Kommuner kan fremdeles få støtte til Klimasats

- Alle kan søke, også kommuner som har søkt tidligere i år. Dette er også en gyllen mulighet for kommuner som enda ikke har brukt Klimasats-ordningen, sier Kirvil Stoltenberg, prosjektleder for Klimasats.
Klimasats er en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil redusere utslipp av klimagasser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet. Det er Miljødirektoratet som forvalter ordningen.
Søknadsfrist 15. november
Alle kommuner, fylkeskommuner og Longyearbyen lokalstyre kan søke Klimasats-støtte. I årets siste runde kan kommunene søke støtte til:
- Merkostnader for klimatiltak i konkrete anskaffelser/innkjøp
- Tidlig kartlegging av klimatiltak i bygg og anlegg
- Ladepunkter, kun for kommuner som har fått lite, eller ingen støtte til dette tidligere
Lenke: Trykk her for å søke Klimasats-støtte
Rundt 30 millioner til fordeling
Mesteparten av Klimasats-pengene ble fordelt i forbindelse med hovedsøknadsfristen 15. februar i år.
- Vi har holdt av en andel av pengene til tre andre søknadsfrister, og anslår at det vil være rundt 30 millioner tilgjengelig til søknader som kommer inn innen 15. november. Det gir gode muligheter til å sikre seg drahjelp til viktige klimatiltak i egen kommune, sier Stoltenberg.
Prosjektene skal gi utslippskutt og bidra til overgangen til lavutslippssamfunnet. Kommunene må merke seg at de må rapportere på klimaeffekt og resultater før de får utbetalt støtte.
Kommunene er viktige i klimainnsatsen
I løpet av de seks årene støtteordningen har vart, har Miljødirektoratet støttet 1491 Klimasats-prosjekter i alle landets fylker. Dette inkluderer ikke hurtigbåtprosjektene.
- Kommunene forteller oss at Klimasats setter fart på det lokale klimaarbeidet. Mulighet for støtte gjør det mye lettere å prioritere klimainnsatsen, sier Stoltenberg.
Miljødirektoratet behandler Klimasats-prosjekter hele året. Utenom hovedsøknadsrunden i februar, kom det inn søknader fra kommuner som vil kutte utslipp for til sammen 12 millioner kroner i mai og august.
Grønnere kommuner landet rundt
Alle Klimasats-prosjektene som har fått støtte er tilgjengelig på nettsida til Miljødirektoratet. Informasjon om søknader, tilsagn og beskrivelser av prosjektene ligger ute. Her kan man også sortere Klimasats-prosjektene etter fylker, kommuner og prosjekttype. Her er det mye å hente av informasjon og erfaringer som kan være nyttig for kommuner som vil sende inn søknader - eller rett og slett går i gang med prosjekter på egen hånd.
Lenke: Trykk her for å se Klimasats-prosjekter
Faktaboks: Fakta om Klimasats
- Klimasats er en støtteordning for kommuner som vil kutte utslipp av klimagasser.
- Kommuner, fylkeskommuner, Longyearbyen lokalstyre og enkelte kommunale foretak kan søke om tilskudd, sammen eller hver for seg.
- Klimasats fordeler i år rundt 100 millioner kroner til kommuner og fylkeskommuner som vil kutte utslipp av klimagasser. Summen inkluderer også restmidler fra tidligere år fra avlyste prosjekter.
- Kommunene kan søke støtte til merkostnader for klimatiltak i konkrete anskaffelser/innkjøp, kartlegging av klimatiltak i bygg- og anlegg, og ladepunkter til tjenestebiler. Søknadsfrist er 15. november 2021.
- Høsten 2021 skal Miljødirektoratet også dele ut rundt 80 millioner kroner øremerket utslippsfrie hurtigbåter – en egen kategori i Klimasats-ordningen. Søknadsfrist er 3. september.
- Klimasats støtter ikke klimatilpasningstiltak. Miljødirektoratet har en egen tilskuddsordning for kunnskap om tilpasning.
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Lenker
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Klarte ikke å knekke havnespy med brent kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brent kalk ikke klarer å fjerne havnespy der det er mye av den uønskede fremmedarten.
Klarte ikkje å knekke hamnespy med brend kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brend kalk ikkje klarer å fjerne hamnespy der det er mykje av den uønskte framandarten.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Klimasats-støtte til 99 prosjekter i kommuner og fylker4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Flere enn 45 kommuner og fylkeskommuner får til sammen 100 millioner kroner i støtte til klimatiltak. Se hvilke prosjekter som får støtte der du bor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom