Koronakrisen rammer hardt i Guatemala

Sergio Alonzo, kontaktperson for Utviklingsfondet i Guatemala, rapporterer følgende:
Regjeringen har varslet at fra og med mandag denne uken så skal alle som beveger seg utendørs bruke masker. Det varsles om bøteleggelse for de som bryter påbudet. Det forventes at alle innbyggerne opprettholder sosial avstand videre. Skoler og universiteter er fortsatt stengt fram til 30. april. Portforbudet som gjelder mellom klokken 16:00 og 04:00 fortsetter. Restauranter, barer, kjøpesentre og lignende skal fortsatt være stengt. Markeder kan være åpne dersom de har smittevernstiltak på plass, men da kun mellom 04:00 og 12:00. Møter av alle slag er forbudt. Grensene blir ikke åpnet enda, og offentlig transport i urbane området skal fortsatt være stoppet.
Midlertidig stans i omstridte deportasjoner
USA har lenge forsatt med å deportere guatemalere uten gyldig oppholdstillatelse fra USA til Guatemala. Mellom 50 og 70% av de hjemvendte er testet positive for covid-19, ifølge avisen Prensa Libre.
Saken om koronasmittede migranter som deportertes fra USA til Guatemala har skapt stor debatt. Menneskerettighetsorganer kritiserer forholdene til de som er satt i isolasjon på den internasjonale flyplassen La Aurora i Guatemala by. Deporterte menn sover på gulvmatter i midlertidige tilfluktsrom mens de overholder karantenen. Avstanden mellom migrantene sies å ikke vøre tilstrekkelig etter smittevernsanbefalingene. Flyplassansatte har ikke personlig verneutstyr og er heller ikke opplært til å håndtere personer smittet med covid-19, melder avisen Prensa Libre videre.
- På grunn av lav testkapasitet på det tidspunktet de ankom, så vi ingen annet utvei enn å la dem sove på flyplassen for å sikre at smitten ikke spredte seg mer enn nødvendig, uttalte presidenten.
Deportasjonene fra USA blir nå midlertidig stoppet. USA har også annonsert at de vil gi 2,4 millioner dollar til Guatemala for å begrense smitten.
Lockdown skaper problemer
Sergio Alonzo har snakket med en av kvinnene i landsbyen Pepajau i Huehuetenango i Guatemala.
Dominga García Marroquín forteller om en tøffere hverdag etter koronapandemien kom til Guatemala. Som så mange andre har hun en liten gård hun driver, samtidig som hun tre dager i uken jobber som dagarbeider i en av byene i nærheten. Men de siste to ukene har de ikke hatt mulighet til å bevege seg mellom byene. Dermed har alenemoren blitt nødt til å låne penger fra naboen for å kjøpe mat ettersom avlingene hun selv har dyrket er spist opp. Dominga forteller også at svært mange familier i området hun bor i er helt avhengige av pengene som sendes fra familiemedlemmer som har flyttet til USA for å jobbe, men som de siste par ukene ikke har kommet på grunn av koronatiltakene i USA.
Korona-monitor rapporterer fra felt
Covid-19, også kjent som koronaviruset, skaper store utfordringer for hele verden. Spredningen øker nå kraftig også i fattige land. Det vi opplever nå i Norge, vil ha langt mer ødeleggende effekt i land som knapt har helsevesen. Utviklingsfondet har derfor lansert korona-monitor, en nettside med løpende oppdateringer fra Etiopia, Guatemala, Malawi, Mosambik, Nepal og Somalia. Her er ikke bare tall, men historier og bilder fra vanlige folk. Les mer her: www.utviklingsfondet.no/korona.
Nøkkelord
Kontakter
Jan Thomas OdegardDaglig leder
Tel:23 10 95 82 / 414 94 044jan.thomas@utviklingsfondet.noBilder


Om Utviklingsfondet
Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika.
Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet
– Nok et grått og usolidarisk revidert nasjonalbudsjett15.5.2025 11:24:02 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet og Spire er sterkt kritiske til regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. De ber Stortinget sikre at Norge øker bistandsbudsjettet og støtten til sivilsamfunn og matsikkerhet.
Norske miljøorganisasjoner til FN: – Fossilindustrien må ut av klimatoppmøtet26.3.2025 07:59:20 CET | Pressemelding
250 organisasjoner globalt krever handling fra FN for å stanse fossilindustriens innflytelse over klimaforhandlingene.
Anja Cecilie Solvik ansatt i Utviklingsfondet7.2.2025 08:07:36 CET | Pressemelding
Anja Cecilie Solvik, kjent fra Bunadsgeriljaen, er ny kampanje- og advocacyrådgiver i Utviklingsfondet. Solvik skal jobbe med politisk påvirkning og kampanjearbeid for økt grasrotengasjement innen matsikkerhet og landbruk.
OD-dagen i dag: ungdom i aksjon for matsikkerhet31.10.2024 01:00:00 CET | Pressemelding
I dag er det OD-dagen, hvor titusenvis av elever over hele landet bruker en dag av sin utdanning på å støtte ungdommer i andre deler av verden.
Utviklingsfondet: - Statsbudsjettet 2025 er usolidarisk og skuffende7.10.2024 11:20:01 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet er dypt skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025, som viser en fortsatt manglende vilje til å prioritere internasjonal solidaritet og langsiktig bistand til dem som rammes hardest av klimaendringene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom