Kål kan brukes til langt mer enn fårikål
Derfor bør du spise kål
Hodekål (og andre typer kål) inneholder fytokjemikalier som glukosinolater (gir den bitre smaken når du spiser rå kål), vitamin C og fiber. Stadig mer forskning viser at en god tarmflora spiller en viktig rolle for et godt immunsystem, og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle. Fiberrike matvarer ser i tillegg ut å kunne bidra til å beskytte mot tarmkreft.
I tillegg gir fiber fra kålen en god metthetsfølelse, og kålen i seg selv inneholder lite kalorier og kan ta plassen til mer kaloriholdig mat og kan på den måten bidra positivt for å holde vekten stabil, eller om du ønsker å gå ned noen kilo.
- En funfact er at det faktisk er mer vitamin C i vanlig norsk hodekål enn i appelsin! Så man skal absolutt ikke undervurdere kålen.
Kål til taco – et must
Høsten er utvilsomt tiden for å tenne lys, kose seg inne og spise taco. Sagen mener man kan løfte tacoen til nye høyder med kål! «Slaw for tacos» eller, kålsalat, er velkjent for autentiske tacoelskere og det med god grunn. Både hodekål, rødkål og spisskål kan brukes. Bruk det du har i kjøleskapet, og det som er i sesong.
- Av flinke kokker har jeg hørt at det alltid skal være noe med litt «crunch» i enhver rett, og da er det jo perfekt med kål i taco. En deilig slaw med masse kål, koriander, limesaft, salt, og fersk grovkvernet pepper, er en uslåelig kombinasjon til taco spør du meg. Noen liker også å røre inn litt gresk yoghurt – eller halvparten yoghurt og halvparten majones. Her er det bare å prøve seg frem.
Gjør som svenskene
Nordmenn elsker pizza, faktisk er vi det landet i verden som spiser mest pizza per innbygger! Når det gjelder å ha noe ved siden av pizzaen har vi noe å lære av svenskene, mener Sagen.
- I Sverige spiser mange en syrlig kålsalat til pizzaen, det er absolutt noe som er verdt å kopiere for nordmenn. Det er både godt, og løfter pizzamåltidet med tanke på næringsinnholdet. Den syrlige kålsalaten er god å bruke som tilbehør til mye annet også!
Flere gode tips til hvordan du kan bruke kålen finner du her:
Coleslaw med eple
Norsk i norsk sesong
- Hodekål er i sesong nå, og er så absolutt et bærekraftig valg. Så ikke bare bruk opp restene fra det som ikke endte opp sammen med fåret. Kål kan med fordel brukes gjennom hele året – den tåler godt lagring og vi kan glede oss over norsk kål gjennom hele vinteren!
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver
Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom