Bonnier Norsk Forlag

«Jeg strekker ikke til som mamma. Det går i ett hele tiden. Jeg klarer ikke slutte å bekymre meg.» Lyder det kjent?

Del

Dårlig samvittighet for å hente sent i barnehagen, for å bli sint, eller for at barna ser for mye på skjerm. Lista er lang, og gjenkjennelig for mange mødre.

Mamma med god samvittighet lanseres 20. september.
Mamma med god samvittighet lanseres 20. september.

Marthe Telneset er psykolog og trebarnsmor. Hun har spesialisert seg på å hjelpe kvinner som strir med å få tiden til å strekke til i arbeidslivet og på hjemmebane. 20. september kommer hennes bok Mamma med god samvittighet - psykologens syv grep for mindre hverdagsstress.

 -Dårlig samvittighet er selvfølgelig ikke forbeholdt mødre, men min erfaring er at det likevel er de som plages mest av den i familielivet. Kanskje skyldes det at det fortsatt er ulike forventninger til mødre og fedre, sier Telneset. 

Hun har en egen praksis i Trondheim. 

Å sammenligne seg med andre

Telneset har selv kjent på den dårlige samvittighet og stresset som kommer av en hverdag der omsorg for tre barn og en jobb som psykolog krever mye tid. En vanlig felle mange mødre går i, er å sammenligne seg med alle andre.

- Ingen har vært foreldre før de får sitt første barn, så da blir det ofte til at man ser på andre for å få hint om hvordan ting skal gjøres. Men det er fort gjort å sammenligne andres glansbilder med våre egne mindre perfekte stress-situasjoner, sier Telneset.

Skamfulle tanker

Da hun var gravid med sitt andre barn, gikk hun igjennom en svangerskapsdepresjon. Det er et ganske vanlig fenomen, men selv Telneset, som nesten var ferdig utdannet psykolog og hadde alt på stell i privatlivet, syntes det var vanskelig å snakke om.

-Da kjente jeg på en del skamfulle tanker og følelser, og dessverre snakket jeg ikke med noen om det foruten mannen min. Mange mødre holder dette for seg selv, og det gjør det bare vanskeligere, forteller Telneset.

Hun opplevde også den første tiden som nybakt mor som klaustrofobisk og brukte lang tid til å venne seg til den nye tilværelsen.

-Det er en stor overgang å få sitt første, andre eller tredje barn. Plutselig er det noen som trenger deg hele døgnet, og egentid er en fjern drøm.

I dag hjelper hun mange kvinner med denne problematikken, og snakker åpent om egne utfordringer.

Hverdagsstresset kan gjøre deg utbrent

Den moderne foreldrerollen krever mye av mødre og fedre. Barn skal hentes og bringes, heies frem og følges opp. Samtidig ønsker mange kvinner en givende karriere på lik linje med menn, og da kan det være vanskelig å få tiden til å strekke til.

-Det tilsynelatende uskyldige hverdagsstresset kan føre til en utbrenthet over tid. Det er ikke bare jobben som gjør deg utbrent. Hverdagsstresset på hjemmebane som hoper seg opp kan også føre til sykemelding, forteller Telneset.

Tiden med husmorvikarer er forbi, og mange opplever at hverdagsstresset er stort. Kvinner har generelt høyere sykefravær enn menn, og dette øker etter at kvinner blir mødre. 

-Kvinner blir også i større grad emosjonelt utmattet, som er en tilstand du havner i når det over tid er lite balanse mellom hva du gir, og hva du mottar fra andre, sier psykologen.

Telneset har syv råd til mødre som opplever at stresset tar overhånd i boka Mamma med god samvittighet. Med eksempler fra terapirommet og enkle metoder, gir hun et innblikk i hvordan man kan komme seg ut av en negativ spiral, og igjen kjenne på overskudd og glede i morsrollen.  

Lansering: 20. september

Ta kontakt for PDF, anmeldereksemplar eller intervju. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mamma med god samvittighet lanseres 20. september.
Mamma med god samvittighet lanseres 20. september.
Last ned bilde
Marthe Telneset er psykolog. Foto: Truls Melbye,
Marthe Telneset er psykolog. Foto: Truls Melbye,
Last ned bilde
Marthe Telneset har spesialisert seg på kvinner som har vansker med morsrollen. Foto: truls Melby
Marthe Telneset har spesialisert seg på kvinner som har vansker med morsrollen. Foto: truls Melby
Last ned bilde

Om Bonnier Norsk Forlag

Bonnier Norsk Forlag
Bonnier Norsk Forlag
Postboks 7133, St.Olavs plass
0130 Oslo

952 06 422https://bonnierforlag.no/

Følg pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Bonnier Norsk Forlag på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom