EAT

Kontaktinformasjon for Gunhild Stordalen/EAT under FNs innledende toppmøte om verdens matsystemer i Roma i uke 30

Del

(Oslo, 28. juli 2021) FN avholder i september 2021 sitt toppmøte om verdens matsystemer, og arrangerer denne uken det innledende toppmøte i Roma. Gunhild Stordalen, styreleder i EAT, er ansvarlig for ett av fem handlingsspor som skal sikre sunnere og mer bærekraftig mat i verden. Stordalen er tilgjengelig for pressen i dag og i morgen.

- FNs toppmøte er en historisk mulighet til å akselerere endringene som kreves for å sikre en trygg og bærekraftig fremtid for verden matsystemer. Her i Roma setter generalsekretær António Guterres startskuddet for det ekstremt viktige toppmøtet i New York senere i år, sier Gunhild Stordalen.

Stordalen er tilgjengelig for pressen onsdag 28. og torsdag 29. juli. Intervjuavtaler kan koordineres via:

  • Arne Haugen, daglig leder i EAT, på telefon +47 482 48 983

Om FNs toppmøte i Roma for verdens matsystemer

FN samler denne uken forskere, ungdommer, jordbrukere, urfolk, næringslivet, sivilsamfunnet, politikere og ministere innen landbruk, miljø, helse og finans i Roma for å dele forskning og erfaringer, samt lansere et sett av nye forpliktelser for å endre verdens matsystemer.

Møtet i Roma er innledningen til toppmøtet om verdens matsystemer i september 2021 i New York som et virkemiddel for å nå bærekraftsmålene innen 2030. Gunhild Stordalen er ansvarlig for ett av fem handlingsspor for FNs «Food Systems Summit»

som skal sikre sunnere og mer bærekraftig mat i verden. EAT deltar også aktivt i planleggingen av toppmøtet. 

- I dag er forbruket vårt, og trendene vi ser globalt, et enormt og økende problem både for vår egen helse og for jordas helse. Det behøver ikke være slik. Tvert om kan vi ha en verden hvor maten vi spiser bidrar direkte til at vi løser våre største problemer: klimakrisen, miljøkrisen, dårlig folkehelse, risiko for pandemier, dårlige vilkår for bønder og fiskere, sier Stordalen og fortsetter:

- For å få til dette må det tenkes helhetlig, på tvers av flere sektorer: landbruk og fiskeri, helse, utdanning, distrikts og næringspolitikk. Vi trenger et helt kobbel av politiske grep, inkludert fornuftig skatte og avgiftspolitikk.  Matindustrien må få strammere, tydeligere rammer og samtidig inviteres med til å komme med sine egne løsninger på utfordringene. Fremfor alt må vi gjøre det enklere for folk å velge sunt og bærekraftig. 

Myndigheter fra over 30 land har bidratt til arbeidet, blant annet Kina, Chile, Sverige, Indonesia, Japan og Brasil.

- Vi har engasjert tusenvis av folk med ideer over hele verden og mottatt hundrevis av løsningsforslag, som så er blitt grundig vurdert. Vi har skapt fire hovedkategorier av løsninger som vi prioriterer fram mot toppmøtet, og som vi jobber med å bygge sterke koalisjoner rundt, avslutter Stordalen.

Kontakter

Om EAT

EAT
EAT
Kongens gate 11
0153 Oslo

97749357https://eatforum.org

EAT er en global, ideell organisasjon dedikert til å transformere det globale matsystemet gjennom forskning, nyskapning og nye partnerskap. EAT jobber for en fremtid hvor sunn og bærekraftig mat er rimelig, tilgjengelig og attraktivt for alle.

Følg pressemeldinger fra EAT

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra EAT på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra EAT

1,000 Leaders Join Forces in Stockholm to Transform the Global Food System29.5.2019 17:38:52 CEST | Press release

From June 12-13, 2019, around one thousand global leaders from science, politics, business and civil society will convene in Stockholm for the sixth annual EAT Stockholm Food Forum. Following the far-reaching and much debated EAT-Lancet report published January 16, 2019, the EAT Stockholm Food Forum will tackle challenges on how we can transform the way we produce, consume, waste, and think about food.

The Lancet: Kosthold og matproduksjon må endres radikalt17.1.2019 00:45:35 CET | Pressemelding

Å fø en befolkning på 10 milliarder mennesker innen 2050 sunne og bærekraftige kosthold vil være umulig uten å endre matvaner, forbedre matproduksjon og redusere matavfall – men forandring er mulig, ifølge de første vitenskapelige målene for et sunt og bærekraftig matsystem. Et slikt kosthold har et totalt kaloriinntak på omtrent 35% fullkorn og rotgrønnsaker, proteinkilder hovedsakelig fra planter – i tillegg omtrent 14g rødt kjøtt og 500g grønnsaker og frukt per dag. Det globale forbruket av mat som rødt kjøtt og sukker reduseres med omlag 50%, mens forbruket av nøtter, frukt, grønnsaker og belgfrukter må dobles. Usunt kosthold er blant de fremste årsakene til dårlig helse verden over og ved å følge the planetary health diet er det mulig å forhindre omtrent 11 millioner for tidlige dødsfall per år. Dette kostholdet holder seg innenfor planetens tålegrenser for matproduksjon, der i blant bruk av landarealer, næringsstoffer, ferskvann og reduksjon i det biologiske mangfold og klimaendr