Juviksild, første sildeprodusent med Spesialitetsmerket!
De omvender folk med sin fantastiske kryddersild på Juviksild. Det er ordfører i Aukra kommune et bevis på. Han kom som sildeskeptiker – og dro fra Juvik som en sildeentusiast!

Fra gammelt av har sild vært sikringskost i Norge. Fisken har om gjennom mange magre år sikret mat på bordet på flere måter, både som mat, som arbeidsplasser, som handelsvare og som en kraftig drivkraft i utvikling av vår kystkultur. De siste årene har silda nesten forsvunnet fra norske kjøkken, samtidig som at både Danmark og Sverige hyller råvaren. Det har Juviksild gjort noe med! De har løftet havets sølv opp på den plassen den fortjener, som en Spesialitet.
-Jeg har fått et utrolig kjekt oppdrag. Det er bare helt fantastisk. Og jeg er så utrolig stolt som ordfører at jeg kan få være en del av dette, sa ordfører Odd Jørgen Nilssen i Aukra kommune da han kunne tildele Spesialitetsmerket til kryddersilda fra Juviksild.
– Fagjuryen til Spesialitetsmerket har bare gode ord om kryddersilda fra Juvik, både i smak og håndverk. Så her skjønner jeg at jeg bare kan glede meg, smilte ordfører Nilssen. Men gledet han seg egentlig? Etter at han hadde fått smake på kryddersilda både en og to og tre ganger innrømmet nemlig ordføreren at han ikke var særlig glad i sild, men at han nå faktisk var omvendt; - Nå skal jeg jammen serverer Juviksild i helga!
Prisvinnende sild
Familiebedriften Juviksild har produsert sild gjennom tre generasjoner. I 2018 tok bror og søster, Jon Ragnvald og Hanne Cecilie Sporsheim opp igjen produksjonen i familiens lokaler i Juvika. I 2020 mottok Juviksild Matspireprisen, og og no kan dei skilte med nok ein pris: Spesialitetsmerket.
3 måneder lang modning
For søskenparet, Jon Ragnvald og Hanne Cecilie, hos Juviksild betyr Spesialitetsmerket mye. – Det å bli anerkjent som en Spesialitet betyr at vi er en særegenhet og at vi skiller oss ut. Jeg er utrolig glad for at Spesialitetsmerket har valgt å legge merke til silda vår. Kryddersilda vår er en spesialitet vi har jobbet mye med, fortalte Hanne Cecilie. -En annerkjennelse på den jobben vi har gjort med å løfte silda, la Jon Ragnvald til.
Hos Juviksild bruker de høstfanget NVG-sild med optimal kvalitet og fettprosent. Etter tradisjonell modning, som er opp til 3 måneder i kjølelager, tilsettes en helt unik lake og krydderblanding. Dette gjør at salt trekkes ut av silda til riktig tid, og kryddersmakene forsterkes slik at Juviksilda får akkurat den riktige smak og konsistens.
– Juviksild fortjener stor applaus! De treffer helt klart på målet sitt; når man først har fått smaken, så kan man nesten ikke stoppe å spise den fantastiske kryddersilda, stråler fagsjef Dagfinn Pedersen i Stiftelsen Norsk Mat, som har ansvaret for det offisielle merket Spesialitet.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noOda ChristensenSenior kommunikasjonsrådgiverLokalmat
Oda jobber med lokalmat og merkeordningene Spesialitet og Nyt Norge.
Bilder





Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Hvem står bak merkeordningen?
Bak merkeordningen Spesialitet står Stiftelsen Norsk Mat, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Stiftelsen Norsk Mat har også ansvaret for Kvalitetssystem i landbruket og merkeordningen Nyt Norge.
Det er i dag litt over 500 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitet.
Følg saker fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Stiftelsen Norsk Mat
Småmat fra Hallingdal vil opp i mateliten23.2.2021 09:00:00 CET | Pressemelding
Hallingkost SA har søkt om beskyttelse av "Småmat " som tradisjonelt særpreg. - Spennede at tidligere Buskeruds nasjonalrett ønsker å bli en del av våre nasjonale matskatter, sier administrerende direktør i Stiftelsen Matmerk, Nina Sundqvist.
Nytt verktøy for alle bønder i Norge16.2.2021 09:35:52 CET | Pressemelding
Den norske bonden har en farlig arbeidsplass. Med KSL Trygg blir det nå enklere å følge opp beredskapsarbeidet og HMS ute på gården.
Sirupstynnkaker høster lovord og ikke minst; Spesialitetsmerket26.1.2021 20:16:32 CET | Pressemelding
Burde vært på UNESCOs liste over matskatter! Juryleder Harald Osa i fagjuryen for Spesialitetsmerket var helt klar i sin uttalelse om sirupstynnkakene fra Sirupstynnkakebakeriet i Brumunddal.
Matmerk skifter navn25.1.2021 12:00:00 CET | Pressemelding
- En stiftelse som skal styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon bør ha et navn som tydeliggjør akkurat det. Styret har derfor vedtatt at nytt navn for Matmerk er Stiftelsen Norsk Mat, sier styreleder Håkon Mageli.
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris til Torill Renaa7.12.2020 21:30:00 CET | Pressemelding
Det var mange hyllende ord da årets vinner av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris ble overrekt Torill Renaa. Hun berømmes for sitt store engasjement til servitørfaget, og hvordan hun har satt, og setter, yrkets fagkunnskap inn i en helhetlig ramme, og dermed bygger stolthet og ære til faget.
Kjøper lokalmat i butikk som aldri før!30.11.2020 10:07:54 CET | Pressemelding
Salget av lokalmat og drikke i dagligvarehandelen har hatt en kraftig økning i 2020. – Slike tall har vi ikke sett før. Flere og flere i handler lokalmat og drikke i butikken, og økningen på 12,6 % er helt fantastisk, sier adm.dir. Nina Sundqvist i Stiftelsen Matmerk.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom