Væpna konflikt og angrep på ytringsfrihet truer forskere og studenter globalt
– Det er et grimt bilde som tegnes i årets Free to Think-rapport. De mange angrepene mot høyere utdanning er også angrep på deg og meg, fordi de frarøver samfunnene våre kunnskap og løsninger på problemer som påvirker oss alle, sier Hector Ulloa, leder i SAIH.
I rapporten analyseres angrep som fant sted mellom 1. september 2021 og 31. august 2022. Den understreker også at man må anta store mørketall. Scholars at Risk, som er et globalt nettverk for beskyttelse av akademisk frihet, har det siste året fått rekordmange henvendelser fra forskere og studenter i behov av beskyttelse.
– Det kjenner vi oss dessverre igjen i. Det samme så vi i årets prosess for å nominere studenter til Students at Risk, det norske beskyttelsesprogrammet for studentaktivister, sier Ulloa.
Studenter som hever stemmen særlig utsatt
I tillegg til angrep knytta til væpna konflikt, som i Ukraina, Afghanistan, Myanmar og Etiopia, peker Free to Think-rapporten også på voldelige angrep mot høyere utdanning i form av terror-angrep eller trusler om væpna angrep, med Nigeria, Pakistan og USA som eksempler.
Angrep mot studenters ytringsfrihet peker seg særlig ut – de utgjør 41% av tilfellene som analyseres i rapporten.
– Studenter er ofte blant de som er først ute å heve stemmen når samfunn går i feil retning. Vi har sett det i alt fra borgerrettighetskamp i USA og anti-apartheid-kampen i Sør-Afrika til dagens protester i Russland, Iran og Zimbabwe. Studentaktivister er særlig utsatt i en verden hvor autoritære krefter er i fremmarsj, sier Ulloa.
Ifølge V-Dem Institute bor 70% av verdens befolkning nå i autokratier – mange av dem diktaturer.
– Denne utviklingen viser hvor viktig det er å beskytte studentaktivister, forskere og akademisk frihet. Stater må være tydelige i beskyttelse av akademisk frihet og fordømmelse av angrep. Og akademikere og studenter må stå tydelig opp i solidaritet. Angrepene må ikke bli normalen – de må stoppe, sier Ulloa.
Hele rapporten fra Scholars at Risk kan leses her.
SAIH ga i 2021 ut en rapport som pekte på hvordan autoritære ledere kriminaliserer studenters engasjement i et forsøk på å stilne protest.
I kampanjen The D**ktators setter SAIH søkelys på autoritær utvikling, blant annet ved å dele ut gratis kondomer med bilde av Putin og andre diktatorer på, med slagordet: Protecting students against d**ktators and otherdiseases.
Nøkkelord
Kontakter
Hector UlloaLeder
Tel:+47 412 98 837hector.ulloa@saih.noBilder
Om SAIH
SAIH ble etablert i 1961 av norske studenter og akademikere og jobber i dag i partnerskap med om lag 30 organisasjoner i 7 land i Latin-Amerika, sørlige Afrika og Asia: Bolivia, Colombia, Nicaragua, Zimbabwe, Zambia, Sør-Afrika og Myanmar.
SAIH er en solidaritetsorganisajon som jobber med bistand, informasjon og politisk påvirkning for å at flere skal få tilgang til høyere utdanning og akademisk frihet globalt.
Følg pressemeldinger fra SAIH
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SAIH på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SAIH
Et stort svik for retten til utdanning!6.6.2023 14:38:40 CEST | Pressemelding
Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har sviktet gratisprinsippet og bygget opp en kunnskapsmur mot resten av verden. Partiene velger å ikke snu i saken om skolepenger for internasjonale studenter, til tross for massiv motstand.
Aktivisme under angrep28.3.2023 10:04:43 CEST | Pressemelding
Myndigheter tar stadig mer kreative verktøy i bruk for å stilne kritiske stemmer, viser ny rapport om studentaktivisme.
- Gjør utdanning til luksusgode24.3.2023 17:19:47 CET | Pressemelding
Kunnskapsdepartementet mottok 93 høringsinnspill. Alle negative. Likevel ønsker regjeringen å innføre skolepenger for studenter fra land utenfor EU, EØS og Sveits.
Lanserer trendbibel for diktatorer21.3.2023 07:18:31 CET | Pressemelding
Viser siste trender innen undertrykking av unge som hever stemmen.
Det russiske studentmagasinet DOXA tildeles Studentenes fredspris 202327.10.2022 19:19:47 CEST | Pressemelding
Fredspriskomiteen har på vegne av alle norske studenter bestemt at Studentenes fredspris 2023 skal gå til DOXA for deres arbeid for presse- og ytringsfrihet i Russland.