Frende Forsikring

Julebordsesongen er her: Hadde du stoppet en promillekjører?

Del

Skremmende mange er usikre på om de hadde stoppet ruset sjåfør fra å kjøre. - Ta nøklene hvis en som har drukket vil kjøre fra julebordet. Det kan redde liv.

Hadde du stoppet en som har drukket fra å kjøre hjem fra julebordet? Foto: Pixabay.
Hadde du stoppet en som har drukket fra å kjøre hjem fra julebordet? Foto: Pixabay.

Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

I en undersøkelse fra forsikringsselskapet sier hele 20 prosent av unge mellom 18 og 29 år "nei" eller "vet ikke" på spørsmål om de ville stoppet en promillekjører. 16 prosent av befolkningen ellers svarer det samme.

- Jeg håper flere tar affære hvis de faktisk havner i en slik situasjon, sier fagsjefen.

UP: Bekymringsfullt
- Det er bekymringsfullt hvis to av ti ikke ville prøvd å hindre en som er påvirket av alkohol fra å kjøre, sier sjefen for Utrykningspolitiet (UP), Steven Hasseldal.

Politier sier imidlertid at fra de rundt 10.000 sakene de avdekker hvert år kommer halvparten etter varsel fra publikum. Antallet tips er økende.

Redd for reaksjoner
- Det kan være flere grunner til at folk oppgir at de ikke vet om de ville grepet inn. Redsel for en aggressiv reaksjon fra promillekjøreren, redsel for å bli stemplet som angiver eller få problemer i gjengen i etterkant kan være noen, sier Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

Hun er generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, en frivillig organisasjon som arbeider mot rus i trafikken og for økt trafikksikkerhet.

Kjører 200.000 kilometer i rus daglig
Hver dag kjører berusede sjåfører mer enn 200.000 kilometer med personbil på norske veier. Tallene er beregnet ut fra funn i en vegkantundersøkelse utført av Seksjon for rusmiddelforskning ved Oslo universitetssykehus i samarbeid med UP.

I Frendeundersøkelsen, som er utført av YouGov, fikk folk også spørsmål om de hadde stoppet en som var påvirket av andre rusmidler fra å kjøre bil. Her svarer 15 prosent "nei" eller "vet ikke".

Dette ruser folk seg på i trafikken
De mest vanlige rusmidlene sjåfører stoppes med i Norge foruten alkohol er cannabis (THC), amfetamin, klonazepam og metamfetamin.

- Politiet vil fortsette å kontrollere sjåfører til alle døgnets tider for å forebygge og avdekke ruspåvirket kjøring, med det formål å bidra til reduksjon av antallet drepte og hardt skadde på norske veier, sier UP-sjef Steven Hasseldal.

Til deg som lurer på hvordan du skal komme deg hjem fra julebordet uten egen bil har fagsjefen i Frende noen forslag.

- Ta taxi eller nattbuss, sov hos en venn i nærheten eller ta inn på hotell. Om det koster litt ekstra er det verdt det. Ruskjøring kan koste deg eller andre livet, sier Roger Ytre-Hauge.

FAKTA: Promilleregler og straff

  • Promillegrensen i Norge er 0,2
  • 0,2-0,5 promille: stort sett bot, men førerkortet kan ryke for en periode
  • 0,5-0,8 promille: bot og inndratt førerkort i 12-18 måneder
  • Hvis det har skjedd et uhell, kan inndragningen bli lengre. Dette gjelder selvsagt også med høyere promille.
  • Bøtene i promillesaker settes i forhold til inntekten til den som stoppes.

TIPS: Dette gjør du hvis du mistenker rus bak rattet

  • Hvis det er noen du kjenner som vurderer å kjøre, stopp dem!
  • Stopper de ikke, ring politiet på 02800. 
  • Ser du vinglete eller rar kjøring på veien, ring politiet på 02800. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hadde du stoppet en som har drukket fra å kjøre hjem fra julebordet? Foto: Pixabay.
Hadde du stoppet en som har drukket fra å kjøre hjem fra julebordet? Foto: Pixabay.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2019). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av 15 lokale sparebanker og har rådgivere landet rundt. Vi har nær 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom