Kasakhstans Ambassade i Norge

Kazakhstan opphever unntakstilstanden

Del

Etter to måneder nedstenging opphever Kasakhstan nå unntakstilstanden som ble innført 15. mars på grunn av korona-krisen. Nedstengingen av landet varte i to måneder.

President Kassim-Jomart Tokayev sier at det regjeringsoppnevnte kriserådet som han selv styrer fra nå av skal fokusere på tiltak som raskest mulig kan normalisere situasjonen for landets befolkning.

Samtidig som det meste av næringsvirksomhet, flytrafikk, butikker, skoler og ulike institusjoner igjen åpner, ber presidenten befolkningen om å følge reglene om forebyggende tiltak i hverdagen. – Sosial distansering og bruk av ansiktsmasker på offentlige steder bør fortsatt være en norm, sier presidenten.

Som i mange andre land sier myndighetene at covid-19 viruset fortsatt er en trussel og at man ikke kan utelukkende en ny smittebølge.

150 milliarder i ekstraordinær støtte

Regjeringen har tidligere varslet at den bruker ca. 150 milliarder kroner på støttetiltak for næringslivet folk som mistet inntektene sine under nedstengingen av landet.

Mer enn 4,5 millioner mennesker har fått kontantstøtte under krisen. Tokayev har gjentatt overfor landets befolkning av Kasakhstan har en sterk nok økonomi til at man skal ri av den stormen man har vært gjennom. – Vi skal prioritere folks helse, og livsgrunnlag og legge til rette for å utvikle landets næringsliv, samtidig som vi ser hvor viktig utdanning og forskning er, sier han.

Han peker også på at «energisektoren vil kreve betydelige reformer med et langsiktig mål om å gå over til grønn energi.» I 2019 forpliktet regjeringen å bringe fornybar energi til tre prosent av sin innenlandske kraftmiks innen 2020 og 50 prosent innen 2050.

Varsler stor skattereform

Utviklingen av landbrukssektoren, som sysselsetter nesten 20 prosent av landets befolkning, er viktig for å sikre landets matsikkerhet, sier president Tokayev.

Presidenten varsler også at Kasakhstan nå skal vurdere å innføre en progressiv inntektsskatt med det mål å skape sosial utjevning. «en progressiv skatt betyr at folk med lav lønn vil betale mindre skatt enn i dag, mens de med høyest inntekt vil betale mer. Hovedmålet med en slik reform er å flytte de lavlønnende ut av samfunnets skygge», sier presidenten.

Bilder

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom