Julies danske jul - her er tre dejlige oppskrifter
Det blir dessverre ingen turer til Danmark før jul, men det betyr ikke at det ikke går an å ta med seg noen gode, danske juleelementer inn i førjulstiden. Julie Ilona Balas (29) som står bak Julies Matblogg, har snekret sammen tre deilige danske oppskrifter du med fordel kan ta med deg inn i julen, og nyte sammen med både venner og familie.
- Jeg har alltid reist på inspirasjonsturer til Danmark. Kanskje oftest til København, men også flere av småbyene rundt om i landet. Jeg reiser dit fordi den danske matscenen ligger et par skritt foran den norske, men også fordi jeg elsker å få den kontinentale følelsen i kroppen. Disse tre oppskriftene minner meg om juleturene jeg ofte har tatt til Danmark. I år tar vi Danmark til Norge, men neste år krysser jeg fingrene for at jeg igjen kan ta turen, sier Balas.
DANSK FLÆSKESTEGSSANDWICH
Flæskestegssandwich er en dansk klassiker bestående av blant annet mørt svinekjøtt med sprø svor, rødkål og sylteagurk. Denne varianten er laget med vanlig ribbe, men stort sett blir flæskestegssandwich laget med svinekam med svor, noe som er litt vanskeligere å få tak i. I stedet for å lage en varm rødkålstuing, serveres denne med en sprø variant med grønnkål og syrlig eple.
6 porsjoner – 2,5 time
- 1 dansk rugbrød
- 1 ½ kg ribbe eller svinekam med svor
- 10 laurbærblader
- salt og pepper
- 1 dl vann
- ½ rødkål
- 1 syrlig eple
- 4 grønnkålstilker
- 4 ss majones
- 2 ss grov sennep
- 2 ss eplecidereddik
- 1 glass cornichons (små sylteagurk)
-
FREMGANGSMÅTE:
1. Start med kjøttet. Bruk et fint stykke ribbe eller svinekam med svor. Skjær tynne striper helt gjennon svoren. Ha på rikelig med salt og pepper på begge sider. Har du god tid kan dette gjerne gjøres dagen i forveien. Legg kjøttet med svoren ned i en ildfast form og hell på 1 dl vann. Settes inn på 150 grader. Bruk vanlig over- og undervarme, ikke varmluft. Bruk gjerne et steketermometer.
2. Etter ca halvannen time, eller når steketermometeret viser 65 grader (noe lavere hvis du bruker svinekam) tar du ut kjøttet, snur det og putter noen laurbærblader innimellom svoren. Ha gjerne litt mer salt og pepper på svoren. Skru opp ovnen til 180 grader og sett kjøttet tilbake inn i ovnen i en halvtime. Kjernetemperatur skal være 75-80 grader. Er ikke svoren sprø da kan du skru på grillelementet og skru opp temperaturen for å poppe svoren i et par minutter.
3. La kjøttet hvile minst en halvtime før du kutter det opp i tynne skiver.
4. Kutt rødkål, grønnkål og eple i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin eller rivjern om du har. Bland sammen majones, grov sennep og eplecidereddik og bland alt sammen til en røre. Smak til med litt salt og pepper om nødvendig.
5. Dander flæskestegssandwich på skiver av dansk rugbrød med kålsalaten i bunn, ribbeskiver og cornichons (små sylteagurk).
EPLEGLØGG
Eplegløgg hører førjulstiden til. Denne varianten med typiske julekrydder varmer ekstra godt. Når man følger denne oppskriften starter man med å lage klementin med nellikspiker, som den nostalgiske nellikappelsinen. Dette gir en god og subtil smak til den ferdige eplegløggen.
- 7,5 dl eplemost
- 4 tynne skiver ingefær
- 1 klementin
- 10 nellikspiker
- 1 kanelstang
- 3 stjerneanis
-
FREMGANGSMÅTE:
1. Hell eplemost og ingefær i en liten kjele og varm opp.
2. Vask klementinen godt og stikk inn nellikspiker. Ha hele klementinen oppi sammen med eplemosten.
3. Tilsett kanelstang og stjerneanis.
4. Gløggen skal ikke koke, kun varmes opp til rett under kokepunktet. Etter 15-20 minutter har den tatt smak av krydderne, og er klar til å nytes. Fjern nellikklementinen og sil gjerne bort de andre krydderne.
ÆBLESKIVER
Æbleskiver er en del av den danske juletradisjonen, og du finner dem på gatehjørner og markeder. Som regel serveres de rykende ferske rett fra den spesielle munkepannen med et melisdryss og varmt syltetøy til.
Gir ca. 20-25 æbleskiver og tar 1 ½ time å lage
- 5 dl hvetemel
- ½ ts salt
- 2 ts sukker
- 1 ts vaniljepulver eller ½ vaniljestang
- 1 ½ ts kardemomme
- 1 ts natron
- ½ ts bakepulver
- 3 egg
- 4 ½ dl Kefir
- 3 ss nøytral olje
- 1 økologisk sitron, zest
- Smør til steking
- Melis til servering
- Bringebærsyltetøy til servering
FREMGANGSMÅTE
1. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle; mel, salt, sukker, vanilje, kardemomme, bakepulver, natron.
2. Skill eggene og ha de i hver sin bolle. Visp eggeplommene sammen med kefir, olje og sitronzest, og bland så dette i de tørre ingrediensene. La røren svelle 30 minutter.
3. Stivpisk eggehvitene. Vend forsiktig litt etter litt inn i røren med en slikkepott. Ikke rør for mye!
4. Varm opp munkepannen over medium temperatur. Ha litt smør i hvert hull. Fyll røre omtrent opp til kanten. Når de begynner å bli gyllenbrune og få litt stekeskorpe, snur du den halvveis med en liten gaffel eller kakenål slik at den flytende røren renner ned i bunnen av formen. Slik får de til slutt sin runde fasong. Fortsett å snu til de er helt ferdigstekt. Ca 6-8 minutter totalt.
5. Avkjøles på rist. Server æbleskivene med et melisdryss og dypp dem i varmt bringebærsyltetøy.
Nøkkelord
Kontakter
Jennifer BråthenPress Manager
Tel:+4792834486Jenbra@visitdenmark.comBilder
Om VisitDenmark Norge
Følg pressemeldinger fra VisitDenmark Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra VisitDenmark Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra VisitDenmark Norge
Regenerativ turisme på agendaen i Lillebælt naturpark18.3.2024 14:44:48 CET | Pressemelding
For å redde den økologiske balansen i Danmarks største naturpark – Naturpark Lillebælt – har regionen startet et pilotprosjekt for å utvikle regenerative ferieaktiviteter. På denne måten kan fremtidige ferierende bidra til å pleie vannene i den 370 kvadratkilometer store marine naturparken i Lillebælt mellom Jylland og øya Fyn, og dermed bidra til naturvernet.
Alchemist flytter ut i rommet: Verdens første stratosfæriske spiseopplevelse15.3.2024 11:40:48 CET | Pressemelding
Den anerkjente michelinkokken Rasmus Munk som driver Alcemist i København, er kjent for sine spektakulære prosjekter, denne gang med verdens første stratosfæriske spiseoplevelse ombord på Spaceship Neptune.
Dronning Margrethe fortsetter sitt kunstneriske virke14.3.2024 12:10:43 CET | Pressemelding
Denne sommeren markerer den niende gangen Dronning Margrethe tar på seg oppgaven med å designe scenografien og kostymene til en ballettforestilling som settes opp i Tivoli mitt i København. Forestillingen er basert på Hans Christian Andersens fortelling "Kloss Hans", med den anerkjente komponisten og dirigenten Philip Faber. Den prisbelønte koreografen og solisten fra Den Kongelige Danske Ballett, Tobias Praetorius, har ansvaret for koreografien. Balletten har premiere den 22. juni 2024 på Tivolis Pantomimeteater.
Aarhus blir første by som tester retursystem for kaffekopper23.1.2024 11:24:37 CET | Pressemelding
I Danmarks nest største by Aarhus blir det nå slutt på å kaste takeaway-kopper i søppelbøtter, på gaten eller i parker. Som en del av et treårig forsøk kan man nå velge en vaskbar gjenbrukskopp med pant når man kjøper drikke i Aarhus.
Kongens Danmark: Bli kjent med Danmarks nye monark11.1.2024 12:12:55 CET | Pressemelding
Opplev Danmark fra et royalt perspektiv og bli bedre kjent med Danmarks kommende monark Kong Frederik X. Lær om hans liv, lidenskaper og hans plass i ett av verdens eldste monarikier.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom