Utviklingsfondet

Koronakrisen rammer hardt i Guatemala

Del

De strenge tiltakene for å begrense smitten av korona fortsetter i Guatemala. Nå er det påbudt med masker for alle som beveger seg utendørs, og de fleste funksjonene i samfunnet er fortsatt stengt. Fattige småbønder rapporterer om tøffe tider og lite statlig hjelp.

Portforbud gir tomme gater. Foto: Waldo López
Portforbud gir tomme gater. Foto: Waldo López

Sergio Alonzo, kontaktperson for Utviklingsfondet i Guatemala, rapporterer følgende:

Regjeringen har varslet at fra og med mandag denne uken så skal alle som beveger seg utendørs bruke masker. Det varsles om bøteleggelse for de som bryter påbudet. Det forventes at alle innbyggerne opprettholder sosial avstand videre. Skoler og universiteter er fortsatt stengt fram til 30. april. Portforbudet som gjelder mellom klokken 16:00 og 04:00 fortsetter. Restauranter, barer, kjøpesentre og lignende skal fortsatt være stengt. Markeder kan være åpne dersom de har smittevernstiltak på plass, men da kun mellom 04:00 og 12:00. Møter av alle slag er forbudt. Grensene blir ikke åpnet enda, og offentlig transport i urbane området skal fortsatt være stoppet.

Midlertidig stans i omstridte deportasjoner

USA har lenge forsatt med å deportere guatemalere uten gyldig oppholdstillatelse fra USA til Guatemala. Mellom 50 og 70% av de hjemvendte er testet positive for covid-19, ifølge avisen Prensa Libre

Saken om koronasmittede migranter som deportertes fra USA til Guatemala har skapt stor debatt. Menneskerettighetsorganer kritiserer forholdene til de som er satt i isolasjon på den internasjonale flyplassen La Aurora i Guatemala by. Deporterte menn sover på gulvmatter i midlertidige tilfluktsrom mens de overholder karantenen. Avstanden mellom migrantene sies å ikke vøre tilstrekkelig etter smittevernsanbefalingene. Flyplassansatte har ikke personlig verneutstyr og er heller ikke opplært til å håndtere personer smittet med covid-19, melder avisen Prensa Libre videre.

- På grunn av lav testkapasitet på det tidspunktet de ankom, så vi ingen annet utvei enn å la dem sove på flyplassen for å sikre at smitten ikke spredte seg mer enn nødvendig, uttalte presidenten.

Deportasjonene fra USA blir nå midlertidig stoppet. USA har også annonsert at de vil gi 2,4 millioner dollar til Guatemala for å begrense smitten.

Lockdown skaper problemer 

Sergio Alonzo har snakket med en av kvinnene i landsbyen Pepajau i Huehuetenango i Guatemala. 

Dominga García Marroquín forteller om en tøffere hverdag etter koronapandemien kom til Guatemala. Som så mange andre har hun en liten gård hun driver, samtidig som hun tre dager i uken jobber som dagarbeider i en av byene i nærheten. Men de siste to ukene har de ikke hatt mulighet til å bevege seg mellom byene. Dermed har alenemoren blitt nødt til å låne penger fra naboen for å kjøpe mat ettersom avlingene hun selv har dyrket er spist opp. Dominga forteller også at svært mange familier i området hun bor i er helt avhengige av pengene som sendes fra familiemedlemmer som har flyttet til USA for å jobbe, men som de siste par ukene ikke har kommet på grunn av koronatiltakene i USA.

Korona-monitor rapporterer fra felt

Covid-19, også kjent som koronaviruset, skaper store utfordringer for hele verden. Spredningen øker nå kraftig også i fattige land. Det vi opplever nå i Norge, vil ha langt mer ødeleggende effekt i land som knapt har helsevesen. Utviklingsfondet har derfor lansert korona-monitor, en nettside med løpende oppdateringer fra Etiopia, Guatemala, Malawi, Mosambik, Nepal og Somalia. Her er ikke bare tall, men historier og bilder fra vanlige folk. Les mer her: www.utviklingsfondet.no/korona.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Portforbud gir tomme gater. Foto: Waldo López
Portforbud gir tomme gater. Foto: Waldo López
Last ned bilde
Sergio Alonzo rapporterer fra Guatemala. Foto: Utviklingsfondet
Sergio Alonzo rapporterer fra Guatemala. Foto: Utviklingsfondet
Last ned bilde

Om Utviklingsfondet

Utviklingsfondet
Utviklingsfondet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

23109600https://www.utviklingsfondet.no

Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. 

Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Kan høstens FN-toppmøter redde verden?13.6.2021 07:30:00 CEST | Pressemelding

Det spør norske miljø- og utviklingsorganisasjoner om under et frokost-webinar onsdag 16. juni. På 90 tettpakkede minutter får publikum en oppdatering på status etter de digitale forhandlingene som har foregått de siste ukene, og hva som står på agendaen framover. Programmet rommer fagfolk som Dag O. Hessen, forhandlingslederne for de ulike toppmøtene, og organisasjonene selv - før norske topp-politikere møtes til debatt.

Krisen i India rammer Nepal med full styrke7.5.2021 14:56:51 CEST | Pressemelding

Situasjonen i Nepal er på sitt mest kritiske så langt i pandemien og myndighetene sliter med å få kontroll over den eksplosive smitten. Mutantviruset som de siste ukene har spredt seg i India, bæres nå over grensene av fremmedarbeidere som returnerer hjem til sine familier og landsbyer. Utviklingsfondet er blant de som nå frykter at situasjonen i Nepal nå er like ille – om ikke enda verre – enn i nabolandet India.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom