Norges Bilbransjeforbund (NBF)

Kunnskapsløst om nye bilavgifter

Del

Arbeiderpartiet foreslår i sitt alternative budsjett for 2019 nærmere 2 milliarder i økning av engangsavgiften på nye biler – både for fossildrevne biler og for mange hybridbiler. Avgiftsøkningen foreslås som en del av "Avgifter for klimaet". NBF mener dette hverken vil ha klimaeffekt eller gi det skatteprovenyet Arbeiderpartiet budsjetterer med.

- Riktignok foreslår Arbeiderpartiet å innrette skatteøkningen mot biler med høyest utslipp, men glemmer å se til hva alternativet er for norske familier. Det er markedet som nå bremser en enda raskere utskifting av fossildrevne biler – både når det gjelder modellutvalg, rekkevidde og ikke minst for leveringskapasitet. Det står 40 000 i elbilkø. AP kunne foreslått å øke engangsavgiften til en million per bil og det ville likevel ikke komme en eneste ekstra på veiene i 2019, sier Egil Steinsland, kommunikasjonssjef i Norges Bilbransjeforbund.

Økningen som Arbeiderpartiet kommer med vil gjøre at folk som er avhengig av å kjøre biler som går på bensin eller diesel, typisk i distriktene, får en skatteregning. Det betyr at bilavgiftssystemet i enda større grad vil favorisere byene fremfor landsbygda og at det blir solgt færre biler. Inndekningen i budsjettet blir dermed et teoretisk budsjett-triks når nybilsalget bremser opp og de eldste, mest forurensende og minst miljøvennlige bilene blir på norske veier også i årene fremover.

- Usikkerhet og avgiftsøkninger er ikke det bransjen trenger når vi står midt i et krevende grønt skifte. Personbilen er trolig det som har kommet lengst i omstillingen til nullutslipp, og er kanskje den minste klimautfordringen politikerne har. Hverken norske forbrukere eller bilbransjen bør straffes med store avgiftsøkninger nå. Vi velger å tro at det er kunnskapsløshet som gjør at AP foreslår dette nå, sier Steinsland.

Norges Bilbransjeforbund har etterlyst stø kurs fra politikerne. Det grønne skiftet og innfasingen av elbiler går raskt, og vil skyte fart utover 2020-tallet når bilfabrikkene øker antall modeller og produksjonskapasitet. I år og de nærmeste årene vil norsk bilbransje arbeide knallhardt for å få tak i så mange nullutslippsbiler som mulig, men det vil uansett ikke dekke etterspørselen.

For flere kommentarer, kontakt:

Egil Steinsland, kommunikasjonssjef I Norges Bilbransjeforbund

Tel: 994 85 268, E-post: egil.steinsland@nbf.no

Ola Kvisgaard, politisk rådgiver i Norges Bilbransjeforbund

Tel: 454 76 770, E-post: ola.kvisgaard@nbf.no

Om Norges Bilbransjeforbund (NBF)

Norges Bilbransjeforbund (NBF)
Norges Bilbransjeforbund (NBF)
Middelthunsgate 27
0368 Oslo

22 54 21 00http://www.nbf.no

Norges Bilbransjeforbund (NBF) er en landsdekkende interesseorganisasjon for nybilforhandlere og verksteder, og vi er tilsluttet NHO som bransje- og arbeidsgiverorganisasjon.

NBF er den samlende organisasjonen for aktører både innenfor lette og tunge kjøretøy. Vi organiserer merkeforhandlere, mekaniske verksteder, skade- og lakkverksteder, bilglassverksteder, dekkverksteder og bilbergere.

Følg saker fra Norges Bilbransjeforbund (NBF)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Bilbransjeforbund (NBF) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges Bilbransjeforbund (NBF)

"BILBRANSJEN VIL BRUKE OPP STATENS GRØNNE MILLIARD"27.8.2019 11:30:00 CESTPressemelding

(Oslo 27.8.2019) Klima- og miljøminister Ola Elvestuen lanserte i dag støtteordningen for elektriske varebiler. Norsk bilbransje har hatt en sentral rolle i å gjøre Norge til globalt ledende når det gjelder innføring av nullutslipps personbiler på veiene. Dette har vært mulig å få til gjennom statens bruk av økonomiske incentiver, og bilbransjens investeringer og fokus. Nå står varebilene for tur og den første milliarden har staten allerede bevilget.

Statsbudsjettet 2019: Inntektene fra bilavgiftene vil kollapse8.10.2018 12:30:39 CESTPressemelding

(Oslo 8. oktober 2018) Regjeringen foreslår i sitt statsbudsjett å ikke gjøre endringer i bilavgiftene for personbiler. Det er et viktig bidrag for å få ned utslippene fra bilparken på kort sikt. Men regjeringen kan ikke lenger utsette arbeidet med å etablere et bærekraftig bilavgiftssystem. Støtte til elbiler alene summerer regjeringen opp til at utgjør over 8 milliarder kroner i tapte inntekter bare i 2018 – det blir mer i 2019 og enda mer i 2020.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom