Utviklingsfondet

Korona tvinger fram umulige valg i Etiopia

Del

I likhet med land over hele verden, har Etiopia valgt å gå for en nedstengning av samfunnet. Skolene er stengte, det er innført unntakstilstand og det er forbud mot å møtes mer enn tre personer av gangen. Det stiller de fattigste i samfunnet ovenfor umulige valg.

Mange står nå ovenfor vanskelige valg i Etiopia. Tre personer er maks antall mennesker som kan samles. Foto: Utviklingsfondet.
Mange står nå ovenfor vanskelige valg i Etiopia. Tre personer er maks antall mennesker som kan samles. Foto: Utviklingsfondet.

Hamelman Getachew, ved vårt landkontor i Etiopia og som selv bor i hovedstaden Addis Abeba, mener lockdown er verre enn selve viruset for en stor majoritet av landets befolkning. 

Nye tiltak for å hindre smittespredning ble annonsert 11. april. Myndighetene forbyr økning i hus og kontorleie så lenge landet er i unntakstilstand og tillate samlinger begrenses til maks tre personer. Arbeidsgivere oppfordres til å legge til rette for hjemmekontor eller tilstrekkelig avstand mellom ansatte på arbeidsplassen. Unntakstilstanden antas å vare i 5 måneder framover, men tiltakene vil justeres i samsvar med utviklingen.

Tøffe tider i vente

– Vi har i lang tid jobbet med å legge en langsiktig strategi hvor vi henter inn info og tall, snakker med målgruppen og legger en plan for flere år fremover. Dette er nå satt på vent, og vi vet ikke hvordan ting ser ut når pandemien er over. Fremtidsutsiktene for bøndene i Etiopia er vanskelige og vi vet ikke enda hva utfallet blir, forteller Getachew. 

– Det er veldig mange fattige bønder i landet som lever av å dyrke mat og selge den på markedet, og mange som kun får maten sin fra nettopp markedene. Nå er det mye vanskeligere å både selge og kjøpe mat fordi det er stengt mellom landsbyer og lite tilgjengelig transport, avslutter Getachew. 

Må tenke nytt

Det er nå nødvendig med en annen tilnærming for å nå de fattigste og mest marginaliserte. Dette gjelder ikke bare i Etiopia, men flere av utviklingslandene.

Vi trenger en helt annen tilnærming til å håndtere korona-epidemien i de fattigste landene enn den totale nedstengningen vi ser mange steder. Det er helt urealistisk for de fattigste som verken har plass til å isolere seg, vann til å vaske seg, reserver å leve på eller den minste støtten fra myndighetene. I stedet bør myndighetene og sivilt samfunn jobbe sammen med lokalsamfunn for å finne bedre og mer realistiske løsninger. Nå må de fattigste velge mellom å bryte koronareglene eller sulte, sier Jan Thomas Odegard, daglig leder i Utviklingsfondet. 

Korona-monitor rapporterer fra felt

Covid-19, også kjent som koronaviruset, skaper store utfordringer for hele verden. Spredningen øker nå kraftig også i fattige land. Det vi opplever nå i Norge, vil ha langt mer ødeleggende effekt i land som knapt har helsevesen. Utviklingsfondet har derfor lansert korona-monitor, en nettside med løpende oppdateringer fra Etiopia, Guatemala, Malawi, Mosambik, Nepal og Somalia. Her er ikke bare tall, men historier og bilder fra vanlige folk. Les mer her: www.utviklingsfondet.no/korona.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mange står nå ovenfor vanskelige valg i Etiopia. Tre personer er maks antall mennesker som kan samles. Foto: Utviklingsfondet.
Mange står nå ovenfor vanskelige valg i Etiopia. Tre personer er maks antall mennesker som kan samles. Foto: Utviklingsfondet.
Last ned bilde
Hamelmal Getachew rapporterer fra Etiopia. Foto: Utviklingsfondet
Hamelmal Getachew rapporterer fra Etiopia. Foto: Utviklingsfondet
Last ned bilde

Om Utviklingsfondet

Utviklingsfondet
Utviklingsfondet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

23109600https://www.utviklingsfondet.no

Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. 

Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Kan høstens FN-toppmøter redde verden?13.6.2021 07:30:00 CEST | Pressemelding

Det spør norske miljø- og utviklingsorganisasjoner om under et frokost-webinar onsdag 16. juni. På 90 tettpakkede minutter får publikum en oppdatering på status etter de digitale forhandlingene som har foregått de siste ukene, og hva som står på agendaen framover. Programmet rommer fagfolk som Dag O. Hessen, forhandlingslederne for de ulike toppmøtene, og organisasjonene selv - før norske topp-politikere møtes til debatt.

Krisen i India rammer Nepal med full styrke7.5.2021 14:56:51 CEST | Pressemelding

Situasjonen i Nepal er på sitt mest kritiske så langt i pandemien og myndighetene sliter med å få kontroll over den eksplosive smitten. Mutantviruset som de siste ukene har spredt seg i India, bæres nå over grensene av fremmedarbeidere som returnerer hjem til sine familier og landsbyer. Utviklingsfondet er blant de som nå frykter at situasjonen i Nepal nå er like ille – om ikke enda verre – enn i nabolandet India.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom