Bonnier Norsk Forlag

Katten kan redde liv

Del
Da mannen til Carina Nunstedt ble kreftsyk, la katten seg på de vonde kroppsdelene hans. Hendelsen bekreftet mistanken om at katten ikke er så asosial og ego som myten tilsier. Sammen med forfattervenninnen Ulrica Norberg har hun undersøkt kattens personlighet.

Da journalistene Ulrica og Carina opplevde alvorlig sykdom i nær familie, så de hvordan huskattene hjalp familiemedlemmene til å håndtere mørke tanker. Kattens tilstedeværelse lindret og helbredet voksne og barn, og skapte ro og trygghet i familien.

Det fikk dem til å undre: Hva bor egentlig i katten? For å finne svaret leste de seg opp på kattens historie, og kontaktet fagfeltets fremste forsker.

Katteforskeren som avliver myter

Katten er litt av et mysterium. Med sin ugjennomtrengelige integritet tripper den elegant rundt om i verden – stolt og tilsynelatende upåvirkelig. Den isolerte personligheten har skapt mange myter om katten som et kaldt dyr, kun interessert i mennesker når matskålen skal fylles. Myter som ikke stemmer, skal vi tro verdens fremste katteforsker Dennis C. Turner.

I boken dykker forfatterne ned i Turners forskningsmateriale og lar ham kommentere det. Funnene vil kanskje overraske mange: Det viser seg at katten liker å være rundt mennesker og har stor empati for våre gode og vonde følelser. Dessuten setter kattens nærvær i gang en rekke positive kjemiske reaksjoner i oss, som kan ha store følger for livskvaliteten.

Den durende malingen utløser oksytocin, med en påfølgende rekke helseeffekter: lavere blodtrykk, redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, og dessuten god hjelp mot både ensomhet og andre psykiske lidelser.

Fra egyptiske faraoer til sultanen i Istanbul

Ulrica og Carina maler et bredt lerret når de utforsker hva katten har betydd for oss mennesker. Hvilken rolle spilte katten for faraoene i Egypt? Og keiseren i Kina? Og ikke minst kattens «hovedstad» Istanbul, også kjent som «Kattstanbul»?

Steg for steg avdekker boken hvordan katten har hjulpet mennesker fra alle samfunnslag i nært sagt alle sivilisasjoner til å roe ned, ta klokere beslutninger, redusere stress og angst og skape en bedre balanse i livet.

Om forfatterne

Carina Nunstedt er en svensk journalist, forfatter og redaktør. Hun har startet en rekke suksessfulle livsstilsmagasiner og skrevet et titalls bøker, alt fra memoarer til sakprosabøker.

Ulrica Norberg er en svensk forfatter og journalist med en lang rekke bøker på CV-en. Hun har blitt oversatt til over 20 språk, og var en av de første som introduserte yoga og mindfulness i Skandinavia på 90-tallet, erfaringer hun i denne boken ser i sammenheng med kattens beroligende kraft.

Kontakter

Bilder

Om Bonnier Norsk Forlag

Bonnier Norsk Forlag
Bonnier Norsk Forlag
Postboks 7133, St.Olavs plass
0130 Oslo

92629873https://bonnierforlag.no