NAF

Krever bombrikke i elbilen for billigere passering

Del

Elbiler passerer gratis eller med rabatt i bomringer i hele Norge. Men skal du få rabatten på stedet, må du ha AutoPASS-brikke. - Uten bombrikke får du faktura med standardpris, og må søke bomselskapet i ettertid for å få rabatten, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Det kan lønne seg å ha bombrikke i elbilen (Foto: NAF)
Det kan lønne seg å ha bombrikke i elbilen (Foto: NAF)

Nye salgstall viser at halvparten av alle nye solgte biler i juni i år var elektriske. Over 220 000 elbiler ruller nå på norske veier, og salget er godt hjulpet av at bilene er fritatt for moms og engangsavgift. Fra 2019 har Stortinget vedtatt at elbiler skal maks betale halv takst ved passering i bomstasjoner.  

- Nordmenn sparer gladelig avgiftskroner på å kjøpe elbil. For å få maks uttelling på besparelsene, må nyslåtte elbileiere også huske bombrikken. Mange tror nok at bomstasjonen gjenkjenner en elbil via nummerskiltet, men slik er det ikke, sier Ryste.  

Tungvint bompengeregime 

Det er bombrikken som forteller bomringen at det er en elbil, og at det gjelder egne takster.Har du elbil og passerer bomsnitt uten AutoPASS-brikke vil du altså faktureres uten rabatter. Da må du gå veien om å søke bomselskapet i ettertid slik at du får rabatten.  

- At du må være tilmeldt en brikkeordning for å få rabatten Stortinget har vedtatt viser jo hvor tungvint hele bompengesystemet er. Hver gang du passer er en bomstasjon betaler du også inn penger som går til innkreving og administrasjon i bompengeselskapene, forklarer Ryste.  

Lite effektiv finansering 

Gjennomsnittlig går 1,25 kr per passering til administrasjon i bompengeselskapene2017, som er siste tilgjengelige tall, gikk 7,9 prosent av inntekstene til bomselskapene rett til administrasjon.  

- Dette viser hvor lite effektivt bompenger er som finansering av samferdsel. Vi mener bompenger som system er modent for skraphaugen, sier Ryste.  

Blir fort dyrt uten brikkerabatt 

I mellomtiden er det viktig å få med seg de rabattene som finnes. Også for de som kjører diesel- og bensinbiler kan det være noen kroner å spare på ha bombrikke i bilen dersom du skal kjøre litt rundt i sommer. Alle bomselskaper tilbyr rabatterte priser når du har AutoPASS-brikke, og enkelte steder får du såkalt timesrabatt dersom du passerer flere bomstasjoner innen én time 

Det kreves inn bompenger på nær sagt alle nye veiprosjekter, i tillegg til i mange byer. Det blir fort noen bom-kroner. Det lønner seg å få med seg rabattene som bomselskapene tilbyr når du har brikke, sier Ryste.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det kan lønne seg å ha bombrikke i elbilen (Foto: NAF)
Det kan lønne seg å ha bombrikke i elbilen (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom