Lanserer #siifra – en guide for en bedre debattkultur

– Det skal være trygt å si ifra, og det skal være gøy for de unge, ikke skummelt, sier Trøen.
Sammen med ungdomspartiene og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) lanserte hun fredag formiddag et initiativ for å få en bedre ytringskultur.
I fellesskap har de utarbeidet en guide som skal bidra til å få flere unge stemmer til å delta i debatter uten å frykte for konsekvensene.
Initiativet har fått navnet #siifra.
- Å bidra med sine argumenter i en debatt er å si ifra. Å melde ifra om uakseptable metoder for å avskjære videre debatt, er å si ifra. Å hjelpe noen som er utsatt for slike metoder, er å si ifra, påpeker Trøen.
- Guiden skal tydeliggjøre hva som kan aksepteres og hva som ikke er greit i debatten. Målet er at både barn og voksne skal få kjøreregler for et godt ordskifte fritt for sjikane, hets eller skitne triks, sier Trøen.
- Uenighet er viktig
Stortingspresidenten understreker at det ikke er snakk om en guide for å være enige om alt.
- Uenighet er viktig så lenge meningsutvekslingen foregår på en god måte, sier Trøen. Guiden kommer med fem råd til ungdom som lurer på om de skal engasjere seg.
- Hvis de ikke gjør det, svekkes demokratiet. Dagens unge er morgendagens beslutningstakere, påpeker Trøen.
Glade for initiativet
Leder Rode Hegstad i LNU er glad for å være med på #siifra.
- Vi vet at mange opplever at det er vanskelig å engasjere seg når de blir møtt med stygge kommentarer. Alle barn og unge må kunne bruke stemmen sin uten å bli møtt med hets eller trusler, sier Hegstad.
Martine Tønnesen i Kristelig Folkepartis ungdom (KrFU) er enig.
- Vi har sett at mange som engasjerer seg, blir møtt med hets og hersketeknikker. Det er ikke greit. Jeg håper dette initiativet kan være med å gjøre det lettere for unge å si ifra, sier Tønnesen.
- Vi voksne er verst
Stortingspresidenten er glad for at ungdomspartiene har delt sine erfaringer og vært med på å forme initiativet.
- De unges erfaring er dessverre at vi voksne er verst til å ty til andre metoder enn saklig argumentasjon for å stanse bremse unge engasjerte, sier Trøen. Derfor inneholder guiden også fem råd til voksne om hvordan de skal møte ungt engasjement.
Bilder

Dokumenter
Lenker
Om Stortinget
Stortinget er Norges nasjonalforsamling. De viktigste oppgavene til Stortinget er å vedta lover, bestemme statens budsjett og kontrollere regjeringen.
Følg pressemeldinger fra Stortinget
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stortinget på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stortinget
Stortingets siste dag før sommeren20.6.2025 12:05:51 CEST | Pressemelding
Fredag 20. juni avslutter Stortinget sitt arbeid for denne perioden. Tall fra sesjonen og perioden viser at det har vært høy aktivitet. Det har blant annet blitt satt ny rekord i antall representantforslag og innstillinger.
Påmelding til pressepunkt - Stortingets avslutningsmiddag18.6.2025 17:47:10 CEST | Presseinvitasjon
Lørdag 21. juni holdes Stortingets avslutningsmiddag på Oslo rådhus. Alle journalister som ønsker å være til stede må akkrediteres.
Kari Henriksen til NATO-toppmøte i Brussel 19.-20. juni17.6.2025 13:31:05 CEST | Pressemelding
Visepresident Kari Henriksen representerer Stortinget på NATOs parlamentariske toppmøte i Brussel 19.-20. juni.
Endelig en kvinne på sokkel på Eidsvolls plass11.6.2025 15:07:25 CEST | Pressemelding
Onsdag 11. juni 2025 ble skulpturen av Anna Rogstad, den første kvinnen på Stortinget, avduket på Eidsvolls plass.
Avduker skulptur av første kvinne på Stortinget7.6.2025 12:39:51 CEST | Pressemelding
Skulpturen av Anna Rogstad, den første kvinnen som ble stortingsrepresentant, avdukes på Eidsvolls plass onsdag 11. juni klokken 12.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom