Kasakhisk ørnejaktfestival hedrer urgamle tradisjoner

Del
Ørnejakt har vært viktig i det kasakhiske nomadlivet i generasjoner og blir mer og mer populær i Kasakhstan mens man arrangerer det 16. mesterskapet i kusbegilik (ørnejakt) for voksne i regionen Atyrau 24.-26. februar 2023.
Bilde kilde: Tengritravel.kz
Bilde kilde: Tengritravel.kz

Kusbegilik (eller sayat) er den kasakhiske tradisjonelle betegnelsen for kunsten å jakte med rovfugler, en tradisjon som er en del av landets kulturarv.

Ved siden av å jakte kan man også se gjennom arrangementer som denne ørnejaktfestivalenhvordan ørn er blitt en viktig del av kasakhenes kultur og nasjonale tradisjon. Man får også en mulighet til å beundre ørnejegernes ferdigheter (berkutchi) – kasakhene er blant nasjonene som verdsetter ørnejakt.

Ørnen sirkler rundt i den klare blå himmelen, og fuglens skarpe øyne søker etter bytte i fjellene og dalene: Slike øyeblikk er utrolig fascinerende.

Den store kasakhiske poeten Abai beskriver i diktet "Kansonar" jakt med kongeørn i den første snøen og beundrer naturens skjønnhet: "Snøen er hvit, ørnen er svart, reven er rød, den ligner på en skjønnhet som tar et bad." (Dette diktet ble sammen med andre verk av Abai oversatt til norsk og utgitt av Sirkel Forlag i samlingen Abais dikt og visdomsord i 2021).

Les mer om ørnejakt - https://astanatimes.com/2023/02/kazakh-eagle-hunting-festival-spreads-its-wings-to-celebrate-noble-tradition/

Nøkkelord

Bilder

Bilde kilde: Tengritravel.kz
Bilde kilde: Tengritravel.kz
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
St. Olavs gate 21 B
0165 Oslo

+4722420640http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom