PwC Norge

Kunstig intelligens lager det åttende slaget julebakst: “Prestens stang” og “fruens brød”

Del

– Kunstig intelligens (AI) er fortsatt langt unna å kunne tenke selv og løse generelle problemer. Men spesifikke problemer, som å finne opp en ny julebakst, er den god på, sier Lars Erlend Leganger, AI-direktør i PwC. Men det er en detalj i julebaksten AI–en fortsatt ikke er så god på..

AI-direktør i PwC, Lars Erlend Leganger, ute på gata og deler ut julebakst etter oppskrift fra hans kunstige intelligens.  Kunstig intelligens-direktører er ikke som andre direktører!
AI-direktør i PwC, Lars Erlend Leganger, ute på gata og deler ut julebakst etter oppskrift fra hans kunstige intelligens. Kunstig intelligens-direktører er ikke som andre direktører!

Leganger og teamet startet med å skrape internettsider for norske juleoppskrifter. Tusenvis av juleoppskrifter ble matet inn i algoritmer for å finne sammenhenger og mønstre på hva som kjennetegner en god oppskrift. 

Fruens brød og prestens stang

 –Vi har bygget kunstig intelligens som kommer opp med nye oppskrifter. Ikke alle navnene er helt heldige, som “fruens brød” eller “prestens stang”. Men det forstår jo ikke AI´en vi har bygget, ler Leganger. Mennesker trengs fortsatt for å analysere resultatene. Andre eksempler AI´en kom opp med:  Finske gullkranser, svenske dronningboller, store kirkestykker med appelsinskall, tyske hekseruter med fiken, trollfletter med dadler osv.

AI kan brukes til kreativ jobbing også

Kunstig intelligens kan brukes til mer enn prediksjoner og analysearbeid. – AI kan også være et  hjelpemiddel for å løse kreative utfordringer, som det åttende slaget julebakst, forteller Leganger. Ulempen og styrken med AI er at den ikke har erfaringen som vi mennesker har. – Ofte er det en ulempe fordi den ikke klarer å se helheten og skjønne sammenhenger på tvers. På den andre side er den fri for forutinntagelser som vi mennesker har, forteller Leganger. AI-en stoler blindt på dataene den blir trent opp med, og noen ganger kan det gi kreative resultater.

Tre steg for å lage julebakst-oppskrifter ved hjelp av kunstig intelligens

  1. Mat programmet med så mye data om juleoppskrifter som mulig
  2. Hjelp AI´en til å bygge selve hjernen. Hvordan bruke dataene for å lage en modell som kan tenke seg frem til en ny oppskrift?
  3. Hvordan gjøre resultatene om til noe verdifullt: Å gå fra innsikt (f.eks. hva er riktig pris) til verdiskapende handling (f.eks. å gi tilbud til kunden med riktig pris). Før var det statistikere som fant sammenhenger, og selgerne brukte det i arbeidet sitt videre. AI handler mye om å gå direkte fra innsikt til automatiske verdiskapende avgjørelser. Kakeoppskrift er enklere for det er menneskene som skal følge oppskriftene. Man kunne så klart ha laget en kakebakerobot, men det ville tatt lang tid.

En ting har AI´en litt trøbbel med når det gjelder julebaksten

– Den klarer å skrive norsk, men vi har ikke klart å lære den hvor mye mel i forhold til vann osv. Det vil kreve enda mer data, og tid. Julebakst er litt på siden av det vi hjelper bedrifter med, ler Leganger. 

Han og teamet har kombinert kunstig intelligens-programmet med menneskeskapte ekspertregler for kakebakst. 

I fremtiden kan AI løse de fleste forretningsproblemer 

Vi er langt unna at du kan sette AI til å løse et generelt problem, såkalt generell kunstig intelligens. – Det er fortsatt science fiction i noen år til. Men hvis du klarer å spesifisere problemet, bruke menneskelig erfaring til å spisse utfordringen og lage noen rammer som AI kan operere innenfor. Da kan du få til mye spennende, avslutter AI-direktøren. 

Kontakter

Bilder

AI-direktør i PwC, Lars Erlend Leganger, ute på gata og deler ut julebakst etter oppskrift fra hans kunstige intelligens.  Kunstig intelligens-direktører er ikke som andre direktører!
AI-direktør i PwC, Lars Erlend Leganger, ute på gata og deler ut julebakst etter oppskrift fra hans kunstige intelligens. Kunstig intelligens-direktører er ikke som andre direktører!
Last ned bilde

Lenker

Om PwC Norge

PwC Norge
PwC Norge
Dronning Eufemiasgate 8
0106 Oslo

952 60 000http://www.pwc.no

Våre tjenester omfatter revisjon, rådgivning, regnskap, skatt og avgift, og juridisk bistand. Kundene våre kommer fra både offentlig og privat sektor, og er i alle størrelser fra de minste lokale til de store og internasjonale.

Følg pressemeldinger fra PwC Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra PwC Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra PwC Norge

Overleverte klimarapport til Erna Solberg på vegne av norsk næringsliv13.10.2020 21:34:40 CEST | Pressemelding

Organisasjonen Skift – Næringslivets klimaledere samler engasjerte toppledere i norske virksomheter på tvers av sektorer med en felles ambisjon om å styrke næringslivets konkurransekraft ved å være en pådriver for at Norge når sine klimamål. PwC Norge har på vegne av Skift utarbeidet en rapport som viser klimaregnskapet til 33 av medlemsbedriftene i Skift. Rapporten ble tirsdag ettermiddag overlevert statsminister Erna Solberg.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom