Irland er det nye likestillingsforbildet i EU

Av: Kristin Aukland, Kifinfo
I fjor annonserte EU-kommisjonen at de skulle dele ut priser for beste innsats for likestilling i EU og assosierte land, inkludert Norge. Forskningsinstitusjonene kunne søke i tre ulike kategorier: inkluderende likestilling, nykommer i likestillingsarbeid og prisen for langvarig innsats.
På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, delte Mariya Gabriel, EU-kommissær for innovasjon, forskning, utdanning og ungdom, ut fire likestillingspriser.
Tre av dem går til irske læresteder og én til svenske Karolinska Institutet. Alle fire får 100 000 euro hver.
Årets priser:
- Trinity College Dublin, Irland: Sustainable Gender Equality Champion.
- Karolinska Institutet, Sverige: Sustainable Gender Equality Champion.
- Maynooth University, Irland: Newcomer Gender Equality Champion.
- South East Technological University, Irland: Inclusive Gender Equality Champion.
Karolinska og Trinity – beste langsiktige innsats
Trinity skriver på sine hjemmesider at de ser på prisen som en anerkjennelse av sin årelange innsats for kjønnslikestilling på eget universitet og i forskningssektoren. Ifølge universitetet selv har de hatt mange tiltak for å øke kvinners deltakelse, ikke bare de siste årene, men det siste århundret.
Trinity trakk fram noen høydepunkter i søknaden, blant annet:
- Bronsemedalje i Athena Swan Gender Equality Charter Award i 2015, og totalt 17 bronsemedaljer i Athena Swan for hele universitetet.
- Første barnehage for studenter og ansattes barn åpnet allerede i 1969.
- Centre for Women’s Studies ble etablert i 1989.
Den eneste vinneren fra Norden var altså Karolinska Institutet (KI). I likhet med Trinity fikk også KI pris for sin langsiktige likestillingsinnsats. På egne nettsider står det at etter nesten 40 år med likestillingsarbeid, er KI nå kåret til et europeisk forbilde for likestilling. Den ferske rektoren Annika Östman Wernerson tok imot prisen.
Karolinska fikk den første handlingsplanen for likestilling i 1988, og noen av milepælene i eget likestillingsarbeid er:
- Likestillingsperspektivet er integrert i alt fra sentrale strategier til styringsdokument, og den øverste ledelsen er ansvarlig for å drive arbeidet.
- Kurstilbud om blant annet bias i bedømmelsesprosesser og for å motvirke diskriminering og trakassering.
- Har både strukturer og regelverk på plass for en jevn kjønnsfordeling i råd og komiteer.
Det mest inkluderende universitetet
Et irsk teknologisk universitet, South East Technological University (SETU), vant pris for inkluderende likestilling. SETU skriver at denne prisen anerkjenner organisasjoner med de mest inkluderende handlingsplanene for likestilling, altså de som jobber for kjønnsbalanse, men ser kjønn sammen med andre kategorier som etnisitet, sosial bakgrunn, seksuell orientering, kjønnsidentitet eller funksjonsevne.
Les hele saken hos Kifinfo
Nøkkelord
Kontakter
Kristin AuklandSeniorrådgiver
Tel:22 03 80 86Tel:95 12 14 86ka@kilden.forskningsradet.noBilder

Lenker
Om Kifinfo
Kifinfo drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). Sekretariat hos Universitets- og høgskolerådet.
Følg pressemeldinger fra Kifinfo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kifinfo
Kronikk: Akademisk frihet er under angrep. Universitetet i Stavanger markerer «Stand up for science»2.5.2025 13:21:32 CEST | Pressemelding
I mai kan du både delta på likestillings- og mangfoldskonferanse og på markeringen «Stand up for science» i Stavanger. Rosa C. Andrade og Kjetil K. Halvorsen forklarer hvorfor det er viktig.
Internasjonale forskere baner vei for mer mangfold23.4.2025 10:17:36 CEST | Pressemelding
Fører flere utenlandske forskere i norsk akademia til et mer inkluderende arbeidsmiljø for alle?
Mål om mangfold utfordrer tanken om likhet i politiet29.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Det er et spenningsforhold mellom målet om mangfold og det uniformerte i politiet. Det finner forskerne i rapporten «Kom som du er, og bli som oss», om rekruttering av studenter til Politihøgskolen.
Likheter og forskjeller i tysk og norsk akademia14.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Stipendiater og postdoktorer i Norge bruker mer tid på å forske enn sine kolleger i Tyskland. Tidsbruksundersøkelsen kan gi innblikk i hvorfor.
– Lett å bli overveldet av mangfold6.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Vi tror at mange ledere er litt lei av mangfoldsbegrepet og har derfor valgt «inkluderende ledelse», forteller Rosa Cam Andrade fra Universitetet i Stavanger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom