Lanserer kjempeprosjekt for klimahåndtering – vil ha alle med!
Alle innbyggere i Troms og Finnmark kan nå delta i IMPETUS, et kjempeprosjekt fra EU med over 145 millioner kroner i budsjett. I fire år skal 7 forskjellige regioner med forskjellig klima teste, undersøke og jobbe fram gode løsninger på hvordan vi kan motvirke klimaendringer og leve med de endringene vi ikke kan unngå.
Prosjektet skal drive et variert program med aktivitet, som involverer innbyggere, forskere, industri og media. For å kartlegge hva som finnes av interesse og kompetanse i befolkningen, og for å hjelpe prosjektgruppen i videre planlegging og aktivitet, håper vi alle kan fylle ut denne kjappe undersøkelsen: https://bit.ly/3DuopWX (undersøkelsen er også tilgjengelig på engelsk: https://bit.ly/3r1lyiZ)
260% økning i utgifter
I Troms og Finnmark ser en allerede økonomiske tap og ødelagt infrastruktur som et resultat av varmere klima, økt havnivå, og flere skred, flommer og ras. I forrige tiår økte de økonomiske tapene med 260% sammenlignet med de forrige tre tiårene. Når vintertemperaturene har økt med 4-5 grader sammenlignet med gjennomsnittet i det 19. århundret, er det tydelig at Arktis er under et sterkt press.
Vær en del av klimaløsningen!
Troms og Finnmark er IMPETUS sitt arktiske testområde. Arbeidet vil sette søkelys på tre områder: skred og tsunami-risiko i Lyngenfjorden, økt havstand i Tromsøområdet og støtte for «den blå økonomien» dvs. fiskerinæring, oppdrett og turisme på sjøen. Lokale innbyggere, bedrifter, industri, media og sivilsamfunnet for øvrig har nå muligheten til å jobbe sammen med forskere og myndigheter om verktøy og informasjon som kan motvirke negative klimaeffekter. Målet er å etablere et permanent samarbeid som kan hjelpe samfunnet å planlegge, prioritere og tilpasse seg utfordringene vi står overfor. Løsninger med god effekt kan bli oppskalert, og delt med andre regioner.
– Klimaendringer er den største utfordringen i vår tid. For å møte dem må vi satse offensivt på ny kunnskap, forskning og utvikling. Derfor ber vi alle med interesse eller kunnskap om klimaendringer og de lokale effektene om å vennligst hjelpe oss komme i gang, sier fylkesråd for næring og miljø, Karin Eriksen i TFFK.
For mer info om IMPETUS og arbeidet i Arktis, se https://climate-impetus.eu/demo-site/arctic/, på Twitter (@ClimateImpetus) og Linkedin (@Climate-Impetus).
Nøkkelord
Kontakter
Andrea MarinoniFørsteamanuensisUiT
Tel:77 64 51 78andrea.marinoni@uit.noStein Arne RånesTroms og Finnmark fylkeskommune
Tel:452 80 100stein.a.raanes@tffk.noBilder
Om UiT Norges arktiske universitet
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Presseinvitasjon: Smakebiter fra Arven etter Nansen – forskning som former fremtiden i nord!2.12.2024 11:09:58 CET | Presseinvitasjon
Arven etter Nansen markerer sju år med forskning med et seminar med korte foredrag. Dette er en unik mulighet til å høre våre ledende forskere snakke om hva fremtiden bringer for våre nordlige havområder – og hvordan vi sammen kan møte utfordringer og muligheter i Barentshavet.
Fossil bæsj kan gi svar på hvorfor dinosaurene ble så store2.12.2024 10:40:55 CET | Pressemelding
Vanligvis studerer dinosaurforskerne fossile skjelettbiter. Når de heller undersøker biter av fossil avføring, finner de nye ledetråder om dinosaurene.
Budsjettforliket sikrer klimaovervåking1.12.2024 22:10:00 CET | Pressemelding
COAT, som overvåker og varsler klimaendringene i nord, er sikret i budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene.
Dag Rune Olsen ansatt for ny rektor-periode27.11.2024 15:12:43 CET | Pressemelding
Universitetsstyret ved UiT Norges arktiske universitet har i dag ansatt Dag Rune Olsen for en ny åremålsperiode, som løper fram til juli 2029.
Millionstøtte til Nord-Norge som testarena for grønn luftfart25.11.2024 10:11:09 CET | Pressemelding
Nord-Norge går sammen for å teste og utvikle framtidas fly i landsdelen. Med fem millioner i støtte tar prosjektet av.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom