Kanskje Norges beste spekeskinke?

Landbruks- og matminister Sandra Borch delte høytidelig ut Spesialitet på fellesstanden til over 50 produsenter. Standen er et samarbeid mellom Hanen, Økologisk Norge og Lokalmat.no. Statsråden gikk gjennom fagjuryens begrunnelse og fikk selvfølgelig også smake på spekeskinka.
Spekeskinka Hommelstad 523 er produsert på nøttefôret frilandsgris. Gården ligger ved Hamar og her lever grisene ute i det fri, noe som gir perfekt marmorert kjøtt.
«Det er umulig å skape verdens beste spekeskinke, uten verdens beste råvare. Grisen vår er nøkkelen. Den fôres med nøtter, er ute med mye bevegelse og dette gir ei spekeskinke med marmorert og deilig kjøtt», forteller Mathias Kolstad som driver Hommelstad Gård.
Fagjuryen var svært begeistret under vurderingen av spekeskinka. Noen mente også at dette var Norges beste spekeskinke. Fra juryens begrunnelse kan vi nevne:
- Flott marmorering, nydelig farge og duft av nøtter
- Nydelig balansert i smak med salt
- Denne spekeskinka har alt – lukt, konsistens og smak
Hommelstad Gård stilte opp med hele familien under tildelingen og guttene på gården Herman Valentin Hommelstad Kolstad (7 år) og Julian Johannes Hommelstad Kolstad (4 år) fikk både hilse og snakke med statsråden under tildelingen.
Merkeordningen Spesialitet
Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.
Bak merkeordningen Spesialitet står Stiftelsen Norsk Mat, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Stiftelsen Norsk Mat har også ansvaret for Kvalitetssystem i landbruket og merkeordningen Nyt Norge.
Det er i dag litt over 500 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitet.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder




Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Uoppmerksomhet og «skal bare» er hovedårsaker til ulykker i landbruket16.3.2023 23:37:04 CET | Pressemelding
Landbruket har en av høy frekvens på ulykker og arbeidsrelaterte dødsfall. Ulykkene varierer etter en rekke faktorer, for eksempel størrelsen på gården, type avling, dyrehold og arbeidsmetoder som brukes.
"Drikkeministeren" hedret norsk øl og eplemost13.3.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
- I tillegg til å være landbruks- og matminister er jeg også drikkeminister, sa landbruks- og matminister Sandra Borch under tildeling av Spesialitet til Ekeby Gårdsbryggeri og Hyggen gård under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Jimmy Øien bak Restaurant Rest vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris2.2.2023 16:04:22 CET | Pressemelding
Det er en ære å få dele ut Ingrid Espelid Matkulturpris for 2022 til Jimmy Øien. En av Norges fremste kokker som har løftet bærekraft inn i kokkekunsten, og virkelig beviser at nydelig mat kan lages av alt, og at ingenting trenger å kastes, sa statssekretær Wenche Westberg da hun delte ut den 29. utgaven av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris på Fagdag Norsk Mat i Stavanger.
Forbrukerne vil ha norsk brød27.1.2023 09:00:44 CET | Pressemelding
Ny forbrukerundersøkelse viser at 60 prosent av forbrukerne legger stor vekt på at brødet er norsk når de handler. 80 prosent mener også at kaller man et brød med norsk navn, så må kornet i melet være norsk. Det er slett ikke alltid tilfelle, og nå tar kornbransjen grep for å øke norskandelen og merke brødet bedre.
Lokalmat fra Vestland, Rogaland og Viken hedret i Berlin26.1.2023 15:45:21 CET | Pressemelding
- Mangfold og kvalitet er stikkord for disse tre lokalmatprodusentene, sa landbruks- og matminister Sandra Borch da is fra Storfjord, ost fra Jæren og havreris fra Viken fikk tildelt Spesialitet under åpningen av Grune Woche i Berlin fredag 20.januar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom