Juristforbundet

Jurister jobber best skjermet

Del
Det er mange jurister som sitter i åpne kontorlandskap, fordi det kanskje sparer bedriften for noen kroner i kvadratmeter. Dette er et paradoks når undersøkelser slår fast at jurister jobber mindre effektivt på slike arbeisplasser.
Hjemmekontor. Foto: iStock
Hjemmekontor. Foto: iStock

«Mer à jour i jobben, kortere arbeidsdag og færre avbrytelser».

Dette er noen av tilbakemeldingene fra juristene som benytter seg av en skjermet arbeidsplass og hjemmekontor.

Tre undersøkelser, utført i samarbeid med Company Pulse, har nå kartlagt hvilke arbeidsplasser som fungerer best blant jurister.

– Endelig har vi solid dokumentasjon på hva som er den mest produktive arbeidsplassen; det er skjermet arbeidsplass, altså enekontor og hjemmekontor. Årsaken til det er lett å forklare; her er det færre avbrytelser og mindre støy, sier Magne Skram Hegerberg, generalsekretær i Juristforbundet.

Borte bra men hjemme best?

For de juristene som ikke har tilgang på en skjermet kontorplass på jobben, viser undersøkelsene at de er mer effektive på hjemmekontoret.

– For de som er opptatt av høy produktivitet på arbeidsplassen er rapporten obligatorisk lesning. Den konkluderer med at de fleste jurister er mest produktive på enekontor og hjemmekontor, eventuelt i små kontorlandskap med god tilgang til stillerom, sier Hegerberg.

Dårligst resultater er det i store kontorlandskap. Årsaken er avbrytelser og støy. Resultatene er omtrent likelydende for stat, kommune- og fylkeskommune og privat.

– Rapporten er et varsku

Den store majoriteten av jurister er godt fornøyd med hybrid hverdag. De to største opplevde fordelene med hjemmekontor er spart reise og god konsentrasjon om arbeidsoppgaver.

– Rapporten er et varsku til de som er i ferd med å lage åpne kontorlandskap for å spare noen kroner i husleie. Konsekvensen kan bli lavere produktivitet, i alle fall på juristarbeidsplasser. Effektive ansatte er langt mer økonomisk lønnsomt enn innsparing i kvadratmeter, påpeker Hegerberg.

Om undersøkelsen

Det er gjennomført tre Company Pulse undersøkelser for Juristforbundet. Den første undersøkelsen ble gjennomført i 2019, den andre i 2020 (under pandemien) og den tredje høsten 2021, hvor pålegg om hjemmekontor var opphevet. Company Pulse er basert på forskning og bruk av anerkjent statistisk metode for kartlegging av arbeidsplasser. Nå foreligger rapporten.

Nøkkelord

Kontakter

Magne Skram Hegerberg, Generalsekretær i Juristforbundet: 997 38 588
Jan Kristian Karlsen, daglig leder i Company Pulse: 920 52 333

Bilder

Hjemmekontor. Foto: iStock
Hjemmekontor. Foto: iStock
Last ned bilde
Magne Skram hegerberg, generalsekretær Norges Juristforbund
Magne Skram hegerberg, generalsekretær Norges Juristforbund
Last ned bilde
Jan Kristian Karlsen, daglig leder Company Pulse
Jan Kristian Karlsen, daglig leder Company Pulse
Last ned bilde

Lenker

Om Juristforbundet

Juristforbundet
Juristforbundet
Kristian Augustsgt 9
0164 Oslo

+47 40 00 24 25http://www.juristforbundet.no

Juristforbundet er interesse- og arbeidstakerorganisasjonen for mer enn 21.000 jurister, advokater og juridiske studenter. I 2019 fikk Company Pulse oppgaven med å kartlegge arbeidsmønster og arbeidsplasser blant yrkesaktive medlemmer i Norges Juristforbund. Bakgrunnen var henvendelser fra medlemmer som ga uttrykk for at utvikling av kontorløsningene deres var preget av tilfeldigheter og manglende kunnskap om juristenes arbeidssituasjon. Dette ble ytterligere aktualisert med Covid-19 pandemien, hvor jurister ble sendt på hjemmekontor og deretter til en hybrid arbeidshverdag.

Følg pressemeldinger fra Juristforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Juristforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Juristforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom