Stiftelsen Norsk Mat

Kanskje Norges beste spekeskinke?

Del
Hommelstad Gård fikk tildelt Spesialitet på messen Umami Arena for sin spekeskinke – Hommelstad 523. Spekeskinka fikk hele 95 av 100 poeng fra fagjuryen, noe som bare har skjedd en gang tidligere. Er dette Norges beste spekeskinke?
Bak: Mathias Kolstad, Karoline Hommelstad, NIna Sundqvist (Stiftelsen Norsk Mat). Foran: Julian Johannes Hommelstad Kolstad, Herman Valentin Hommelstad Kolstad og landbruks- og matminister Sandra Borch.
Bak: Mathias Kolstad, Karoline Hommelstad, NIna Sundqvist (Stiftelsen Norsk Mat). Foran: Julian Johannes Hommelstad Kolstad, Herman Valentin Hommelstad Kolstad og landbruks- og matminister Sandra Borch.

Landbruks- og matminister Sandra Borch delte høytidelig ut Spesialitet på fellesstanden til over 50 produsenter. Standen er et samarbeid mellom Hanen, Økologisk Norge og Lokalmat.no. Statsråden gikk gjennom fagjuryens begrunnelse og fikk selvfølgelig også smake på spekeskinka.

Spekeskinka Hommelstad 523 er produsert på nøttefôret frilandsgris. Gården ligger ved Hamar og her lever grisene ute i det fri, noe som gir perfekt marmorert kjøtt.

«Det er umulig å skape verdens beste spekeskinke, uten verdens beste råvare. Grisen vår er nøkkelen. Den fôres med nøtter, er ute med mye bevegelse og dette gir ei spekeskinke med marmorert og deilig kjøtt», forteller Mathias Kolstad som driver Hommelstad Gård.

Fagjuryen var svært begeistret under vurderingen av spekeskinka. Noen mente også at dette var Norges beste spekeskinke. Fra juryens begrunnelse kan vi nevne:

  • Flott marmorering, nydelig farge og duft av nøtter
  • Nydelig balansert i smak med salt
  • Denne spekeskinka har alt – lukt, konsistens og smak

Hommelstad Gård stilte opp med hele familien under tildelingen og guttene på gården Herman Valentin Hommelstad Kolstad (7 år) og Julian Johannes Hommelstad Kolstad (4 år) fikk både hilse og snakke med statsråden under tildelingen.

Merkeordningen Spesialitet
Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.

Bak merkeordningen Spesialitet står Stiftelsen Norsk Mat, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Stiftelsen Norsk Mat har også ansvaret for Kvalitetssystem i landbruket og merkeordningen Nyt Norge.

Det er i dag litt over 500 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitet.

Nøkkelord

Kontakter

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

Tel:+ 47 926 14 992marit.strand@norskmat.no

Bilder

Bak: Mathias Kolstad, Karoline Hommelstad, NIna Sundqvist (Stiftelsen Norsk Mat). Foran: Julian Johannes Hommelstad Kolstad, Herman Valentin Hommelstad Kolstad og landbruks- og matminister Sandra Borch.
Bak: Mathias Kolstad, Karoline Hommelstad, NIna Sundqvist (Stiftelsen Norsk Mat). Foran: Julian Johannes Hommelstad Kolstad, Herman Valentin Hommelstad Kolstad og landbruks- og matminister Sandra Borch.
Last ned bilde
Smaksprøver må til. Er dette Norges beste spekeskinke?
Smaksprøver må til. Er dette Norges beste spekeskinke?
Last ned bilde
Julian Johannes (4 år) og Herman Valentin (7 år) fikk møte statsråden og "jobbet" på standen.
Julian Johannes (4 år) og Herman Valentin (7 år) fikk møte statsråden og "jobbet" på standen.
Last ned bilde
Mathias Kolstad med godt marmorert spekeskinke.
Mathias Kolstad med godt marmorert spekeskinke.
Last ned bilde

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye