Kasakhstans Ambassade i Norge

KASAKHSTAN ØNSKER NORSKE INVESTERINGER

Del

Kasakhstan er tydelig på at man ønsker å tiltrekke seg investeringer fra Vesten. I hovedstaden Nor-Sultan har man bygd opp et høyteknologisk finanssenter som tilbyr et bredt spekter av tjenester til utenlandske selskaper som ønsker å investere i landet.

Source: AIFC
Source: AIFC

Astana International Financial Center (AIFC) www.aifc.kz er inspirert av tilsvarende institusjoner i New York, London, Dubai, Hong Kong og Singapore. Børsen i Kasakhstan, Astana International Exchange (AIX), har for eksempel et strategisk partnerskap med Shanghai Stock Exchange, samtidig som det er børsgiganten NASDAQ som har levert handelsplattformen for AIX.

Kasakhstan og Sentral-Eurasia er framvoksende markeder som opplever stadig større interesse fra investorer og finansielle miljøer i vesten. Ved det internasjonale finanssenteret i Nor-Sultan, som ble etablert i 2015, er man også opptatt av å invitere norske selskaper og investorer til landet.

Kasakhstan er også opptatt av å vise at det er trygt å investere i landet. Ved AIFC er det derfor kommet på plass en egen domstol og et senter for mekling og voldgiftsbehandling som opererer helt uavhengig av Kasakhstans rettsvesen for øvrig.

En uavhengig domstol for kommersielle konflikter

AIFC-domstolen www.aifc-court.kz er en uavhengig juridisk enhet, med egne saksbehandlingsregler - modellert etter, og inspirert av, internasjonal praksis. AIFC-domstolen er helt atskilt og uavhengig av domstolene i Republikken Kasakhstan.

International Arbitration Center (IAC) www.aifc-iac.kz er den uavhengige juridiske enheten for voldgift og mekling i kommersielle saker, - så som olje og gass, handel, bygg- og anleggsvirksomhet, energi, finansielle tjenester, bank, finans, forsikring og åndsverk.

Christopher Campbell-Holt, som er administrerende direktør ved domstolen og voldgiftssenteret, sier at man nå er «ledende på gode kommersielle institusjoner for tvisteløsninger i Sentral-Asia. Vi har gjort dette fordi vi ønsker å tiltrekke oss investeringer, inkludert fra Norge».

Det er i dag registrert ca. 25 norske selskaper som samarbeider med andre aktører i Kazakhstan, og flere er på vei inn.

AIFC er meget stolt av de rettslige institusjonene man har fått på plass for å løse kommersielle konflikter. Tvisteløsningssenteret betyr at bedrifter og enkeltpersoner fra hvor som helst i hele verden kan bringe en tvist inn for behandling her.

Ønsker å bli brukt av norske selskaper

 

«Vi ønsker at norske virksomheter med avtaler i Sentral-Asia skal inkludere AIFC-domstolen og IAC i klausulene om tvisteløsning i deres forretningskontrakter», sier Campbell-Holt. I 2019 behandlet AIFC domstolen og IAC (International Arbitration Center) fem saker.

Gjennom en massiv kampanje har Kazakhstan de siste årene mobilisert jusstudenter og advokater til å bli opplært av AIFC domstol og IAC for å sikre kompetanse på tvisteløsning etter vestlige standarder. For å få dette til har man blant annet samarbeidet med Cambridge University, og Centre for Effective Dispute Resolution in London.

Administrerende direktør Campbell-Holt kommenterer dette slik: «Vi har fått internasjonal anerkjennelse for gode tvisteløsninger som arbeider raskt, er tilgjengelige, og kostnadseffektive.»

Ønsker mer privatisering 

På hjemmesiden til finanssenteret heter at «målet vårt er å støtte Kazakhstans politikk for modernisering og vekst, gjøre forretningsmiljøet mer pålitelig, tiltrekke oss kapital for å få ytterligere fart på landets økonomiske utvikling, og kunne tilby selskapene som kommer hit avanserte, sikre og effektive investeringsinstrumenter.

Det private næringsliv står for 35 prosent av landets BNP, og målet er ytterligere privatisering. «Kasakhstan skal fungere som et vindu for investeringer, og gjør det mulig å utnytte vekstmuligheter i alle land i Sentral-Asia og nabolandene – i Midtøsten og i Kina,» heter det på hjemmesiden.

Med AIFC har Kasakhstan den fordel at man kan dra nytte av initiativer som «Belt & Road» (Silkeveien)-prosjektet og Den Eurasiske økonomiske unionen. Disse initiativene kommer framover til å endre regionens økonomiske landskap dramatisk. AIFC er et viktig instrument for å gjøre Kasakhstan til et regionalt, økonomisk knutepunkt.

Bilder

Source: AIFC
Source: AIFC
Last ned bilde
Source: AIFC
Source: AIFC
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

zhumagulov.t@mfa.kz, talgatmarat@gmail.com

Følg saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge