Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstan var en viktig del av Den store fedrelandskrigen

Del

Når verden nå markerer 75-års jubileet for seieren over nazi-Tyskland blir det postsovjetiske Kazakhstan mer og mer bevisst sin viktige historiske rolle som en del av Den store fedrelandskrigen. Mens man i Norge og Vest-Europa markerer den tyske kapitulasjonen den 8.mai, markeres seieren i de gamle sovjetrepublikkene den 9. mai på grunn av tidsforskjellen.

Kazakhstanske soldater var en viktig del av den sovjetiske hæren og var også med på frigjøringen av Nord-Norge høsten 1944. Ambassaden i Norge har til nå identifisert 65 navn på kasakhstanske soldater som ble drept under operasjonen, pluss to piloter som omkom i luftkamper over Norge.

Under andre verdenskrig var rundt 100 000 sovjetiske krigsfanger i arbeidsleirer i det okkuperte Norge. Rundt 15 500 av dem døde i fengsel. Okkupasjonsmakten begravde gjerne de døde fangene direkte inntil de leirene der de ble holdt fanget.

Den største militære gravplassen ligger på øya Tjøtta på Helgelandskysten.

Sovjethæren mobiliserte mer enn 1,2 millioner Kasakhere til krigen og anslagsvis halvparten – ca. 600 000 - omkom i kampene. Det er en økende bevissthet i Kasakhstan om den betydelige rollen landet spilte som en del av den sovjetiske hæren.

Sovjet-banneret på Riksdagsbygningen

En av de største kasakh-heltene fra krigen er Kasakhen Rakhimzhan Koshkarbayev som sammen med russeren Gregory Bulatov som klarte å snike seg inn i den tyske Riksdagen og fikk plantet det sovjetiske banneret på bygningen. Senere fortalte Koshbkarbayev at han og Gregory krøp i over sju timer før de endelig klarte å ta seg inn i bygningen. «Vi trodde ikke vi ville overleve og noen meter fra målet brettet vi ut hjørnet av banneret skrev på nummeret til vår militære divisjon. Vi bare måtte bringe det røde flagget fram til Riksdagen», minnet Koshkarbayev senere.

Kasakhstan var en viktig industri- og landbrukshub for Sovjetunionen under krigen. For eksempel ble 9 av 10 kuler støpt fra bly produsert i Kasakhstan. Republikken leverte kjøtt, mat, klær til fronten. Store sovjetiske industrielle, utdannelsesinstitusjoner (universiteter og vitenskapelige sentre), kulturelle (teatre, museer, filmstudioer) ble flyttet i Kasakhstan for beskyttelse.

Det bor nøyaktig 1 090 veteraner fra den store patriotiske krigen i republikken Kasakhstan i dag, den yngste er 93 år gammel.

Et ukjent kapittel

Et nesten ukjent kapittel i krigshistorien er det faktum at nazistene bombet Vest-Kasakhstan i betydelig omfang. Luftwaffe slapp mer enn 500 bomber på jernbanestasjonene Zhanibek og Saykhin høsten 1942. Hundrevis av sivile døde under bombingen.

I begynnelsen av krigen led sovjeterne nederlag etter nederlag. Man mistet millioner av mennesker etter hvert som tyskerne rullet østover. I denne situasjonen var kasakhstanske tropper blant de som ble sendt til de farligste delene av frontlinjen.

Totalt sett mobiliserte man i Kasakhstan 12 hæravdelinger, fire kavaleri-divisjoner, syv infanteri-brigader, og et femtitalls andre regimenter og bataljoner som ble sendt til den sovjetiske fronten for å møte de tyske invasjonstroppene. Innsatsen til disse troppene ble helt avgjørende når man klarte å stanse det tyske angrepet på Moskva i 1941. Noe senere ble slaget om Stalingrad milepælen som for alvor ble vendepunktet i krigen.

Kasakhstans Hamit Sulejmenov og Toleutai Aksholakov deltok i det historiske møtet med amerikanske tropper på Elbe-elven i slutten av april 1945, da krigen gikk mot slutten.

Bilder

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom