ!
Det er noen av vårmote-tipsene magasinet OPPRESSION har til den moderne diktator.
– Vi ønsker å vise at autoritære regimer tar stadig nye grep for å undertrykke studentaktiviser og stilne protest, sier leder i SAIH Hector Ulloa.
Den norske bistands- og kampanjeorganisasjonen SAIH formidler «motebladet» på campus over hele landet og på sosiale medier.
– Det kan virke som om autoritære ledere holder seg oppdatert på siste skrik i undertrykkelse, i ren motemagasinstil. Demokratiske stater, organisasjoner og det internasjonale samfunnet må være like kreative når det kommer til å fremme demokratiet og beskytte menneskerettighetsaktivister, sier Ulloa.
Samtidig lanserer SAIH rapporten Activism under Attack. Den løfter frem brudd på studentaktivisme som en indikator for demokratisk tilbakegang. De fysiske angrepen man ser – at demonstranter møtes med tåregass og brutalitet – er toppen av isfjellet. Ofte er det mer subtile metoder som benyttes.
– I England bruker man lovverk for å hindre finansiering av studentorganisasjoner. I Zimbabwe diskrediterer myndighetene aktivistene med å beskylde dem for å være koblet til vestlig imperialisme. Undertrykkingen tar ulike former i ulike politiske virkeligheter, sier rapportforfatter Amy Kapit som er professor ved Swarthmore College.
Autoritære krefter en økende trussel
Autoritære ledere er på fremmarsj, dermed blir det stadig farligere å være menneskerettighetsaktivist. Det er begrenset med dokumentasjon på hvordan denne utviklingen påvirker spesifikt studentaktivister.
– Rapporten vi nå lanserer, Activism under Attack, viser en skummel utvikling som dessverre går noe under radaren for verdenssamfunnet. Studentaktivister er unge som hever stemmen for menneskerettigheter, og ofte de som går foran i protestene når samfunn beveger seg i mer autoritær retning. Det gjør dem utsatt, sier Ulloa.
Han peker på at man må tenke nytt om hva undertrykkelsen egentlig består i – slik at man kan beskytte ytringsfriheten før det er for sent.
– Å ta fra studentaktivister vitnemålet eller å sørge for at demonstrasjoner ikke finner sted er en effektiv måte for autoritære ledere å stilne kritikk, samtidig som de slipper unna kritikk fra det internasjonale samfunnet, sier Ulloa.
Den nye kampanjen er utviklet i samarbeid med byrået Brunch Oslo.
Du kan lese mer her.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenAvdelingsleder, kommunikasjon og politikk
Tel:+47 473 70 190hilde.pettersen@saih.noTrine GrünerKommunikasjonsrådgiverSAIH
Tel:+4790634052trine.gruner@saih.noBilder
Lenker
Om SAIH
Siden SAIH ble startet av norske studenter og akademikere for 62 år siden, har kampanjer både nasjonalt og internasjonalt vært en viktig del av arbeidet. I 2011 reagerte Irans ambassade i Norge sterkt, og krevde en kampanjeplakat fjernet.
SAIH jobber også med bistand internasjonalt, i samarbeid med lokalt sivilsamfunn, og har som mål at alle skal ha tilgang til høyere utdanning og akademisk frihet.
Følg pressemeldinger fra SAIH
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SAIH på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SAIH
Et stort svik for retten til utdanning!6.6.2023 14:38:40 CEST | Pressemelding
Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har sviktet gratisprinsippet og bygget opp en kunnskapsmur mot resten av verden. Partiene velger å ikke snu i saken om skolepenger for internasjonale studenter, til tross for massiv motstand.
Aktivisme under angrep28.3.2023 10:04:43 CEST | Pressemelding
Myndigheter tar stadig mer kreative verktøy i bruk for å stilne kritiske stemmer, viser ny rapport om studentaktivisme.
- Gjør utdanning til luksusgode24.3.2023 17:19:47 CET | Pressemelding
Kunnskapsdepartementet mottok 93 høringsinnspill. Alle negative. Likevel ønsker regjeringen å innføre skolepenger for studenter fra land utenfor EU, EØS og Sveits.
Væpna konflikt og angrep på ytringsfrihet truer forskere og studenter globalt17.11.2022 10:04:08 CET | Pressemelding
Ny rapport fra Scholars at Risk dokumenterer 391 angrep på studenters og akademikeres rettigheter det siste året.
Det russiske studentmagasinet DOXA tildeles Studentenes fredspris 202327.10.2022 19:19:47 CEST | Pressemelding
Fredspriskomiteen har på vegne av alle norske studenter bestemt at Studentenes fredspris 2023 skal gå til DOXA for deres arbeid for presse- og ytringsfrihet i Russland.