Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Kvartalstallene: Historisk økning i salget av norske meieriprodukter fortsetter

Del

– Jeg har aldri sett slike positive utviklingstall på forbruk av norsk melk og jeg har jobbet med melk i snart 30 år, sier Ida Berg Hauge, direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Økningen i melkekonsumet i fjor var den største noensinne, og første kvartal i 2021 fortsetter jubeltallene for norske meieriprodukter.

– Dette er godt nytt for folkehelsen! Melk er en av de største kilder til kalsium og jod i kostholdet vårt, og inneholder en naturlig pakke av næringsstoffer som både er enkelt og sunt å få i seg hver dag, sier Ida Berg Hauge.

Økningen siden nedstengningen av Norge i mars i fjor bare fortsetter. Ikke bare konsumerer folk mer melk, spiser mer ost og andre meieriprodukter, men målinger viste også at nordmenn etter pandemistarten hadde rekordhøy tillit til kvaliteten og tryggheten av norske meieriprodukter.

«Kjøleskapseffekten»

Berg Hauge er ganske sikker på hva som har skjedd med det norske folks matvaner.

– Årsaken til den positive utviklingen er først og fremst det jeg kaller «kjøleskapseffekten». Vi spiser flere måltider hjemme nær kjøleskapet der melken befinner seg. En ting er hjemmekontor, men hjemmeskole har også ført til at ungdommen er lenger unna kioskvarene. Dessuten lager folk langt mer mat fra bunnen av, sier hun.

Alle typer meieriprodukter fortsetter en betydelig økning også i første kvartal i 2021 – melk, ost, yoghurt, rømme og fløte. Sistnevnte produkt øker aller mest med 8,3 prosent pr person. Melkekonsumet er selvsagt himmelhøyt over fløteforbruket, så en økning på 3,2 prosent i det totale salget av norsk melk utgjør store mengder. Over 113 millioner liter norsk melk ble solgt i første kvartal i år.

Smøret skiller seg ut

Bare ett produkt går ned de første månedene av 2021, nemlig smør. Dette har også en helt naturlig forklaring, ifølge Ida Berg Hauge.

– Dette har sammenheng med kjøpemønsteret da Norge stengte ned i mars i fjor. Det var ikke bare dopapir alle kjøpte, smør var også et produkt veldig mange hamstret, sier hun.

Smørsalget økte med hele 12,2 prosent i første kvartal i 2020, så nedgangen i år var ventet.

Kvartalstall pr capita 1. kvartal 2020 – 2021

Kategori                           liter/kilo pr person          Prosent endring

Norsk melk                      21,0 liter                           + 2,7 %

Melk inkl. import            21,2 liter                           + 2,1 %

Norsk ost                         4,32 kg                              + 2,7 %

Ost inkl. import              5,19 kg                              + 4,4 %

Norsk yoghurt                 2,58 kg                              + 6,4 %

Yoghurt totalt                 2,89 kg                              + 6,3 %

Rømme                            0,98 kg                              + 5,3 %

Fløte                                 1,43 liter                           + 8,3 %

Norsk smør                      0,85 kg                              - 5,6 %

Smør inkl. import           0,87 kg                              - 7,9 %

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Direktør Ida Berg Hauge
Direktør Ida Berg Hauge
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Ny undersøkelse: Gulost er barnas favorittpålegg på matpakken15.8.2021 15:00:00 CEST | Pressemelding

Når skolestart står for døren, vil tusenvis av foreldre igjen ta fatt på matpakkesmøringen. Nesten alle skolebarn har med seg matpakke på skolen hver dag, og det er fortsatt brødskiver av grovt brød som er det vanligste innholdet i matpakken. Som pålegg på skivene vil barna aller helst ha gulost, det viser en ny landsomfattende undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av opplysningskontorene i landbruket.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom