Kunnskapspåfyll om lukkede oppdrettsanlegg

‒ Selv om utviklingen går fort, er kjernen er imidlertid den samme. Det handler om resirkulering av vann i lukkede oppdrettssystemer, og hvordan disse systemene best kan tilpasses fiskens behov, sier forsker Jelena Kolarevic i Nofima, som er leder for konferansen.
Den femte konferansen med navnet «Fremtidens smoltproduksjon» holdes på Sunndalsøra 23-24. oktober, i et samarbeid mellom Nofima og Sunndal Næringsselskap.
Påmeldingen er åpen: www.smoltproduksjon.no.
Om årets konferanse
Blant de som skal presentere finner vi lakseprodusenter, utstyrsleverandører, myndigheter og forskere. Tema i år blir:
- Produksjon av laks i lukkede systemer i framtiden
- Erfaringer fra industrien med smoltproduksjon i RAS (resirkuleringssystemer i akvakultur)
- Erfaringer med semi-lukkede systemer i sjøen
- Teknologisk innovasjon innen RAS-teknologi
- Helse og velferd hos postsmoltVannbehandling
- Vannkvalitet i RAS
Mange av presentasjonene vil vise de siste resultatene fra CtrlAQUA – et senter for forskningsbasert innovasjon, som ble etablert i 2015 med Nofima som vertsinstitusjon.
På utstillingsområdet vil bedrifter få presentere sine produkter og tjenester.
‒ I år kan glede deltagerne med at vi har vi utvidet utstillingsområdet og overnattingskapasiteten betydelig, sier Kolarevic.
Nytt av i år er også at spesielt interesserte konferansedeltagere vil få en til en tid med representanter fra CtrlAQUA under sesjonen «Spørsmål og svar med CtrlAQUA». Dette skjer rett etter konferansen.
Før konferansen starter vil det bli mulig å besøke forskningsfasiliteten «Nofima Centre for Recirculation in Aquaculture (NCRA)» på Sunndalsøra.
Litt historikk
Interessen for RAS og semi-lukkede systemer har økt betydelig siden første konferanse ble arrangert i 2008. Det synes både på bruken av resirkuleringsteknologi og forskningen på den. I 2010 etablerte Nofima forskningsfasiliteten NCRA for å forske på resirkulering av vann i akvakultur, og i 2015 ble forskningssamarbeidet CtrlAQUA etablert. I norsk lakseoppdrett har produksjonen i lukkede systemer blitt utvidet til også å omfatte produksjon av postsmolt. Fra 2016 er det i Norge tillatt å produsere laks opp til markedsstørrelse i landbaserte anlegg.
FREMTIDENS SMOLTPRODUKSJON Hvor: Sunndalsøra Til forrige konferanse i 2016 møttes mer enn 250 deltakere fra 11 land |
Nøkkelord
Kontakter
Jelena KolarevicForsker
Tel:900 97 335jelena.kolarevic@nofima.noReidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsrådgiver Akvakultur
Tel:64 97 03 89reidun.lilleholt@nofima.noBilder


Lenker
Om Nofima
Nofima er et av Europas største næringsrettede forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 370 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Skit inn, skit ut sier pukkellaksforsker22.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforsker i Nofima.
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom