Nidaros Domkirkes restaureringsarbeiderNidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Kjent menneskerettighetsforkjemper vil gå Pilegrimsleden

Del
Seyran Ates, en kjent tysk imam og muslimsk feminist, kommer til Norge for å gå Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim i sommer. Gjennom vandringen vil hun sette søkelys på tema som likestilling og likeverd, demokrati og ytringsfrihet. Vandringen har fått navnet Pilgrimage for Human Rights og gjennomføres i samarbeid med Nasjonalt pilegrimssenter og Olavsfest.
Seyran Ates, tysk advokat, imam og menneskerettighetsaktivist vil gå Pilegrimsleden. Foto: Julius Matuschik
Seyran Ates, tysk advokat, imam og menneskerettighetsaktivist vil gå Pilegrimsleden. Foto: Julius Matuschik

Seyran Ates er kjent for sin kamp for ytringsfrihet, menneskerettigheter og mot religiøse fordommer. I 2017 åpnet hun Ibn Ruschd-Goethe Moskeen i Berlin. En moske som er åpen for kvinner og menn, homofile, lesbiske og transpersoner, muslimer og kristne.

En personlig kamp for frihet, kjærlighet og likestilling

Seyran Ates’ sterke og personlige engasjement har skapt mye oppmerksomhet. Hun har mottatt en rekke internasjonale priser for sitt mot og sin vilje til å beskytte grunnleggende menneskerettigheter, men dette er en kamp som går på bekostning av hennes egen personlige frihet og som hun kjemper med fare for sitt eget liv.

Pilegrimsvandring til Trondheim og Olavsfest

Seyran Ates har vandret på pilegrimsleder rundt om i Europa tidligere, blant annet på St. James veg mot Santiago. Hun har vært i Norge flere ganger tidligere, hvor hun blant annet har deltatt i Vestfrontmøtet under Olavsfest. Til sommeren kommer hun tilbake for å gå Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim, som er hele 643 kilometer. På sin vandring ønsker hun å invitere til møter og samtaler med politikere, kirkeledere, aktivister og meningsbærere. Pilegrimsvandringen vil etter planen ende i Trondheim under Olavsfest. Der vil det under Olavskino bli visning av dokumentarfilmen «Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam», etterfulgt av en samtale med publikum.

Nasjonalt pilegrimssenter i samarbeid med Olavsfest

Nasjonalt pilegrimssenter (NPS) har ansvaret for logistikken og koordinering av vandringen, av møter og arrangementer underveis.

- Til alle tider har pilegrimer krysset grenser, mellom regioner og land, og mellom kulturer og religioner, sier Hans Morten Løvrød, leder for Nasjonalt pilegrimssenter. Seyran Ates er en pilegrim. Hun har krysset grenser og stått opp mot urett, undertrykkelse og diskriminering. Hennes kamp gjør dypt inntrykk. Hun kjemper for verdier og rettigheter, som mange av oss tar for gitt. Men som dessverre ikke er noen selvfølge, heller ikke i Norge i dag.

Direktør for Olavsfest, Steinar Larsen, er begeistret over prosjektet og samarbeidet med Nasjonalt pilegrimssenter.

- Olavsfest ønsker å styrke samarbeidet med Nasjonalt pilegrimssenter for å løfte oppmerksomheten rundt Olavsfest som en internasjonal arena med fokus på verdispørsmål og menneskerettigheter, sier Larsen. Det ligger et stort potensial i nettverket Europeiske kulturruter, som Pilegrimsleden er en del av. At Seyran Ates velger å gjennomføre en interkulturell pilegrimsvandring til Olavsfest, viser tydelig hvilke muligheter som ligger i å jobbe sammen mot felles mål.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Seyran Ates, tysk advokat, imam og menneskerettighetsaktivist vil gå Pilegrimsleden. Foto: Julius Matuschik
Seyran Ates, tysk advokat, imam og menneskerettighetsaktivist vil gå Pilegrimsleden. Foto: Julius Matuschik
Last ned bilde
Hans Morten Løvrød, leder for Nasjonalt pilegrimssenter, og Steinar Larsen, direktør for Olavsfest, presenterte det spennende prosjektet - Pilgrimage for Human Right. Foto: Amalie Holm
Hans Morten Løvrød, leder for Nasjonalt pilegrimssenter, og Steinar Larsen, direktør for Olavsfest, presenterte det spennende prosjektet - Pilgrimage for Human Right. Foto: Amalie Holm
Last ned bilde

Om Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Bispegata 11
7012 Trondheim

https://www.nidarosdomen.no/ndr

Følg pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Børs og katedral var tema på årets nasjonale pilegrimskonferanse17.3.2023 21:36:30 CET | Pressemelding

150 engasjerte deltakere var samlet til nasjonal pilegrimskonferanse i Erkebispegården i Trondheim torsdag 16. og fredag 17. mars. Tema for konferansen var Børs og katedral, og det store spørsmålet som ble diskutert på konferansen, var; Hvordan stimulere til utvikling og bidra til levende lokalsamfunn langs ledene, og samtidig sikre at pilegrimsleden fortsetter å være en reise som berører?

Pilegrimsprisen 2023 tildeles Sundet gård16.3.2023 16:19:47 CET | Pressemelding

Utdeling av pilegrimsprisen er blitt en fast del av programmet på nasjonal pilegrimskonferanse, som arrangeres i Erkebispegården i mars hvert år. Denne gangen gikk prisen til ekteparet John og Karon Wanvik, som har tatt imot 7-8 000 pilegrimer siden de startet å tilby overnatting for pilegrimer i 2002. Dette er en anerkjennelse til vertskapet ved Sundet gård, som har vært med å sette sitt tydelige preg på pilegrimssatsningen, sier leder for Nasjonalt pilegrimssenter, Hans Morten Løvrød.

Langsiktig pilegrimssatsning gir gode resultater19.1.2023 15:07:14 CET | Pressemelding

- Norge er det eneste landet i Europa som har en overordnet plan og en koordinert nasjonal innsats for å tilrettelegge for vandringer langs historiske pilegrimsleder. Den norske modellen vekker stor interesse internasjonalt, og stadig flere samarbeidsparter fra andre land kommer til Norge for å lære og bli inspirert. Utviklingen de siste årene med rundt 20% årlig vekst i antall vandrere, viser at strategien vår har lyktes, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom