Farmasiet

Kun 1 av 4 husker å smøre seg på de første soldagene

Del

En undersøkelse gjort denne uka viser at mange nordmenn glemmer å smøre seg på de første soldagene på våren. 2 av 3 nordmenn planlegger også å bruke solkremrestene fra fjoråret når de skal ut i sola. Farmasøyt minner om at åpnet solkrem fra i fjor kan gi dårligere solbeskyttelse.

Lisa Grinaker, farmasøyt og fagsjef i Farmasiet
Lisa Grinaker, farmasøyt og fagsjef i Farmasiet

Ifølge Yr.no kan gradestokken bikke 25 varmegrader flere steder denne helgen. Respons Analyse har derfor på vegne av Farmasiet gjennomført en undersøkelse om nordmenns solkremvaner.

– Nordmenn flest virker å forstå viktigheten av å beskytte seg i sola, men de første soldagene kommer nok litt brått på de fleste av oss, sier Lisa Grinaker, farmasøyt og fagsjef i Farmasiet.

Glemmer å smøre seg

Når nordmenn denne helgen etter all sannsynlighet skal ut i sola, er det mange som ifølge undersøkelsen vil droppe solkremen.

– Ifølge undersøkelsen er det kun 1 av 4 som husker å smøre seg når det første ordentlige godværet kommer på våren. Det er kun 14 prosent av nordmenn som oppgir at de alltid smører seg med solkrem når de er ute i sola. Når nordmenn dropper solkremen er det mange unnskyldninger, men de fleste virker rett og slett bare å være glemske, sier Grinaker.

Ifølge undersøkelsen oppgir 6 av 10 nordmenn at grunnen til at de ikke alltid smører seg er fordi de glemmer det, mens hver andre nordmann svarer at de glemmer å ta solkrem med seg. 1 av 10 oppgir også at de ikke blir solbrent, og dermed ikke trenger å smøre seg.

– Selv om man ikke nødvendigvis blir solbrent, så betyr ikke det at man ikke bør smøre seg. Soleksponering over tid vil uansett kunne føre til skader som: tidlig aldring, soleksem, pigmentflekker, og i verste tilfelle, hudkreft, sier hun og legger til:

– Norge er dessverre i verdenstoppen i å få hudkreft, så jeg oppfordrer alle til å følge solvettreglene fra Kreftforeningen, både denne helgen og resten av sommeren.

Kan gi dårligere solbeskyttelse

Grinaker forklarer at solkremer flest er merket med et symbol som sier at de er holdbare i 12 måneder etter åpning. Dette poengterer hun imidlertid at avhenger av hvordan solkremen er oppbevart.

– Solkrem skal oppbevares i romtemperatur, og skal ikke ha blitt utsatt for sand, vann, for høy varme, og aller viktigst – ikke blitt utsatt for direkte sollys. Om du ikke er sikker på om dette har skjedd med solkremen din, ville jeg tatt utgangspunkt i at solbeskyttelsen ikke er like god som da den ble åpnet, sier Grinaker, og oppfordrer avslutningsvis:

– Det vi alle uansett slurver mest med er at vi smører oss med for lite solkrem, og ikke gjentar smøringen ofte nok. Det burde alle være oppmerksomme på når de skal ut i solen.

Topp ti grunner til at nordmenn ikke smører seg med solkrem

Jeg glemmer å smøre meg

57 %

Jeg glemmer å ta det med

46 %

Jeg dekker meg heller til med plagg

26 %

Jeg holder meg heller inne/i skyggen enn i sola

25 %

Det er klissete og ubehagelig

16 %

Jeg glemmer å kjøpe det

16 %

Været er for ustabilt

15 %

Det blir for mye å styre med

14 %

Jeg blir fortere brun i sola uten solkrem

12 %

Jeg blir ikke solbrent

11 %

 

Solvettreglene:

(Kilde: Kreftforeningen)

 1. Begrens tiden i sola – unngå å bli solbrent
  Din beste solbeskyttelse er å være mindre i den sterke sola midt på dagen. Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker. Sjekk gjerne UV-indeks, og beskytt deg hvis den er 3 eller høyere.
 1. Bruk klær og skygge som beskyttelse
  Klær, noe på hodet, solbriller og skygge beskytter mot solstråling. Solbeskyttelse er ekstra viktig når du er vinterblek og hvis du har lys hud.
 1. Bruk rikelig med solkrem når du ikke er beskyttet på annen måte
  Bruk minimum faktor 30. Vær raus med kremen, bruk en god håndfull til en hel kropp. Smør deg før du går ut, gjerne to ganger. Gjenta etter to timer, og hvis du har badet eller svettet bort kremen. Du bør ikke være lenge i sterk sol selv om du har smurt deg.
 1. Ikke bruk solarium
  Du kan få hudkreft av å sole deg i solarium. Jo mer du bruker solarium, og jo yngre du er når du begynner, desto mer øker risikoen. Det er ikke noen trygg, nedre grense for hvor mye solarium du kan ta.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen ble gjennomført mellom 20. og 26. mai 2021 av Respons Analyse for Farmasiet. Den er utført i et representativt utvalg av respondenter i en alder mellom 18 og 87 år, og den har tatt sikte på å avdekke holdninger og vaner tilknyttet solkrembruk, sommervaner og lignende. Den hadde 1155 respondenter i Norge, og den er derfor representativ i de fleste fylkene.

Nøkkelord

Kontakter

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Olav Event, PR-operatørene
(+47 978 59 493)
oe@pr-o.no

Bilder

Lisa Grinaker, farmasøyt og fagsjef i Farmasiet
Lisa Grinaker, farmasøyt og fagsjef i Farmasiet
Last ned bilde

Om Farmasiet

Farmasiet
Farmasiet
Østre Kullerød 2
3241 Sandefjord

33 00 58 80http://www.farmasiet.no

Følg pressemeldinger fra Farmasiet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Farmasiet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Farmasiet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom