Kloke grep i omstilling på arbeidsplassen
Omstilling kan ta mange former. Det kan være organisasjonsendringer for å bli mer effektive, ny teknologi som krever ny kompetanse, eller digitalisering som tvinger fram andre måter å jobbe på. For mange er omstilling en naturlig del av arbeidslivet, og endringer skjer relativt hyppig.
– Uavhengig av hvorfor man gjennomgår en omstilling, er det viktig å vite at både større og mindre omstillinger kan påvirke de ansattes helse, jobbengasjement og produktivitet, sier Gunnar Markus Misje, seniorrådgiver i Arbeidstilsynet.
Misje er en av flere som bidrar under morgenmøtet "Kloke grep i omstilling" i Tromsø den 21. februar. Arbeidstilsynet arrangerer nå morgenmøter om omstilling i flere byer i Norge.
Omstilling på godt og vondt
En omstilling kan ha flere positive effekter. Det kan føre til nye muligheter for læring og personlig utvikling, nye og mer interessante arbeidsoppgaver, mer ansvar og autonomi, opplevelse av bedre flyt i arbeidshverdagen, bedre tilrettelegging og økt jobbengasjement.
Omstilling kan også ha negative effekter. Forskning fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) viser at omorganisering ofte kan føre til at de ansatte opplever å få økt arbeidsmengde, mindre forutsigbarhet, redusert grad av selvbestemmelse og økt usikkerhet knyttet til jobben.
– Dersom ansatte møter slike krav i jobben over tid, og samtidig opplever at de har lite kontroll over arbeidsmengde og tempo, kan det ha negative helseeffekter på sikt, opplyser Misje.
Tre kloke grep
Det er flere ting man kan gjøre for å motvirke de negative effektene en omstilling kan ha, og det er særlig tre nøkkelpunkter man kan ta med seg.
- God informasjon
- Mulighet for medvirkning
- Støttende ledelse
– Ansattes behov for informasjon øker drastisk under en omstilling. Det kan være en god strategi å legge til rette for informasjonsdeling. En beskjed om at det ikke er noen ny informasjon siden sist, er også informasjon som kan virke betryggende, forklarer Misje.
– Sørg og for at alle som berøres av endringene får muligheter til å komme med sine synspunkter og forslag, fortsetter han.
I tillegg til tilstrekkelig informasjon og mulighet for medvirkning både før og under en omstilling, er det viktig at de ansatte opplever at de har støtte hos sin leder og sine kolleger. Sosial støtte handler om at den ansatte opplever å ha kolleger og ledere som lytter, støtter og hjelper til med arbeidsoppgaver hvis det trengs.
– Sosial støtte handler mye om å dele informasjon, og om å tilby praktisk hjelp eller emosjonell støtte. Dette er viktig både for tryggheten den ansatte opplever, som kan beskytte mot helseplager, men kan også ha betydning for den ansattes faglige utvikling, fortsetter han.
Studier utført av STAMI basert på data fra flere norske virksomheter, viser at ansatte som har opplevd ledelsen som støttende og inkluderende, eller som har opplevd at de får god nok informasjon og mulighet for medvirkning, viser mindre grad av usikkerhet og høyere jobbtilfredshet.
Meld deg på morgenmøte
Meld deg på våre morgenmøter og få mer informasjon om hvordan omstilling som arbeidsmiljøfaktor påvirker de ansattes helse, jobbengasjement og produktivitet.
Får du ikke plass på morgenmøtene våre? Se vårt webinar om omstilling i opptak:
Hvis du vil se dette innholdet fra www.youtube.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Nøkkelord
Kontakter
Sofie Skarholt OttesenKommunikasjonsrådgiver
Tel:41659879sofie.skarholt.ottesen@arbeidstilsynet.noBilder
Om Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Påminnelse fra Arbeidstilsynet: Husk å strø på arbeidsplassen!10.1.2025 09:00:04 CET | Pressemelding
Det kan være krevende å jobbe ute når det er glatt. Arbeidstilsynet minner om at arbeidsgiver har ansvar for å redusere risikoen for at arbeidstakere skal skli eller falle på arbeid.
Flere ukrainske flyktninger er i jobb, men språk kan være en utfordring16.12.2024 09:53:35 CET | Pressemelding
88 000 ukrainske flyktninger har hittil kommet til Norge. Flere og flere er nå i jobb. Arbeidstilsynets erfaringer viser at de jobber hos seriøse arbeidsgivere, men at språk kan være en utfordring.
Tilsyn på Svalbard: Flere feil og mangler i innkvartering10.12.2024 07:43:31 CET | Pressemelding
Arbeidstilsynet avdekket en rekke feil og mangler under tilsyn på Svalbard i forrige uke uken. -Særlig fant vi mangler knyttet til sikkerhet i innkvartering, sier seksjonsleder.
Kan feriedagene mine overføres til neste år?27.11.2024 11:10:58 CET | Pressemelding
Rekker du ikke bruke opp feriedagene dine før vi går inn i 2025? Se hva loven sier om overføring av ferie.
Påminnelse til bemanningsforetak: Husk årlig melding til Arbeidstilsynet21.11.2024 10:25:15 CET | Pressemelding
Driver du et bemanningsforetak som er godkjent av Arbeidstilsynet? Husk at tiden snart kan være inne for å sende inn årlig melding.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom