Koronakrisen gjør sommerferien verre for mange familier
Det er også gruppen med lavest husstandsinntekt som i størst grad opplever at sommerferien forsterker følelsen av dårlig økonomi. I denne gruppen svarer nesten seks av ti (59 prosent) at de opplever dette. I gruppen med høyest husstandsinntekt er det kun 20 prosent som svarer dette – altså under halvparten så mange.
- De fleste spådommer tilsier at koronakrisen vil føre til økte forskjeller på kort og lang sikt. Resultatene av undersøkelsen gjør oss bekymret for at klasseskillene blir ekstra synlige denne sommeren. Vi vet av erfaring at ferien er som et forstørrelsesglass på tilværelsen: Opplever du mye og har det bra, forsterkes denne følelsen i ferien. Har du det vanskelig i hverdagen, oppleves det sterkere i ferien. Når daglige rutiner og viktig menneskelig kontakt bortfaller over lang tid, og de økonomiske bekymringene tynger, kjennes ensomhet og andre problemer sterkere. Annerledeshet og ensomhet blir ekstra synlig når det forventes at man skal være glad, delta i fellesskapet og oppleve kule ting som ofte koster mye penger, sier Kristin Oudmayer, direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEFNorge.
Spørreundersøkelsen viser at det er særlig de med lavest husstandsinntekt som opplever sommeren og sommerferien som problematisk. I samme gruppe svarer mer enn fire av ti (44 prosent) med egne barn at sommerferien forsterker spenningene i familien. Dette er dobbelt så mange som gjennomsnittet av familier med barn (22 prosent).
I 2013 startet UNICEF Feriesentralen.no, en digital møteplass hvor de som har noe å låne- eller gi bort i feriene, kan tilby dette til barnefamilier som trenger det mest. I tillegg inviteres også organisasjoner, kommuner og bedrifter som tilbyr gratisaktiviteter til barn og unge, til å legge det ut på Feriesentralen. I 2019 formidlet Feriesentralen over 500 gode ferieopplevelser i løpet av sommermånedene. Så langt i juni er det svært få som har lagt ut annonser hvor de låner eller gir bort noe. Dette bekymrer UNICEF Norge.
- Vi har forståelse for at koronakrisen har satt mange familier i en ny og utfordrende situasjon, og at overskuddet til å hjelpe andre, kan oppleves mindre. Noen er kanskje usikre på å låne bort hytter eller utstyr grunnet bekymring for smitte. Undersøkelsen vår viser at seks av ti (58 prosent) mener det er sannsynlig at de ville hjulpet barn som trenger det med en positiv ferieopplevelse, dersom de hadde mulighet til det. Og det er dette vi i UNICEF Norge ønsker å gi folk gjennom Feriesentralen: En mulighet til å bidra til å skape gode minner, tilhørighet og friminutt – og på den måten utjevne forskjeller. Alt av gratisbilletter som kan gis bort, gavekort, utlån av hus, hytter, telt og annet utstyr, er svært kjærkomment. De som har behov for smittevernråd, kan få det av oss, sierOudmayer.
For mange familier kan det sitte langt inne å be om eller ta imot slik hjelp. I undersøkelsen svarer hver tredje (33 prosent) at det er sannsynlig at de ville benyttet muligheten til å få hjelp fra andre til å gi egne barn flere positive opplevelser i sommerferien. Det er særlig de med lavest husstandsinntekt (under 300.000) som svarer at de sannsynligvis ville benyttet muligheten til å la hjelp fra andre gi barna flere positive opplevelser i sommerferien. I denne gruppen svarer 46 prosent at det er sannsynlig. I gruppen med høyest husstandsinntekt er tilsvarende tall 27 prosent.
Undersøkelsen er gjennomført blant 535 barnefamilier i perioden 19.-29. mai av analyseinstituttet YouGov på vegne av UNICEF Norge.
For ytterligere kommentarer til undersøkelsen, eller råd om hvordan man kan bidra til gode ferieminner under koronasituasjonen, kontakt direktør for barns rettigheter og bærekraft, Kristin Oudmayer på telefon: 902 51 866 eller epost: kristin.oudmayer@unicef.no
Nøkkelord
Kontakter
Kristin OudmayerDirektør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF Norge
Tel:902 51 866kristin.oudmayer@unicef.noBilder
Om UNICEF Norge
Følg pressemeldinger fra UNICEF Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UNICEF Norge
UNICEF skuffet: Bistandsprosenten fortsatt ikke nådd7.10.2024 14:33:35 CEST | Pressemelding
-Det er svært skuffende at regjeringen ikke klarer å opprettholde målet om 1 prosent bistand. Regjeringen uttrykker at de ønsker å nå 1-prosenten, men viser nok en gang at dette i realiteten ikke er en prioritet, sier generalsekretær Maria Greenberg Bergheim i UNICEF Norge.
- Skuffende at regjeringen ikke prioriterer fattige barnefamilier i statsbudsjettet7.10.2024 12:32:43 CEST | Pressemelding
Dyrtiden er ikke over, og den fortsetter å ramme barnefamilier hardt. UNICEF Norge er skuffet over at Regjeringen ikke prioriterer fattige barnefamilier og styrker kampen mot familiefattigdom i statsbudsjettet.
UNICEF Norges Kommuneanalyse: Tokke kommune fra første til tiende plass10.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Etter å ha tronet øverst på UNICEF Norges kommuneanalyse både i 2021 og 2022 har Tokke kommune falt ned til 10. plass i den ferske analysen. Den lille kommunen Salangen i Troms havner på topp, av totalt 336 kommuner.
UNICEF Norges Kommuneanalyse: Tre Nordlandskommuner scorer høyt10.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Sømna kommer på 7. plass i UNICEFs kommuneanalyse over hvilke kommuner som gir det beste tjenestetilbudet til barn og unge. Den lille kommunen Salangen i Troms kommer på førsteplass, av totalt 336 kommuner.
UNICEF Norges Kommuneanalyse: Tre kommuner fra Møre og Romsdal på bunn 1010.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Giske, Rauma og Herøy kommuner fra Møre og Romsdal havner alle tre på Bunn 10-lista i UNICEF Norges rangering over hvilke kommuner som gir det beste tjenestetilbudet til barn og unge. - Store, geografiske ulikheter kan få alvorlige konsekvenser for barn og unges liv, sier Sara Bondø i UNICEF Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom