Opplysningskontoret for frukt og grønt

Kål kan brukes til langt mer enn fårikål

Del

Høsten er tid for fårikål, og skikkelige fårikålelskere har gjerne laget denne deilige høstgryten både en og to ganger, eller flere! Kanskje sitter du igjen med en del kål og lurer på hva du kan bruke den til? Heldigvis kan kålen brukes til så uendelig mye mer, og det er gode grunner til å spise mye kål, forteller ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Iselin Bogstrand Sagen.

Snittet hodekål kan brukes til så mangt.
Snittet hodekål kan brukes til så mangt.

Derfor bør du spise kål

Hodekål (og andre typer kål) inneholder fytokjemikalier som glukosinolater (gir den bitre smaken når du spiser rå kål), vitamin C og fiber. Stadig mer forskning viser at en god tarmflora spiller en viktig rolle for et godt immunsystem, og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle. Fiberrike matvarer ser i tillegg ut å kunne bidra til å beskytte mot tarmkreft.

I tillegg gir fiber fra kålen en god metthetsfølelse, og kålen i seg selv inneholder lite kalorier og kan ta plassen til mer kaloriholdig mat og kan på den måten bidra positivt for å holde vekten stabil, eller om du ønsker å gå ned noen kilo.

- En funfact er at det faktisk er mer vitamin C i vanlig norsk hodekål enn i appelsin! Så man skal absolutt ikke undervurdere kålen.

Kål til taco – et must

Høsten er utvilsomt tiden for å tenne lys, kose seg inne og spise taco. Sagen mener man kan løfte tacoen til nye høyder med kål! «Slaw for tacos» eller, kålsalat, er velkjent for autentiske tacoelskere og det med god grunn. Både hodekål, rødkål og spisskål kan brukes. Bruk det du har i kjøleskapet, og det som er i sesong.

-  Av flinke kokker har jeg hørt at det alltid skal være noe med litt «crunch» i enhver rett, og da er det jo perfekt med kål i taco. En deilig slaw med masse kål, koriander, limesaft, salt, og fersk grovkvernet pepper, er en uslåelig kombinasjon til taco spør du meg. Noen liker også å røre inn litt gresk yoghurt – eller halvparten yoghurt og halvparten majones. Her er det bare å prøve seg frem.

Gjør som svenskene

Nordmenn elsker pizza, faktisk er vi det landet i verden som spiser mest pizza per innbygger! Når det gjelder å ha noe ved siden av pizzaen har vi noe å lære av svenskene, mener Sagen.

- I Sverige spiser mange en syrlig kålsalat til pizzaen, det er absolutt noe som er verdt å kopiere for nordmenn. Det er både godt, og løfter pizzamåltidet med tanke på næringsinnholdet. Den syrlige kålsalaten er god å bruke som tilbehør til mye annet også!

Flere gode tips til hvordan du kan bruke kålen finner du her:

Coleslaw med eple

Wok med rødkål

Okonomyiaki

Norsk i norsk sesong

- Hodekål er i sesong nå, og er så absolutt et bærekraftig valg. Så ikke bare bruk opp restene fra det som ikke endte opp sammen med fåret. Kål kan med fordel brukes gjennom hele året – den tåler godt lagring og vi kan glede oss over norsk kål gjennom hele vinteren!

Nøkkelord

Kontakter

Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver

Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.

954 18 998iselin.sagen@frukt.no

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Snittet hodekål kan brukes til så mangt.
Snittet hodekål kan brukes til så mangt.
Last ned bilde
Ernæringsrådgiver Iselin Bostrand Sagen anbefaler hodekål - for helsens skyld.
Ernæringsrådgiver Iselin Bostrand Sagen anbefaler hodekål - for helsens skyld.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

La oss feire den norske poteten24.9.2020 14:29:15 CESTPressemelding

Det er vanlig å tenke på potet som noe av det norskeste som finnes. Faktisk er det enkelte mennesker fra andre kulturer som omtaler nordmenn som «potet». - Jeg er usikker på om det er fargen, smaken eller tradisjonsmaten som ligger til grunn for dette, men uansett er det ganske morsomt sier Gerd Byermoen, i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Poten er en nemlig en svært mye brukt og helt vanlig råvare i store deler av verden.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom