Juviksild, første sildeprodusent med Spesialitetsmerket!

Fra gammelt av har sild vært sikringskost i Norge. Fisken har om gjennom mange magre år sikret mat på bordet på flere måter, både som mat, som arbeidsplasser, som handelsvare og som en kraftig drivkraft i utvikling av vår kystkultur. De siste årene har silda nesten forsvunnet fra norske kjøkken, samtidig som at både Danmark og Sverige hyller råvaren. Det har Juviksild gjort noe med! De har løftet havets sølv opp på den plassen den fortjener, som en Spesialitet.
-Jeg har fått et utrolig kjekt oppdrag. Det er bare helt fantastisk. Og jeg er så utrolig stolt som ordfører at jeg kan få være en del av dette, sa ordfører Odd Jørgen Nilssen i Aukra kommune da han kunne tildele Spesialitetsmerket til kryddersilda fra Juviksild.
– Fagjuryen til Spesialitetsmerket har bare gode ord om kryddersilda fra Juvik, både i smak og håndverk. Så her skjønner jeg at jeg bare kan glede meg, smilte ordfører Nilssen. Men gledet han seg egentlig? Etter at han hadde fått smake på kryddersilda både en og to og tre ganger innrømmet nemlig ordføreren at han ikke var særlig glad i sild, men at han nå faktisk var omvendt; - Nå skal jeg jammen serverer Juviksild i helga!
Prisvinnende sild
Familiebedriften Juviksild har produsert sild gjennom tre generasjoner. I 2018 tok bror og søster, Jon Ragnvald og Hanne Cecilie Sporsheim opp igjen produksjonen i familiens lokaler i Juvika. I 2020 mottok Juviksild Matspireprisen, og og no kan dei skilte med nok ein pris: Spesialitetsmerket.
3 måneder lang modning
For søskenparet, Jon Ragnvald og Hanne Cecilie, hos Juviksild betyr Spesialitetsmerket mye. – Det å bli anerkjent som en Spesialitet betyr at vi er en særegenhet og at vi skiller oss ut. Jeg er utrolig glad for at Spesialitetsmerket har valgt å legge merke til silda vår. Kryddersilda vår er en spesialitet vi har jobbet mye med, fortalte Hanne Cecilie. -En annerkjennelse på den jobben vi har gjort med å løfte silda, la Jon Ragnvald til.
Hos Juviksild bruker de høstfanget NVG-sild med optimal kvalitet og fettprosent. Etter tradisjonell modning, som er opp til 3 måneder i kjølelager, tilsettes en helt unik lake og krydderblanding. Dette gjør at salt trekkes ut av silda til riktig tid, og kryddersmakene forsterkes slik at Juviksilda får akkurat den riktige smak og konsistens.
– Juviksild fortjener stor applaus! De treffer helt klart på målet sitt; når man først har fått smaken, så kan man nesten ikke stoppe å spise den fantastiske kryddersilda, stråler fagsjef Dagfinn Pedersen i Stiftelsen Norsk Mat, som har ansvaret for det offisielle merket Spesialitet.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noOda ChristensenSenior kommunikasjonsrådgiverLokalmat
Oda jobber med lokalmat og merkeordningene Spesialitet og Nyt Norge.
Bilder





Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Hvem står bak merkeordningen?
Bak merkeordningen Spesialitet står Stiftelsen Norsk Mat, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Stiftelsen Norsk Mat har også ansvaret for Kvalitetssystem i landbruket og merkeordningen Nyt Norge.
Det er i dag litt over 500 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitet.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Geir-Rune Larsen vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 202517.12.2025 12:39:53 CET | Pressemelding
Avdelingsleder ved Strinda videregående skole i Trondheim, Geir‑Rune Larsen, vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris for sitt enestående arbeid innen rekruttering til restaurant- og matfag. Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen delte ut prisen på Nasjonalbilioteket i Oslo.
Lokalmat i kraftig vekst: Ny rekord med 13,55 milliarder kroner3.12.2025 12:16:30 CET | Pressemelding
Lokalmat og -drikke setter nye rekorder i 2025. Omsetningen øker til 13,55 milliarder kroner, opp 1,26 milliarder fra året før - altså totalt opp med 10,25 %! Det viser ferske tall fra Stiftelsen Norsk Mat.
Disse fem kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris20.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Årets finalister har alle gjort en ekstraordinær innsats for å løfte restaurant- og matfag i Norge. Fra lærebøker og lærlingearbeid til rekrutteringsprosjekter har disse kandidatene med faglig stolthet inspirert unge til å søke seg til faget. Nå kan du være med og avgjøre hvem som fortjener prisen!
Ekte håndverk gir Spesialitet til Grilstad og TIND19.9.2025 14:19:38 CEST | Pressemelding
På åpningsdagen av Matstreif på Youngstorget i Oslo fikk Grilstad og TIND tildelt det offisielle kvalitetsmerket Spesialitet for sitt produkt vellagret Coppaskinke.
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom

