Klart for finale i Nysgjerrigper-konkurransen

Nå skal vi snart kåre vinnere i Forskningsrådets konkurranse for svært unge forskerspirer, Nysgjerrigper-konkurransen. I år har elevene forsket på alt fra om musikk kan påvirke humøret til hvorfor vi er redde for mørket og hvordan katter snakker.
I Nysgjerrigper-konkurransen konkurrerer barneskoleelever i forskning. Nesten 2400 elever har levert inn om lag 170 forskningsprosjekter. Nå er 21 finalister fra hele landet klare, og juryen skal i gang med den vanskelige jobben med å kåre vinnerne.
Her er finalistene som konkurrerer om å bli Årets nysgjerrigper. Vinnerne avsløres 6. mai.
– Skal vi løse de store samfunnsutfordringene verden står overfor, trenger vi flere nysgjerrigperer, sier Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet.
– Alle disse spennende prosjektene gir meg tro på fremtiden. Vi må heie på barn og unge som spør, graver og utforsker verden rundt seg. Jeg håper at gjennom Nysgjerrigper-konkurransen har enda flere barn lært om hva forskning går ut på, og at flere har fått lyst til å jobbe med forskning, sier Sundli Tveit.
Klassen som vinner Nysgjerrigper-konkurransen, får 30 000 kroner og den gjeve tittelen Årets nysgjerrigper. Juryen ledes av klimaforsker Bjørn H. Samset og representanter fra de regionale vitensentrene i landet.
Faktaboks om Nysgjerrigper:
Nysgjerrigper er Forskningsrådets tilbud til elever og lærere i barneskolen. Målet er at flere skal vite hva forskning går ut på, og at flere skal få lyst til å jobbe med forskning. Gjennom Nysgjerrigpermetoden får barn lære om forskning og prøve å forske selv. Nysgjerrigper-konkurransen arrangeres hvert år.
Forskningsrådet jobber for å øke interessen for forskning blant barn og unge, og for å rekruttere talenter til forskning. Hvert år deltar tusenvis av elever i forskningskonkurransene våre. I tillegg til Nysgjerrigper-konkurransen har Forskningsrådet også en konkurranse for elever fra ungdomskolen og videregående skole, Konkurransen Unge Forskere.
Konkurransen Unge forskere
Hva skal til for å få en robot til å rulle godt på Mars? Vil du vite mer om lyrikk i koronakrisen? Eller lære om overflatespenning? Fredag 23. april kl. 13 avsløres hvem som er vinnere i Konkurransen Unge Forskere. Les mer om finalen og konkurransen
Nøkkelord
Kontakter
Trude Hauge, prosjektleder i Nysgjerrigper, trh@forskningsradet.no, +4790148779
Marit Møllhausen, mmo@forskningsradet.no, +4793409108
Bilder



Dokumenter
Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
49 millioner kroner til CO2-fangst og -lagring24.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Fem prosjekter får finansiering til forskning på CO₂-håndtering. Noen av forskergruppene skal utvikle mer kostnadseffektiv teknologi mens andre ser på miljøpåvirkning og hvilke insentiver og rammebetingelser som trengs for at industrien skal ta teknologien i bruk i større skala.
90 millioner kroner til forskning på helsetilbud for utsatte grupper20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen gir 90 millioner kroner til forskning på helsen til utsatte befolkningsgrupper. Nær 10 millioner skal brukes til forskning på helsetilbud for barn av spilleavhengige.
416 millioner til energiforskning16.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
33 nye forskningsprosjekter får penger til å forske på blant annet Enova-støtten til husholdninger, konsekvenser av elektrifisering av sokkelen, flytende solceller, sikkerhet på batteriferjer og bærekraftige datasentre.
Toppforskere får 191 millioner kroner10.6.2025 11:48:10 CEST | Pressemelding
Nitten forskningsprosjekter med mulighet for banebrytende resultater får nå finansiering fra Forskningsrådet. Hvordan rike familier etableres og forvalter rikdommen sin, hvordan hav blir til og sammenhengen mellom miljøet i tarmene, medisinbruk og tarmkreft er noen av temaene det nå skal forskes mer på.
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom