Jubler over EUs nye retningslinjer for avl av hund og katt
I november 2020 kom EU med to nye retningslinjer, en for avl av hund og en for katt. De nye retningslinjene bør være førende for all avl av hunder og katter i Norge. Tekst: Eva Hustoft, Dyrebeskyttelsen Norge.

I oktober leverte Dyrebeskyttelsen Norge inn et innspill til disse to dokumentene fra EU-kommisjonens plattform for dyrevelferd. De ferdige dokumentene reflekterer flere av de tingene vi påpeker, og kommisjonen viser at de tar dyrevelferd på alvor.
Avslverdier
Ifølge EUs nye retningslinjer bør estimerte avlsverdier brukes både i valg av avlsdyr og som informasjon til valpekjøper. Dyrebeskyttelsen Norge mener det bør være en selvfølge at alle som selger valper skal opplyse om rasens sykdomsbilde og egenskaper, og at denne informasjonen bør baseres på helhetlige helsedata og avlsverdier for ulike egenskaper. På denne måten vil oppdrettere også oppfylle kravene i dyrevelferdslovens paragraf 27, som blant annet pålegger valpeselger å gi nødvendig informasjon til valpekjøper om forhold som er av betydning for dyrets velferd.
I dag ser det ut til at oppdrettere forsømmer å informere om rasens sykdomsbyrde, til og med når lidelser hos rasen er så vanlige at de ikke blir dekket av forsikringsselskapene. Mange valpeeiere blir både skuffet og sjokkerte når de oppdager at det er vanskelig å forsikre valpen de har kjøpt.
Naturlige paringer
Dyrebeskyttelsen Norge mener også at det må være et krav at begge foreldre må kunne pare naturlig. Retningslinjene fra EU påpeker både at begge foreldre må kunne pare naturlig, og at ingen tvangsparinger må forekomme. Inseminering kan kun brukes i svært spesielle tilfeller og skal alltid utføres av veterinær.
Det er også positivt at de nye retningslinjene beskriver at veterinær må utstede attest med en vurdering av om hunden egner seg for bruk i avl eller ikke. I tillegg står det beskrevet at om valper fødes med ekstreme eksteriørtrekk eller atferd som vil føre til redusert livskvalitet, skal både foreldrene og valpene ekskluderes fra avl.
Overvåke på populasjonsnivå
Dokumentet har et eget kapittel om arvelige lidelser. Dyrebeskyttelsen Norge spilte inn at vi trenger et økt fokus på rasene på populasjonsnivå. Det store fokuset på innavlsnivået ved enkeltparinger gir ikke tilstrekkelig informasjon for å kunne drive en god forvaltning av en rase. For å kunne ha en god forvaltning av en populasjon, bør man blant annet ha oversikt over hvor mye den gjennomsnittlige innavlen i populasjonen øker over tid. EU er enige med oss og skriver at innavlsgraden innenfor rasen bør overvåkes nøye.
– De nye retningslinjene fra EU er den beste julegaven vi kunne få. Vi regner med at EUs arbeid i denne saken blir førende for Mattilsynets videre arbeid med en forskrift for avl av hund, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.
Hun legger også til at første steg vil være krav om å registrere og dokumentere egenskaper i databaser, da dette stort sett mangler for mange egenskaper innen de fleste raser.
Nøkkelord
Kontakter
Åshild RoaldsetVeterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge
Foto: Håkon Sparre
Bilder

Lenker
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 28 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse.
Med flere tusen medlemmer i ryggen taler vi dyrenes sak overfor publikum, myndigheter og media. Vi sprer nye tanker der man ikke lenger ser verdien av et dyrs liv. Vi griper inn der dyr blir utsatt for urett.
Følg saker fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Dyrebeskyttelsen Norge
Familievolden tar ikke ferie23.12.2020 13:16:31 CET | Pressemelding
Julen nærmer seg med stormskritt og de fleste av gleder oss til juleferien. For mange er dette derimot en av årets vanskeligste tider. Høytiden er dessverre også en tid for økning i antall overgrep mot barn og vold i nære relasjoner. Familiedyrene er heller ikke fritatt. Tekst: Birgitte Fineid, Dyrebeskyttelsen Norge.
Krever forbud mot fyrverkeri i privat regi21.12.2020 12:44:22 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge og øyelege Nils Bull krever at dagens lovverk endres og forbud mot bruk av fyrverkeri i privat regi innføres. Organisasjonen lanserer nå en underskriftskampanje mot fyrverkeri for å vise folkets misnøye overfor beslutningstakerne. Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge.
Toppadvokaten Geir Lippestad skal representere Norsk Kennel Klub16.12.2020 22:33:04 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge stevnet den 23.november i år Norsk Kennel Klub, 2 raseklubber og 6 oppdrettere for ulovlig avl av rasehunder. Det er gledelig at NKK, raseklubbene og oppdretterne nå har fått seg en advokat. Advokat Geir Lippestad skal føre saken for disse. Tekst: Eva Hustoft, Dyrebeskyttelsen Norge.
Dyrebeskyttelsen Norge saksøker Norsk Kennel Klub, raseklubber og oppdrettere23.11.2020 12:00:51 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge mener at mye av dagens raseavl bryter med norsk lov. Svært mange hunder fødes til et liv med sykdom og smerter. Dette vil organisasjonen nå sette en stopper for.
Oppfordrer til å kastrere pus på «Black Friday»17.11.2020 13:46:21 CET | Pressemelding
I forbindelse med «Black Friday» fredag 27. november, oppfordrer Dyrebeskyttelsen Norge katteeiere til å kastrere og ID-merke katten sin. Vi oppfordrer samtidig alle dyreklinikker til å gi pakkepris på kastrering og ID-merking av katter. Kampanjen arrangeres for å forhindre hjemløshet og dårlig dyrevelferd.
Sauer savnet - Dyrebeskyttelsen Norge utlover dusør9.11.2020 14:15:52 CET | Pressemelding
I høst forsvant sju søyer og 16 lam fra et beiteområde i Troms. Aktiv leting etter dyrene har ikke gitt resultater og dyrene er sporløst borte. Nå frykter Dyrebeskyttelsen Norge at søyer og lam har blitt stjålet og at dyrevelferden ikke blir ivaretatt.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom