Av-og-til

Koronasommer kan utfordre sikkerheten i trafikken

Del

3 av 10 sier de vil kjøre mer bil enn vanlig i sommer, viser en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for alkovettorganisasjonen Av-og-til.

– Koronarestriksjonene gjør at mange vil bruke sommeren 2020 til å oppdage landet vårt. Vi kan forvente mange biler på veiene i sommer, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Hvert år mister i overkant av 100 personer livet i trafikkulykker. Hver eneste ulykke rammer familier, venner og lokalsamfunn hardt.

– Vi forventer en stor bilsommer, og skal gjøre vårt for at det blir trygt å ferdes på veiene i sommer, sier Steven Hasseldal, sjef for Utrykningspolitiet. – Norske bilførere må også gjør sin del, ved å bruke bilbelte, overholde fartsgrensene og ikke kjøre bil hvis de har drukket. 

Redd for promillekjøring

I samme undersøkelse kommer det frem at 28 prosent er bekymret for at andre bilister kommer til å kjøre i beruset tilstand til sommeren.

– Det skjønner jeg. Alkohol påvirker egenskaper som er helt sentrale for å kunne kjøre bil. Har du drukket reagerer du tregere, du blir risikovillig og mer impulsiv. En promillekjører er det siste du ønsker å møte i trafikken, sier Eriksrud.

Ved siden av fart, er rus en av hovedgrunnene til de alvorligste trafikkulykkene. Hver eneste dag blir det kjørt cirka 140 000 turer i trafikken av personer som er ruspåvirket. De kan enten være påvirket av alkohol, narkotiske stoffer eller medisiner.

Ber folk varsle

UP oppfordrer folk til å varsle dersom de mistenker noen for å kjøre i beruset tilstand.

– Disse sjåførene representerer en stor fare for seg selv og andre. Dersom du mistenker at noen kjører bil etter at de har drukket, bør du alltid ringe politiet, sier Hasseldal.

Statistikk 

 

 

Kjønn 

Cell content:
Column%
Chi2 level(W): 2,5 

Total 

Mann 

Kvinne 

Antall intervju  

1011 

494 

517 

Jeg kommer til å kjøre mer bil denne sommeren på grunn av koronasituasjonen 

31 % 

30 % 

31 % 

Jeg er bekymret for at andre bilister kommer til å kjøre i beruset tilstand til sommeren 

28 % 

28 % 

27 % 

*Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Av-og-til. 1011 respondenter mellom 18 og 87 år ble intervjuet i mai 2020.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Av-og-til

Av-og-til
Av-og-til
Torggata 1
0181 Oslo

23 21 45 30http://avogtil.no

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg saker fra Av-og-til

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom