Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstan planter to milliarder trær

Del

Kasakhstan skal ikke bare plante et astronomisk høyt antall trær de neste fem årene. Minst like viktig er å ta vare på dyrene som lever i landets villmark.

Mountain forest in Burabai National Park (Gaukhar-Yerk/Depositphotos)
Mountain forest in Burabai National Park (Gaukhar-Yerk/Depositphotos)

Det høres umiddelbart ut som et utrolig tall. De neste fem årene planlegger Kasakhstan og landets president Kassym-Jomart Tokajev å plante to milliarder trær i landets skoger. I tillegg skal 15 millioner trær få vokse og gro i bebodde områder.

At tallene ikke er urealistisk høye, forstår den som vet hvor stort og langstrakt Kasakhstan faktisk er. Landet er verdens 9. største målt i størrelse, og dekker et område som tilsvarer Vest-Europa.

- Vi bør godkjenne en langsiktig plan for bevaring og rasjonell bruk av det biologiske mangfoldet. Mer enn 2 milliarder trær i skogene og 15 millioner i befolkede områder vil bli plantet innen fem år. Dette vil gjøre landet vårt langt grønnere, sa presidenten nylig under en tale i landets nasjonalforsamling.

Beskytte dyrene

Som ledd i overgangen til en grønnere fremtid, mener president Tokajev det også er avgjørende å beskytte artsmangfoldet og dyrelivet i nasjonalparker og andre naturområder bedre. Det betyr strengere straffer for å bryte reglene, men minst like viktig er å skape bevissthet i befolkningen.

- ­ Vi må jobbe grundig med miljøkompetansen til den yngre generasjonen på skoler og universiteter. Miljøtiltak som «Birge Taza Kazakhstan», designet for å styrke miljøverdiene i samfunnet, bør gjennomføres på et systematisk grunnlag, understreket Tokajev.

Presidenten ønsker også nye lovregler for beskyttelse av dyr. Han mener at hvordan man behandler dyrene er en målestokk på sivilisasjon, og innrømmer at det er rom for forbedring i eget land.

Reduserer karbonutslippene

Å dyrke skog er et effektivt middel i klimakampen, siden skog er en viktig del av den globale karbonsyklusen, både som lager og som opptaker av karbon fra atmosfæren.

For et land som Kasakhstan er skogplanting også viktig for å hindre ørkenspredning, og beskytte jordbruksarealer mot sandstormer. For over 20 år siden fikk Kasakhstans tidligere president Nursultan Nazabajev også plantet et nå 100.000 hektar stort skogområde – et grønt belte – rundt hovedstaden Astana, som i dag heter Nursultan.

- Det er ikke så lett å plante skog i dette området. Men denne skogen er i dag en naturlig oase for dyr og fugler, uttalte Nazarbajev i 2017, som understreket skogens rolle for å bedre klimaet lokalt.

Planen er å forbinde det grønne beltet rundt hovedstaden med den nærmeste naturlige skogen ved Burabai Resort.

Bilder

Mountain forest in Burabai National Park (Gaukhar-Yerk/Depositphotos)
Mountain forest in Burabai National Park (Gaukhar-Yerk/Depositphotos)
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

Embassy of Kazakhstan in Norway

Oslo 0158 Nedre Vollgate 3, office: +47 2242 0640,

oslo@mfa.kz, www.mfa.kz/oslo, facebook.com/KazakhEmbassyNorway

Følg saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom