Kombinerer hurtiglading og hydrogenfylling uten effekttopper i strømnettet
Hvordan få til god drift av en energistasjon som kombinerer hurtiglading og hydrogenfylling? Forskningsprosjektet COFLEX tar sikte på å etablere et styringssystem som muliggjør god utnyttelse av effekt for dette.

I dag er det registrert rundt 70 000 lastebiler i Norge, og det forventes en gradvis opptrapping av antall nullutslippskjøretøy frem mot 2030, også innen tungtransport. De må kunne lade eller fylle hydrogen på en effektiv måte – uten at det belaster strømnettet for mye.
COFLEX er et innovasjonsprosjekt i næringslivet (IPN), og fikk nylig 5,6 millioner NOK fra Norges forskningsråd for å forske på fleksibel effektutnyttelse på energistasjoner for å unngå effekttopper fra hurtiglading og hydrogenkomprimering. Prosjektet ledes av Greenstation, med blant annet SINTEF Energi og Elvia som partnere.
Energistasjoner i samspill med strømnettet
- Prosjektet COFLEX skal bidra til å gi bedre infrastruktur for nullutslippsløsninger ved å gjøre det lettere å samlokalisere lading og hydrogenfylling uten å unødig belaste strømnettet, sier Leanne Drøyer, leder av Greenstation.
Sammen med de andre partnerne i prosjektet, skal Greenstation utvikle et styringssystem som gir fleksibel effektutnyttelse ved bruk av en samlokalisert energistasjon.
- Begrensninger i strømnettet er en viktig barriere for infrastrukturen som er nødvendig i overgangen til nullutslippstransport. FoU-arbeidet vil bidra til å redusere denne barrieren, uten å påvirke servicekvaliteten til operatørene negativt. Dette er et viktig element i den totale sømløse kundeopplevelsen Greenstation-konsept tilbyr, sier Drøyer.
Energikrevende infrastruktur
Både hurtiglading og hydrogenfylling er energikrevende infrastruktur, og byr dermed på tekniske utfordringer knyttet til kapasiteten i strømnettet.
- Innovasjonen fra COFLEX vil føre til et bedre tilbud for kunder samtidig som det minimerer belastning på kraftsystemet. Det vil også gjøre det mulig å samlokalisere hurtigladere og stasjoner for hydrogenfylling slik at arealet utnyttes maksimalt, sier Odd André Hjelkrem, prosjektleder og forsker i SINTEF Energi.
God infrastruktur for energitilgang er avgjørende for at næringsaktører skal investere i nullutslippskjøretøy. For å nå klimamålene må flere gå over fra fossil til fornybar kraft – også tungtransportsektoren.
Resultatene fra prosjektet vil ha stor betydning for fremtidens energistasjoner, og kan effektivt skaleres og anvendes for flere lokasjoner, formål og sektorer.
Fakta
COFLEX skal:
- Utvikle en modell for å optimalisere utnyttelse av effektbehov fra lading og hydrogenfylling
- Implementere modellene i et styringssystem som kontrollerer effektbruk på energistasjonen for å optimalisere bruken gjennom tvungen effektredusering, prisregulering, trafikkstyring, eller stasjonær batterilagring
- Evaluere styringssystemet basert på effektutjevning, kundetilfredshet og lønnsomhet.
- Utvikle metodikk for å identifisere nye lokasjoner for energistasjoner med hensyn til areal, trafikk og nettilknytning.
Kontakt
Leanne Drøyer, Head of Greenstation
Tlf.: + 47 909 23 222
Epost: leanne@greenstation.no
Odd André Hjelkrem, prosjektleder og forsker i SINTEF Energi
Tlf.: +47 984 82 278
Epost: oddandre.hjelkrem@sintef.no
Nøkkelord
Bilder



Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 75 nasjoner og en årlig omsetning på over tre milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Milliarder å spare med smartere forvaltning av infrastruktur2.2.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
Bygging av ny infrastruktur er svært kostbart, både for økonomien og klimaet. Derfor er det lurt å ta bedre vare på det som allerede er bygget.
Hurtiglading kan hjelpe strømnettet1.2.2023 11:47:38 CET | Pressemelding
Strømnettet vårt trenger avlastning i periodene «alle» bruker strøm. Varierende priser for hurtiglading av elbil kan være en av løsningene.
Forskere redder store bygg med ørliten sensor31.1.2023 12:04:22 CET | Pressemelding
Skip, broer og vindmøller kan sikres med sensorer som bare er noen millimeter store. Prinsippet bak teknologien har forskerne lånt fra en vibrerende gitarstreng.
Forsyningssikkerhet avgjørende for å lykkes med elektrifisering av Norge30.1.2023 12:08:22 CET | Pressemelding
Sjefforsker Gerd Kjølle i SINTEF mener vi må ligge i forkant på forsyningssikkerhet for å lykkes med elektrifisering av Norge. Digitalisering av kraftsystemet vil bidra til viktige løsninger.
Norsk settefisknæring møtes på TEKSET-konferansen 14.-15 januar20.1.2023 08:56:00 CET | Pressemelding
Allerede 4 uker før arrangementet går av stabelen har hele 300 meldt seg på den populære konferansen som i år arrangeres for tiende gang. Clarion Hotel & Congress i Trondheim er møteplassen der aktører i den norske settefisknæringa drøfter dagsaktuelle problemstillinger og fremtidens løsninger innen settefiskproduksjon. Konferansen arrangeres av SINTEF Ocean i samarbeid med representanter fra næringa.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom