Jimmy Øien bak Restaurant Rest vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris
Den 29. utgaven av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris skulle i år gå til en ildsjel innen hotell- og restaurantbransjen som har tatt tilbake tradisjonen med å bruke lokale råvarer til det fulle og ikke lar noe gå til spille.
- Alle finalistene er forbilder i å ta Ingrid Espelid Hovigs generasjon på alvor, og de er alle vinnere på hvert sitt vis. Disse fremragende kokkene baner vei og vi har alle noe å lære av dem når det gjelder å bruke sansene, følge sesongene og kaste mindre. Jimmy Øien er en særdeles verdig vinner, med et brennende hjerte for bærekraft og mat. Å bestemme seg for å sikte mot en nullutslippsrestaurant som lager mat av råvarer andre kaster, er rått. Og klare det, er fantastisk! Det er bare å gratulere, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Wenche Westberg.
- Dette er helt uventet, og veldig gøy! Jeg har stemt på Heidi selv, sier en tydelig stolt og overrasket Jimmy Øien om prisen.
- Ingrid Espelid Hovigs generasjon brukte lokale råvarer til det fulle, og ingenting gikk til spille. Akkurat sånn vil jeg drive REST. Det er en ære å få tildelt denne prisen, avslutter Øien.
Rekordhøyt engasjement
De knallsterke finalistene fra Finnmark, Nordland, Trøndelag og Oslo har gitt et rekordhøyt engasjement fra folket. Heidi Bjerkan, Jimmy Øien, Halvar Ellingsen og Johhny Trasti og Trine Lyrek er fremragende ambassadører som viser at det er mulig å kombinere god ressursutnyttelse og fantastiske matopplevelser til det beste for både forbrukere og miljø.
Alle arbeider i Ingrids ånd: bruke sesongens råvarer, spise opp alle deler av råvaren, ikke automatisk kaste mat som har gått ut på dato og og oppleve felles spiseglede rundt et bord. Og selv om finalistene er fenomenale kokker – kan deres kunnskap overføres til alle oss hjemme på kjøkkenet slik at vi kan komme et skritt videre mot et mer bærekraftig matforbruk.
Juryen trekker fram årets vinners kulinariske ferdigheter og fokus på bekjempelse av matsvinn. Jimmy Øien sørger for å gi oss strålende smaker og opplevelser med utgangspunkt i en eksepsjonell utnyttelse av råvarer. Øien har utviklet et ambisiøst konsept hvor det trylles fram de lekreste retter av råvarer som ellers ville blitt kastet. I fjor ble han kåret til Årets unge kokk under Michelin-utdelingen i en alder av 29.
Om prisen
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris består av diplom og pengepremie på 30.000 kroner. Prisen skal deles ut til en person som "har utmerket seg innen mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske". Hvem som vinner avgjøres av en nettbasert avstemning og en fagjury, der folkets og fagjuryens stemmer teller likt.
Tidligere vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er blant annet:
2021: Åge Eitungjerde, Asbjørn Børsheim og Olav Bleie
2020: Torill Renaa, resturantør og matformidler
2019: Maret Ravdna Buljo, reindriftseier og matformidler
2018: Gunnar Waagen, Tingvollost og tidligere styreleder i Norsk gardsost
2017: Inge Johnsen, kokk, Liantunet
2016: Mikael Forselius, administrerende direktør Røros Hotell, og Ingulf Galåen, Galåvolden Gård.
Fagjuryen består av:
Åshild Woldstad (leder)
Margrethe Hersleth
Jørn Lie
Nina Sundqvist
Nina Wærnes Hegdahl
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom