Kilden kjønnsforskning.no

Jussprofessor mener LHBTI-personer må vernes bedre mot diskriminering

Del

I praksis er vernet mot diskriminering på grunnlag av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk dårligere enn andre gruppers diskrimineringsvern, mener Anne Hellum.

Anne Hellum. Foto: UiO
Anne Hellum. Foto: UiO

– Arbeidet med å styrke lesbiske, homofile, bifile, trans- og interkjønnpersoners rett til likhet, frihet og integritet har gått sakte framover, sier jussprofessor ved Universitetet i Oslo Anne Hellum til Kilden kjønnsforskning.no.

Hun er sammen med Anniken Sørlie redaktør for boken Frihet, likhet og mangfold.

De har fått med seg kapittelforfattere innenfor juss, medisin, historie, psykologi og samfunnsfag for å gi et bilde av retts- og samfunnsutviklingen på LHBTI-feltet.

Hastet med ny lovgivning

Med den kjønnsnøytrale ekteskapsloven som kom i 2008, lå Norge i forkant av den internasjonale rettsutviklingen. Denne loven førte til en rekke endringer på familie- og reproduksjonsfeltet, forteller Hellum.

– Men det var først i 2013 vi i Norge fikk et generelt forbud mot diskriminering på grunnlag av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. 

Norge hadde en høy profil innen LHBTI-rettigheter i internasjonal og europeisk sammenheng, men lå etterpå nasjonalt nivå. Derfor hastet det å få ny lovgivning på plass, opplyser hun.

Les hele saken på Kilden kjønnsforskning.no

Nøkkelord

Kontakter

Professor ved Universitetet i Oslo, Anne Hellum: anne.hellum@jus.uio.no

Bilder

Anne Hellum. Foto: UiO
Anne Hellum. Foto: UiO
Last ned bilde

Lenker

Om Kilden kjønnsforskning.no

Kilden kjønnsforskning.no
Kilden kjønnsforskning.no
Drammensveien 288
0283 Oslo

http://kjonnsforskning.no/nb

Kjønnsforskere studerer hvilke konsekvenser kjønnsforskjeller har for fordeling av ressurser, makt og muligheter, og hvordan ideer om kjønn formes og kommer til uttrykk i kulturen og samfunnet omkring oss.

Kunnskapssenteret Kilden kjønnsforskning.no har et nasjonalt ansvar for å fremme kjønnsforskning, og kjønnsperspektiver og kjønnsbalanse i forskning og innovasjon gjennom å formidle og sammenstille forskning. For mer informasjon se kjønnsforskning.no.

Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom