Kanskje Norges beste spekeskinke?
Landbruks- og matminister Sandra Borch delte høytidelig ut Spesialitet på fellesstanden til over 50 produsenter. Standen er et samarbeid mellom Hanen, Økologisk Norge og Lokalmat.no. Statsråden gikk gjennom fagjuryens begrunnelse og fikk selvfølgelig også smake på spekeskinka.
Spekeskinka Hommelstad 523 er produsert på nøttefôret frilandsgris. Gården ligger ved Hamar og her lever grisene ute i det fri, noe som gir perfekt marmorert kjøtt.
«Det er umulig å skape verdens beste spekeskinke, uten verdens beste råvare. Grisen vår er nøkkelen. Den fôres med nøtter, er ute med mye bevegelse og dette gir ei spekeskinke med marmorert og deilig kjøtt», forteller Mathias Kolstad som driver Hommelstad Gård.
Fagjuryen var svært begeistret under vurderingen av spekeskinka. Noen mente også at dette var Norges beste spekeskinke. Fra juryens begrunnelse kan vi nevne:
- Flott marmorering, nydelig farge og duft av nøtter
- Nydelig balansert i smak med salt
- Denne spekeskinka har alt – lukt, konsistens og smak
Hommelstad Gård stilte opp med hele familien under tildelingen og guttene på gården Herman Valentin Hommelstad Kolstad (7 år) og Julian Johannes Hommelstad Kolstad (4 år) fikk både hilse og snakke med statsråden under tildelingen.
Merkeordningen Spesialitet
Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.
Bak merkeordningen Spesialitet står Stiftelsen Norsk Mat, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Stiftelsen Norsk Mat har også ansvaret for Kvalitetssystem i landbruket og merkeordningen Nyt Norge.
Det er i dag litt over 500 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitet.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Stem frem vinneren av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 202418.10.2024 10:12:09 CEST | Pressemelding
Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris skal i år gå til en formidler av norsk sjømat. Fire finalister er valgt ut, og nå kan publikum stemme frem sin favoritt.
Stor dag for Småmat og norsk matkultur7.10.2024 11:14:30 CEST | Pressemelding
Lørdag 5. oktober markerte en viktig milepæl for norsk tradisjonsmat. Under matfestivalen Norsk Matglede på Geilo fikk Småmat fra Hallingdal tildelt Beskyttede Betegnelser.
Matstreif 2024: En feiring av norsk lokalmat og drikke20.9.2024 13:59:53 CEST | Pressemelding
Matstreif 2024 ble i dag åpnet på Youngstorget i Oslo. Matfestivalen tilbake i hovedstaden etter noen års fravær og over 90 lokale mat- og drikkeprodusenter fra hele Norge deltar og tilbyr sine produkter på Youngstorget.
Småmat – en del av Norges stolte mattradisjon får Beskyttede Betegnelser12.9.2024 11:24:42 CEST | Pressemelding
Lørdag 5. oktober 2024 er dagen vi alle har ventet på! På festivalen Norsk Matglede på Geilo skal Småmat bli en del av norsk matkultur og offisielt få tildelt merket Beskyttede Betegnelser.
Matstreif er tilbake i Oslo, møt 90 lokale mat- og drikkeprodusenter på Youngstorget12.9.2024 09:32:32 CEST | Pressemelding
Høstens store mat- og drikkebegivenhet, Matstreif, er tilbake i hjertet av Oslo! Fredag 20. september åpnes portene på Youngstorget, og vi inviterer hele byen til å oppleve det beste Norge har å tilby av lokal mat og drikke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom